Ce este dieta flexitariană?/ O nutriționistă dă undă verde acestui stil alimentar, axat pe alimente bogate în nutrienți și care limitează grăsimile saturate, zahărul și sarea

dieta flexitariana Sursa foto: Pexels

Deseori denumită „vegetarianism casual”, dieta flexitariană pare să-și recapete popularitatea. Interesant este că, potrivit bbcgoodfood.com, 23% dintre consumatorii britanici, de exemplu, se consideră a fi „flexitarieni”, unele dintre principalele lor motivații pentru această alegere fiind sănătatea, varietatea, prețul și dorința de a consuma o dietă mai naturală, neprocesată.

Mâncărurile fără carne sunt, adesea, mai rapid și mai simplu de preparat, iar costul mediu pe porție este mult mai mic, comparativ cu o masă care conține doar carne sau pește.

Interesul reînnoit față de această dietă poate fi, de asemenea, rezultatul unei abordări mai sustenabile, din punct de vedere ecologic, a alimentelor.

Ce este o dietă flexitariană

Deși nu există o definiție oficială, o dietă flexitariană se referă la un stil de alimentație care dă prioritate în principal alimentelor pe bază de plante, bucurându-se, totuși, cu moderație, de carne și alte alimente de origine animală.

Cum funcționează o dietă flexitariană

Acest stil alimentar este, oarecum, un stil vegetarian, dar nu foarte strict. “Dieta recunoaște că peștele și carnea sunt surse importante de nutrienți, inclusiv proteine, grăsimi și anumiți micronutrienți, reflectând în același timp problemele de mediu și etice, inclusiv bunăstarea animalelor și sistemele agricole intensificate”, explică nutriționista Emer Delaney.

Având în vedere numele său, acest stil de alimentație este flexibil – nu există „reguli”. Unii dintre cei care îl adoptă aleg să includă carnea de pasăre, pește sau carne roșie o dată pe săptămână (sau mai mult), în timp ce alții elimină carnea roșie, dar includ și alte surse de alimente de origine animală. De asemenea, nu există obiective stabilite pentru calorii sau macronutrienți, ci se pune accentul pe natura preponderent vegetală a dietei.

Ce pot mânca într-o dietă flexitariană?

Oamenii care adoptă acest stil de a mânca pun, așadar, accentul pe alimente integrale, pe bază de plante, procesate minim, în detrimentul celor de origine animală. Atunci când optați pentru carne sau pește, cel mai bine este să alegeți produse de bună calitate, provenite predominant de animale hrănite pe pășuni sau îm crescătorii în aer liber și pește sălbatic.

Alimentele din dieta flexitariană:

  • Proteine ​​vegetale precum fasole și leguminoase precum soia, tofu, tempeh, linte
  • Nuci, semințe și alte grăsimi sănătoase, inclusiv ulei de măsline
  • Fructe și legume
  • Cereale integrale și pseudocereale, cum ar fi quinoa, hrișcă, mei, sorg
  • Ouă, lactate, păsări de curte, pește și carne din animale preponderent sălbatice, crescute  și hrănite în aer liber

Ce alimente ar trebui să limitezi într-o dietă flexitariană?

Pe lângă consumul de proteine ​​animale mai rar sau în porții mai mici, o dietă flexitariană urmărește să reducă la minimum alimentele procesate, carbohidrații rafinați și zaharurile adăugate, sau slănina, cârnații și salamul.

Voi pierde în greutate după o dietă flexitariană?

Cei care urmează o dietă vegană, vegetariană sau semi-vegetariană prezintă de obicei un indice de masă corporală (IMC) mai scăzut decât cei care adoptă o dietă omnivoră. Descoperirile unui studiu din 2015 au raportat că un grup de femei aflate în postmenopauză care au urmat o dietă semi-vegetariană timp de 20 de ani au avut greutate corporală, IMC și grăsime corporală semnificativ mai mici, în comparație cu femeile non-vegetariene.

Cu toate acestea, pe lângă diferențele alimentare notabile – o dietă vegetariană este mai bogată în fibre, mai săracă în grăsimi și calorii – care poate explica pierderea în greutate, poate exista și un element de alimentație restricționată care contribuie. Prin urmare, până când nu se vor efectua cercetări suplimentare, este dificil de spus dacă adoptarea unei diete flexitariane este o alegere sigură pentru pierderea în greutate.

Este sănătoasă o dietă flexitariană sănătoasă?

„Numele său este un joc de cuvinte – flexibil și vegetarian – și fără definiții stricte, o dietă flexitariană este una care se concentrează pe proteine ​​întregi, din plante, și alte alimente minim procesate, în timp ce se bucură de carne, lactate, ouă și pește cu moderație”, explică nutriționista Emer Delaney. Acest stil de alimentație se aliniază cu ghidurile alimentare actuale și „se axează pe alimente bogate în nutrienți, limitând în același timp grăsimile saturate, zahărul și sarea”, spune Delaney.

Accentul pus pe alimentele din plante înseamnă că dieta împărtășește multe dintre beneficiile pentru sănătate asociate cu dietele vegetariene, dar fără a fi nevoie să urmeze o dietă 100% pe bază de plante.

Cea mai puternică dovadă pare să se afle în capacitatea dietei de a reduce riscul multor afecțiuni moderne de sănătate, inclusiv boli de inimă, diabet, anumite tipuri de cancer. În plus, o dietă flexitariană poate juca, de asemenea, un rol în gestionarea afecțiunilor inflamatorii intestinale, cum ar fi boala Crohn.

Consumul mai multor alimente pe bază de plante vă crește aportul de fibre, ceea ce are beneficii pentru sănătatea intestinală și digestie, iar prin înlocuirea alimentelor de origine animală puteți avea un impact mai subtil asupra mediului.

Ar trebui să urmez o dietă flexitariană?

Flexibilitatea acestei diete o face foarte atrăgătoare. Dacă vă gândiți să o adoptați, asigurați-vă că vă planificați bine alegerile alimentare pentru a preveni deficiențele nutriționale și pentru a ajuta la optimizarea beneficiilor dietei pentru sănătate.

Practic, asta înseamnă construirea unei farfurii pe bază de fructe, legume, cereale integrale, leguminoase, nuci și semințe cu fasole, soia, lactate sau ouă de cele mai multe ori, cu adaos ocazional de carne sau pește de calitate. De asemenea, este important să vă asigurați că mâncați suficient pentru a vă satisface cerințele specifice, inclusiv nevoile de energie.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Comentarii

  1. Daca te uiti la ce alimente recomanda 80% sunt aceleasi in toate dietele, dar traim o epoca in care fiecare doreste sa isi aduca “contributia” la ceva si “inoveaza” de dragul inovatiei…poate poate face si el sau ea ceva trafic, like-uri si alte nimicuri “importante”…oricum multumim pentru “unda verde”, de cand o asteptam si nu venea de la nimeni:)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *