Garnituri vegetale: Trei rețete rapide cu varză de Bruxelles sotată. O variantă cu bacon și două variante de post

garnituri vegetale, retete cu varza de Bruxelles, retete de toamna, varza de Bruxelles, retete de garnituri, garnitura vegetala rapida, reteta rapida de garnitura la friptura, cum sa gatesti varza de Bruxelles foto: freepik.com

Zilele din mijlocul săptămânii pot fi printre cele mai mari  provocări când vine vorba de rețete de preparate rapide. Poate avem deja vreun rest de friptură la cuptor, sau avem în gând să preparăm rapid o felie de piept de pui în tigaia grill, sau avem în minte o apetisantă conservă de sardine. Și nu știm ce garnituri vegetale să punem lângă ele. Iată câte o rețetă de varză de Bruxelle pe post de garnitură rapidă, potrivită cu fiecare dintre ele. Este o legumă de toamnă, sănătoasă, săracă în calorii și foarte recomandată de nutriționiști. Și e gata foarte repede.

Ingrediente pentru 4 porții

500 g varză de Bruxelles

ulei, sare, piper

-varianta cu bacon:

100 g bacon

1 ceapă roșie

rozmarin

-varianta cu ardei:

2 ardei roșii

1 ardei picant

opțional: 2 linguri de arahide sărate

-varianta cu lămâie

ardei iute prospăt sau paprika

1 lămâie netratată, suc și coajă

pătrunjel

opțional, câteva măsline

Procedeu

Pentru varianta cu bacon, călim ușor în puțin ulei cuburile de bacon. Când au căpătat puțină culoare, se adaugă ceapa roșie, tăiată mărunt. Se continuă alte 2-3 minute împreună.

Apoi se adaugă și varza de Bruxelles, tăind fiecare bucată în două. Dacă e cazul, mai adăugăm un strop de ulei înainte.

Se învârte la foc iute varza și restul ingredientelor cu o lingură de lemn. Când și verzele s-au rumenit puțin, se stropește totul cu puțină apă și se continuă sub capac, la foc mic. Se completează cu puțină sare, dacă mai e cazul – baconul conține deja sare, și nu puțină. Sub capac în tigaie se adaugă și o crenguță de rozmarin, dacă avem.

La final, se completează cu puțin piper și se servește, cel mai bine, cu un rest de friptură la cuptor. În lipsă, poate fi și pe post de fel complet, pentru prânz sau cină.

Dacă înlocuim baconul cu cuburi de piept de pui sau de curcan putem crea o rețetă în sine, o mâncare completă.

Varianta de post cu ardei

În loc de bacon și ceapă se călesc întăi ardeii, tăiați fâșii foarte subțiri. Se adaugă odată cu ei și un ardei iute, rupt în două – atenție la conținutul de capsaicină, se folosește mai puțin, dacă e cazul.

După circa 5 minute la foc iute, se adaugă și verzele de Bruxelles tăiate pe jumătate.

Se continuă ca în varianta de mai sus, întăi le rumenim puțin la foc, iute, apoi sub capac la foc mic stropindu-le cu puțină apă. Se completează cu sare și eventual piper.

Se servesc, cel mai simplu, cu puțin piept de pui pe grill sau cu pulpe de pui la cuptor.

Varianta de post cu lămâie, ardei iute și pătrunjel

Se călesc direct verzele tăiate în tigaie, acolo unde am adăugat înainte paprika iute sau câteva felii de ardei iute proaspăt.

Se călesc puțin la foc iute, apoi, ca și anterior, se lasă focul mic și se țin circa 10 minute sub capac. Stropind din când în când cu puțină apă, să nu se lipească.

La final, după ce am stins flacăra, se aromatizează cu coajă rasă de la o lămâie netratată și suc de lămâie. De asemenea, și cu pătrunjel proaspăt tăiat mărunt. Opțional, merg și câteva măsline. Sare și piper, după gust.

Se servește, cel  mai rapid, cu sardine din conservă sau orice alt preparat din pește.

Fiecare dintre aceste garnituri vegetale merge foarte bine, ca parte proteică, și cu brânzeturi, sau cu omletă sau ou rapid în tigaie. Ca masă completă de post, se pot asocia cele două cu leguminoase sau omletă de năut.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *