Obiceiul comun care duce la balonare / Un medic gastroenterolog explică de ce ne balonează acest lucru

Obiceiul comun care duce la balonare Foto: Dreamstime

Multe persoane se plâng că se balonează și au gaze. Un medic gastroenterolog vorbește despre cel mai comun obicei care duce la balonare și creează probleme. Este vorba despre băutul de lichide cu paiul, care favorizează înghițirea aerului pe lângă lichid, notează Parade.

Acest lucru se datorează faptului că procesul de sorbire printr-un pai introduce un exces de aer în tractul gastro-intestinal, un fenomen cunoscut sub numele de aerofagie, explică dr. David Clark, MD, gastroenterolog și profesor clinician asistent de gastroenterologie emerit la Centrul de etică de la Oregon Health & Science University (OHSU).

„Când puneți un pai într-o băutură, acesta captează puțin aer împreună cu lichidul”, spune Dr. Clarke. „Acest aer călătorește spre tractul digestiv, ducând la creșterea gazelor și balonare.”

Cum cauzează paiele balonarea

Anumite paie pot provoca mai multă balonare decât altele. „Un pai cu diametru mai mare va conține mai mult aer, ceea ce înseamnă că, pe măsură ce îl folosiți, veți înghiți și mai mult”, spune dr. Clarke.

El adaugă că utilizarea unui pai mai lung poate necesita, de asemenea, o aspirație mai puternică, ceea ce duce și la înghițirea unei cantități mai mari de aer.

Utilizarea consecventă a paiului este, de asemenea, o cauză majoră. „Cu cât se utilizează mai mult paiul, cu atât mai mult aer va intra în tractul gastrointestinal”, mai spune Dr. Clarke.

Tipul de paie care favorizează cel mai mult înghițirea aerului sunt cele de hârtie. Deși pot fi mai bune pentru mediu, acestea se dezintegrează atunci când sunt puse în lichid, colapsând parțial gaura prin care lichidul este aspirat. „Oamenii aspiră mai tare atunci când paiul se prăbușește parțial, iar acest lucru duce la atragerea mai mult aer în tractul gastrointestinal”, mai explică dr. Clarke.

În afară de sorbitul printr-un pai, ceea ce se află în pahar ar putea cauza balonare și gaze suplimentare. „Băuturile carbogazoase conțin gaze care intră în tractul gastrointestinal, indiferent dacă se folosește sau nu un pai”, adaugă medicul.

Cum să minimizați balonarea

Renunțarea completă la paie vă va ajuta să evitați balonarea excesivă. Dar dacă nu intenționați să renunțați la paie, există câteva modalități prin care vă puteți minimiza balonarea.

„Încercați să sugeți din pai ușor. Nu folosiți paie care se prăbușesc (hârtie tratată), ci paie metalice sau din plastic dur. De asemenea, nu mâncați prea repede și nu vorbiți în timp ce mestecați”, spune Dr. Clarke.

Din fericire, creșterea gazelor și balonarea de la sorbitul printr-un pai nu este dăunătoare. Dar poate fi inconfortabilă până când gazul iese din corp prin eructație sau flatulență.

„Eructarea are loc atunci când presiunea gazelor din stomac depășește presiunea mușchiului sfincterului de la joncțiunea dintre stomac și esofag. Dacă presiunea din stomac nu depășește presiunea mușchiului sfincterului, atunci contracțiile musculare ale stomacului și intestinelor propulsează gazul către rect. Atunci când presiunea din rect depășește presiunea mușchiului sfincterului anal, rezultă flatulența”, mai explică medicul.

Dar dacă observați că balonarea sau gazele sunt deosebit de inconfortabile sau persistente (indiferent dacă folosiți un pai sau nu), ar putea semnala o problemă gastrointestinală mai gravă.

Dacă observați că aveți simptome persistente de balonare (indiferent dacă folosiți un pai sau nu), ar trebui să mergeți la un medic.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *