Când aveți diaree și nu știți ce măsuri să luați, modificați întâi dieta. Consumul anumitor alimente poate ajuta diareea să dispară mai repede și poate preveni iritarea stomacului. Potrivit healthline.com, abținerea de la anumite alimente, cum ar fi laptele sau citricele, este esențială pentru a evita agravarea simptomelor.
Dieta și diareea sunt strâns legate
Indiferent de cauza diareei – alergii, intoxicații alimentare sau o afecțiune cronică, precum sindromul colonului iritabil – dieta are o importantă foarte mare.
Chiar dacă aveți afecțiuni pe termen lung care afectează sistemul digestiv, alimentele vă pot afecta nivelul de confort.
Când experimentați un episod de diaree, anumite alimente pe care le consumați vă pot ajuta sistemul digestiv să revină pe drumul cel bun, în timp ce alte alimente vă pot prelungi sau agrava simptomele.
Alimente recomandate în caz de diaree
Când aveți diaree, alimentele pe care le consumați și le evitați pot fi esențiale pentru o recuperare mai rapidă. Aici intervin alimentele BRAT. Dieta BRAT este un regim alimentar recomandat, uneori, în caz de greață, diaree și vomă. Noțiunea de „BRAT” este acronimul în engleză pentru alimentele recomandate în caz de disconfort gastric: banana, orez, sos de mere și pâine prăjită
Aceste alimente sunt fade și sărace în fibre, așa că nu vor agrava problemele sistemului digestiv. De asemenea, sunt obligatorii, pentru că ajută la întărirea scaunului. În timp ce urmezi o dietă BRAT, poți combina aceste ingrediente, cum ar fi să pui sos de mere sau banane pe pâine prăjită.
Puteți mânca și alimente suplimentare ca parte a unei diete fade. Acestea pot include:
- cereale fierte, cum ar fi fulgi de ovăz, smântână de grâu sau farina (Farina este o formă de grâu măcinat populară în Statele Unite. Este adesea gătit ca cereale fierbinți pentru micul dejun sau terci)
- biscuiți cu sifon/apă carbogazoasă (Biscuiții cu sifon/apă carbogazoasă se fac prin adăugarea drojdiei la o parte din făina de grâu, apoi se face aluat, se fermentează timp îndelungat, se adaugă restul de făină de grâu și apoi se modelează, după o scurtă perioadă de fermentație)
- suc de mere care are un conținut scăzut de zahăr
- cartofi copți sau fierți
Bea multe lichide te poate ajuta să te hidratezi și să înlocuiești lichidele pierdute. Opțiunile de încercat includ:
- apă sau poți să sugi așchii de gheață
- supă limpede, de legume, de pui sau de vită, cu orice grăsime îndepărtată
- apă îmbunătățită cu electroliți sau apă de nucă de cocos cu vitamine sau electroliți (încercați să le evitați cele bogate în zahăr)
- ceai slab, decofeinizat
După ce ați început să vă recuperați, puteți încerca să adăugați alimente precum omletă și legume fierte.
Alimente de evitat atunci când ai diaree
Anumite alimente pot declanșa sistemul digestiv și pot agrava sau prelungi diareea atunci când o experimentați sau vă recuperați după ea.
Alimentele de evitat în timpul diareei includ:
- lapte și produse lactate (inclusiv băuturi proteice pe bază de lapte)
- alimente prăjite și/sau grase
- alimente picante
- alimentele procesate, în special cele cu aditivi
- carne de porc și vițel
- sardine
- legume crude
- ceapă
- porumb
- toate citricele
- alte fructe, cum ar fi ananas, cireșe, fructe de pădure cu semințe, smochine, coacăze și struguri
- alcool
- cafea, apă carbogazoasă și alte băuturi cu cofeină sau carbogazoase
- îndulcitori artificiali, inclusiv sorbitol
Tratamente și remedii pentru diaree
Multe cazuri de diaree sunt de scurtă durată și răspund bine la tratamente la domiciliu, cum ar fi:
- odihnă
- dieta modificată
- aport crescut de lichide
- medicamente fără prescripție medicală (OTC), cum ar fi medicamentele antidiareice
Cu toate acestea, puteți dezvolta și diaree din cauza unei infecții bacteriene. În aceste cazuri, medicul poate recomanda antibiotice.