Cei mai buni carbohidrați pentru o sănătate optimă – recomandări Mayo Clinic / Carbohidrații sănătoși ajută la digestie, scad nivelul colesterolului și reduc riscul de boli

carbohidrati, carbohidrati buni, mayo clinic, sanatate Cartofii dulci, un aliment care furnizează carbohidrați buni. (Sursa foto: Pixabay/yiftahye)

Dai la o parte coșul de pâine sau renunți la orice masă care include macaroane? Dacă da, sunt șanse să te numeri printre milioanele de persoane care își supraveghează consumul de carbohidrații, transmite Mayo Clinic.

Dr. Christine Nguyen, medic de familie la Mayo Clinic, spune că nu toți carbohidrații sunt răi și că există o mulțime de alimente cu carbohidrați buni. Alimentele bogate în fibre, cum ar fi cerealele integrale, fructele și legumele, sunt esențiale pentru sănătate, deoarece ajută la digestie, scad nivelul colesterolului și reduc riscul de boli.

Când vine vorba de alegeri alimentare, există o mulțime de opțiuni. Dr. Nguyen speră că veți alege cu atenție.

„În mod ideal, vom alege lucruri care sunt cereale integrale, mai degrabă decât carbohidrați rafinați sau acei carbohidrați de culoare albă”, spune ea.

Carbohidrații sunt o sursă de energie, dar nu toți carbohidrații sunt la fel.

Carbohidrații simpli, care se găsesc, de exemplu, în gustările zaharoase foarte procesate, sunt considerați carbohidrați „răi”, deoarece pot duce la creșteri rapide ale glicemiei și furnizează calorii goale.

Citește și: Vrei un metabolism mai rapid? Medicii spun că la micul dejun ar trebui să renunți la aceste alimente „cu calorii goale”

Carbohidrații complecși, care se găsesc în mod natural în cereale, fructe și legume, sunt considerați carbohidrați „buni” și sunt esențiali pentru o dietă sănătoasă.

„Cerealele integrale sunt importante deoarece conțin vitamine și minerale pe care s-ar putea să nu le obținem din alte locuri”, spune Dr. Nguyen.

Luați în considerare consumul de carbohidrați sănătoși sau buni în locul carbohidraților rafinați sau răi. Încercați alimente bogate în fibre, cum ar fi quinoa; legume, cum ar fi broccoli, morcovi și cartofi dulci; și fructe proaspete, cum ar fi merele și murele.

„Fibrele sunt benefice nu numai pentru sănătatea noastră intestinală, ci și pentru a ne îmbunătăți nivelul de colesterol, pentru a reduce riscul de boli cardiovasculare, pentru a îmbunătăți proprietățile antiinflamatorii și pentru a stimula sistemul imunitar”, spune Dr. Nguyen.




Cartofii dulci, un aliment care furnizează carbohidrați buni. (Sursa foto: Pixabay/yiftahye)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *