Semințele de floarea soarelui susțin funcția tiroidei și ar putea ajuta la prevenirea cancerului/ Dar dacă le înghiți și cojile riști să ajungi la operație

seminte floarea soarelui Sursa foto: Pexels

Semințele de floarea soarelui sunt mici, dar concentrate, și pot ajuta la combaterea cancerului și inflamației și pot susține sănătatea tiroidei. Însă, potrivit health.clevelandclinic.org, beneficiile pe care semințele de floarea soarelui le aduc organismului nostru sunt mult mai multe.

Semințele de floarea soarelui provin din  planta de floarea soarelui (Helianthus annuus). Majoritatea acestor plante, cultivate în ferme, merg la producția de ulei de floarea-soarelui, doar anumite soiuri, crescute special, pentru a fi consumate.

„Există atât de multe substanțe nutritive în semințele de floarea-soarelui. În plus, sunt delicioase. Le iubesc ca adaosuri pentru salate și iaurt”, spune dieteticianul Gillian Culbertson.

Cele mai multe semințe și fructe oleaginoase sunt încărcate cu substanțe nutritive, dar semințele de floarea soarelui sunt impresionante, din acest punct de vedere. „Au cantități chiar mai mari din unele vitamine, minerale și grăsimi sănătoase decât alte semințe. Sunt unul dintre cele mai hrănitoare alimente pe care le poți mânca. Și unele dintre beneficiile lor, cum ar fi susținerea funcției sănătoase a tiroidei, sunt unice”, spune Culbertson.

Beneficiile pentru sănătate ale semințelor de floarea soarelui

Semințele de floarea soarelui sunt o sursă excelentă de antioxidanți, cum ar fi vitamina E, grăsimi sănătoase, vitamine din grupa B, cupru și alte minerale. Conțin nutrienți care pot lupta împotriva cancerului, scad riscul de boli de inimă, echilibrează glicemia, susțin sănătatea tiroidei și scad inflamația.

1.Semințele de floarea soarelui oferă nutrienți ce pot lupta împotriva cancerului

Semințele de floarea soarelui sunt o sursă bogată de antioxidanți, cum ar fi vitamina E și flavonoide. „Antioxidanții previn daunele produse de radicalii liberi, care pot duce la modificări canceroase în celule”, spune Culbertson.

De asemenea, ele conțin mulți acizi grași polinesaturați, care au efect  benefic asupra organismului. Studiile identifică acidul linoleic conjugat (CLA) ca un acid gras anti-cancer. Puteți obține CLA din multe alimente, dar semințele de floarea soarelui au cel mai mare conținut de CLA, în comparație cu majoritatea celorlalte semințe, cum ar fi susanul, inul și arahidele.

Studiile arată că obținerea vitaminei E din alimente (mai degrabă decât din suplimente) protejează împotriva cancerului. „Semințele de floarea soarelui sunt una dintre cele mai bune surse de vitamina E. Din circa 50 de grame de semințe în coajă, obțineți deja 100% din necesarul zilnic de vitamina E și peste”, spune Culbertson.

2.Semințele de floarea soarelui ajută la menținerea sănătății inimii

Vitamina E din semințele de floarea soarelui nu ajută doar în lupta împotriva cancerului, ci pot ajuta și în lupta cu inflamația,  un factor de risc ce poate declanșa boli de inimă. În plus, studiile arată că ea scade colesterolul LDL („rău”), colesterolul total și trigliceridele.

„Semințele de floarea soarelui conțin compuși numiți fitosteroli. Aceștia împiedică organismul să absoarbă colesterol suplimentar, ajutând la menținerea valorilor colesterolului într-un interval sănătos. Inflamația și colesterolul ridicat contribuie ambele la întărirea arterelor sau la ateroscleroză. Așadar, semințele de floarea soarelui sunt cu adevărat un aliment sănătos pentru inimă”, spune Culbertson.

3. Semințele de floarea soarelui sprijină sănătatea tiroidei

„Tulburările tiroidiene sunt foarte frecvente și pot avea efecte majore asupra vieții și stării de sănătate”, spune Culbertson.

Tiroida joaca un rol important în mai multe funcții ale corpului, inclusiv:

  • Întreținerea oaselor
  • Creșterea celulară
  • Digestie
  • Funcția inimii
  • Metabolism

Obținerea de suficient iod și seleniu este esențială pentru sănătatea tiroidei. O cană de semințe de floarea-soarelui  furnizează circa 24 de micrograme de seleniu, adică  aproximativ 35% din ceea ce aveți nevoie într-o zi.

4. Semințele de floarea soarelui pot combate inflamația

Legătura dintre inflamația cronică și bolile grave este bine cunoscută. Este un factor de risc pentru afecțiuni precum:

  • Alergii
  • Artrită
  • Cancer
  • Boli cardiovasculare
  • Diabet
  • Accident vascular cerebral

Consumul regulat de semințe de floarea soarelui poate fi o modalitate ușoară de a reduce inflamația, măsurată ca nivel de proteină C reactivă din sânge. Într-un studiu amplu, cercetătorii au comparat persoanele care au mâncat semințe (inclusiv semințe de floarea-soarelui), de cinci sau mai multe ori pe săptămână, cu persoane care nu au mâncat niciun fel de semințe. Consumatorii de semințe au avut scoruri de proteină C reactivă cu 32% mai mici decât grupul fără semințe.

5. Semințele de floarea soarelui pot preveni crampele musculare

Semințele de floarea soarelui sunt bogate în câteva minerale esențiale. Două dintre ele, magneziul și acidul pantotenic, sunt grozave pentru a ține la distanță crampele musculare.

„O deficiență de magneziu sau acid pantotenic poate duce la crampe și spasme musculare. O cană de semințe de floarea soarelui oferă 150 de miligrame de magneziu și o jumătate de miligram de acid pantotenic. Aceasta reprezintă 37% din necesarul zilnic de magneziu și 5% din necesarul zilnic de acid pantotenic”, spune Culbertson.

Riscurile pentru sănătate ale consumului de semințe de floarea soarelui

Nu este dăunător dacă înghiți accidental bucăți mici de coajă de sămânță de floarea sorelui. Însă, potrivit healthline.com, ingerând o cantitate mare, cojile pot provoca un blocaj în tractul intestinal, ceea ce poate fi periculos.

Cojile de semințe, de la orice tip de plantă comestibilă, se pot aduna în intestinul subțire sau gros și pot forma o masă, numită și bezoar. Aceasta poate genera constipație, dureri intestinale și, în unele cazuri, ocluzie intestinală.

Un intestin afectat înseamnă că o masă mare de scaun este blocată în colon sau rect. Poate fi dureroasă și, în unele cazuri, poate provoca hemoroizi sau leziuni mai grave, cum ar fi o ruptură în intestinul gros.

Adesea, un bezoar trebuie îndepărtat în timp ce sunteți sub anestezie generală. În unele cazuri, poate fi necesară o intervenție chirurgicală.

Cojile de semințe de floarea-soarelui pot avea, de asemenea, margini ascuțite, care ar putea să vă zgârie gâtul dacă le înghițiți.

 

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *