Pastele de vineri seara. Pasta, patate, provola – o rețetă rapidă de paste cu cașcaval și cartofi de inspirație napoletană

reteta de paste, paste cu cascaval si cartofi, pasta patate provola, mancare cu ce e in frigider, mancare cu ce am in casa foto: dreamstime.com@Tomás Llamas Quintas

Pasta, patate, provola este clasica rețetă din gastronomia tradițională napoletană în care folosim ce avem prin cămară sau frigider. O soluție salvatoare când nu am reușit să mergem la cumpărături după alimente proaspete. La Napoli se prepară cu paste de mai multe feluri, resturi din pachet atunci când sunt insuficiente pentru o porție.

O rețetă ideală pentru vineri seara, dacă de regulă mergem la cumpărături sâmbăta sau duminica. E adevărat, e un fel de paste deficitar în legume, dar putem completa meniul cu un aperitiv sau o salată de crudități, ca side dish. Francezii, de exemplu, încep în general masa cu o salată de sezon.

E foarte simplu de adaptat rețeta de paste cu cartofi și brânză provola italiană, pentru că este un tip de brânză foarte asemănătoare cu cașcavalul – e suficient să folosim o variantă de calitate, neafumat. Devine, nici mai mult, nici mai puțin, o rețetă de paste cu cașcaval și cartofi – asta este una dintre avantajele bucătăriei mediteraneene, se poate adapta la ingrediente locale în afara arealului ei geografic.

Specificul acestei rețete este consistența, aduce cumva cu o supă mai groasă: nu sunt doar paste cu sos, nu e nici lichid cu paste în el, ci e undeva la mijloc. La Napoli, în localurile tradiționale, chelnerii obișnuiesc să încline farfuria ca probă pentru consistența corectă: pastele nu trebuie să alunece din farfurie separat unele de altele, sunt un bloc unitar, legate de sosul care se crează din amidonul din cartofi și brânză.

 Ingrediente pentru 4 porții

Legat de ingrediente, trebuie spus că nu există o rețetă cu cantități standard, se fac în funcție de resurse și de preferințe. Unii folosesc mai multe paste și mai puțini cartofi, alții, invers. La fel, unii adaugă roșii sau suc de roșii, alții, nu. Însă o caracteristică generală există: o bază aromatică din ceapă, morcovi și țelină, opțional și foarte puțin bacon pentru un plus de gust. Mai jos, o rețetă personală.

500 g cartofi

300 g paste scurte sau paste lungi rupte, mărunțite

100 g bacon

1 ceapă

1 morcov

1 tulpină de țelină

2-3 roșii, opțional

100 g cașcaval

ulei, rozmarin, sare

Procedeu

Se curăță și se taie mărunt ceapa, morcovul și țelina, la fel, se taie foarte mărunt și feliile de bacon, suficient una sau două.

Se călesc împreună la foc mic folosind o oală mare antiaderentă.

În acest timp, se taie în cuburi mici cartofii și se adaugă și ei în oală. Se adaugă la călit și o ramură de rozmarin. La fel, și roșiile tăiate cuburi mici, dacă optăm să folosim.

Se completază cu puțină sare și se țin sub capac la foc mic împreună circa 15 minute. Cu un minim de apă, cât să nu se prindă dedesubt. Fiind sub capac, se înmoaie grație vaporilor fierbinți care se crează.

Când cartofii au devenit moi, se strivesc puțin cu o lingură de lemn sau cu ce e mai practic de folosit. Trebuie să rezulte o parte întregi, o parte transformați într-un fel de cremă.

În această fază se adaugă pastele și se lasă să fiarbă până acestea sunt gata. Mai adăugăm puțină apă dacă e cazul.

La final, după ce stingem focul, adăugăm și cașcavalul ras, după ce am eliminat ramura de rozmarin. Se lasă încă 2 minute sub capac amestecând înainte, pentru a obține consistența cremoasă specifică. Se aceste paste cu cașcaval și cartofi se servesc nu prea fierbinți dar calde.

Cu un pahar de vin alb altături, săptămâna se poate declara oficial încheiată.

Citește și: https://g4food.ro/paste-cu-ardei-si-bacon-reteta-de-vineri-seara-e-vremea-ardeilor-gata-in-jumatate-de-ora-si/

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *