Rețetele Juanitei. Ghiveci cu linte și legume. Adăugăm proteină vegetală și transformăm ghiveciul clasic într-o mâncare completă. Îl poți lua și la pachet

ghiveci Foto G4Food

Ghiveciul clasic este o mâncare sănătoasă, ușoară, cu ulei (deci se poate mânca și rece) și cu gust și savoare aparte, datorită multitudinii de legume pe care le conține. Două lucruri sunt importante când gătim ghiveci: să nu fierbem legumele până se fac fleașcă și să ținem cont că fiecare legumă are timp de fierbere diferit.

Pentru un plus de gust, legumele ar trebui călite, eu am preferat să le coc în cuptor; încerc să reduc uleiul și prăjelile. Diferența de gust se poate da din condimente și ierburi.

Ingrediente

ghiveci
Foto: G4Food

Acestea sunt legumele pe care le-am avut eu prin casă, dar orice legumă vă place e binevenită.

1 borcan linte fiartă

1 ceapă

2-4 căței de usturoi întregi

1 morcov

1 bucată de țelină

1 nap

1 ardei verde și jumătate din unul roșu

2 cartofi

O caserolă de ciuperci de 3 feluri

O mână de fasole verde lată

O jumătate de cutiuță de mazăre fiartă

Câteva buchețele de conopidă

100 de gr de sos sau bulion de roșii

2-3 linguri de ulei de măsline

Sare, piper, boia, mult pătrunjel proaspăt.

Ce mai poți pune? Vinete, dovlecel, păstărnac, anghinare, cartof dulce, varză… tot ce îți place. De asta îi spune ghiveci.

Preparare

Cu legumele călite

Curățăm legumele și le tăiem în bucăți cât un dumicat. Ardeii îi punem întregi la copt (eu i-am tăiat și mi-a fost mai greu să le iau coaja). Lintea și mazărea din conservă, le-am scurs și spălat într-o sită.

Dacă vreți să căliți legumele începeți cu rădăcinoasele, ceapa și usturoiul tocat mărunt. Puneți ardeii fâșii, cartofii, fasolea verde. După 10 minute adăugați apă și sare și fierbeți până când cartofii sunt aproape fierți (cam 20 de minute). După primele 10 minute adăugați și conopida. Puneți sosul de roșii, mazărea și lintea, sare, piper, închideți focul și turnați și pătrunjelul tocat mărunt.

ghiveci
Foto G4Food

Cu legumele la cuptor

Am pus la cuptor ardeii, rădăcinoasele, usturoiul și ceapa, 20-30 de minute la 200-220 gr. Am scos ardeii după 20 de minute și am pus ciupercile în locul lor. Se pot pune și cartofii, eu i-am facut la air fryer ca n-am vrut să aglomerez tava.

Între timp am călit într-o lingură de ulei fasolea și conopida, am adăugat un pahar de apă, sare și am fiert 10 minute. Apoi am scos conopida, am pus peste legumele coapte, cartofii, ardeii copți curățați și tăiați fâșii. Am stors conținutul copt al cățeilor de usturoi să l-am amestecat cu legumele. Mai lipseau lintea și mazărea, sosul de roșii, boiaua, piperul și sare după gust.

ghiveci
Foto G4Food

Am mai fiert totul împreună câteva minute, la final am pus conopida și jumătate de legătură de pătrunjel verde (dar puteți pune orice ierburi și condimente vă plac, de pildă cele de Provence merg foarte bine).

În ambele cazuri se lasă câteva ore ghiveciul să se întrepătrundă aromele. Îl puteți pune și jumătate de oră la cuptor, mie îmi place așa cu legumele mai crocante.

ghiveci
Foto G4Food

Merge minunat cu o salată verde, de varză, de sfeclă, dar si cu murături de casă. Pe gustul meu e mai mult un prânz decât o cină, dar evident că e perfect și seara. Mai mult decât atât e o opțiune sănătoasă și completă și pentru pachetul de la muncă sau școală. Conține proteine vegetale din belșug, vitamine, grăsimi sănătoase și carbohidrați naturali. Și singurul zahăr este cel din legume.

Precum vedeți în poză, separat eu am pus și puțină afumătură, că băieții mei, dacă n-are carne, spun că nu e mâncare.

Poftă bună!

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *