Ce alimente ar trebui să mănânci dacă ai pancreatită? / Legumele, fructele, cerealele integrale, carnea slabă și peștele pot ajuta la o recuperare mai rapidă, după un episod acut

pancreatita Sursa foto: Pexels

O dietă benefică pentru pancreatită poate fi bogată în fructe, legume, fasole și linte, cereale integrale, carne slabă, pește și grăsimi sănătoase.

Anumite alimente pot agrava durerile abdominale cauzate de pancreatită. Potrivit medicalnewstoday.com, este important să alegeți alimente care nu vor agrava simptomele pancreatitei și nu vor provoca disconfort în timpul recuperării.

Ce presupune alimentația, în pancreatită

Primul pas în tratarea pancreatitei presupune, uneori, repaus alimentar total, timp de câteva ore sau chiar zile.

Unii oameni pot avea nevoie de o modalitate alternativă de a se alimenta, dacă nu pot consuma cantitățile necesare pentru ca organismul lor să funcționeze corect. Aceasta poate implica suplimente nutritive orale, specializate, nutrienți lichizi, administrați printr-o branulă, sau o combinație de metode.

Când un medic îi permite unei persoane să mănânce din nou, probabil că vă va recomanda mese mici, pe parcursul zilei, evitarea fast-food-urilor, prăjelile și alimentele foarte procesate.

Iată o listă de alimente care pot fi recomandate și de ce

  • legume
  • fasole si linte
  • fructe
  • cereale integrale
  • alte alimente pe bază de plante care nu sunt prăjite

Aceste alimente sunt recomandate persoanelor cu pancreatită, deoarece tind să fie, în mod natural, sărace în grăsimi, ceea ce ușurează cantitatea de muncă pe care pancreasul trebuie să o facă pentru a ajuta digestia.

Fructele, legumele, fasolea, lintea și cerealele integrale sunt, de asemenea, benefice datorită conținutului lor de fibre. Consumul a cât mai multe fibre poate reduce riscul de a dezvolta litiază biliară și pancreatită acută.

Pe lângă fibre, alimentele enumerate mai sus oferă și antioxidanți. Pancreatita este o afecțiune inflamatorie, iar antioxidanții pot ajuta la reducerea inflamației.

Carne slabă și peștele, proteinele ideale pentru persoanele cu pancreatită

Carnea slabă poate ajuta persoanele cu pancreatită să-și satisfacă nevoile de proteine.

Câteva exemple includ:

  • pui sau curcan fără piele
  • pui sau curcan tocat
  • carne de vită, macră, tocată
  • mușchi de vită sau porc

Anumite tipuri de pește au, de asemenea, mai puține grăsimi, oferind în același timp multe proteine. Acestea includ pește alb, cum ar fi codul sau eglefinul și conservele de pește ambalate în apă (nu în ulei). Unele cercetări sugerează că un consum de aproximativ 2 până la 3 porții de pește pe săptămână poate ajuta chiar la prevenirea pancreatitei acute, în cazul în care apariția bolii nu este legată de calculii biliari.

Lista alimentelor de evitat cu pancreatită

  • Alcool – Consumul de alcool în timpul unui atac de pancreatită acută poate agrava starea sau poate contribui la pancreatita cronică. Consumul cronic de alcool poate provoca, de asemenea, niveluri ridicate de trigliceride, un factor de risc major pentru pancreatită.
  • Pentru persoanele a căror pancreatită cronică este cauzată de consumul de alcool, continuarea acestui obicei poate duce la probleme grave de sănătate și chiar la moarte.
  • Alimente prajite si alimente bogate în grăsimi – Alimentele prăjite și alimentele bogate în grăsimi, cum ar fi burgerii și cartofii prăjiți, pot fi problematice pentru persoanele cu pancreatită. Pancreasul ajută la digestia grăsimilor, astfel încât alimentele cu mai multe grăsimi fac pancreasul să lucreze mai greu.

Alte exemple de alimente bogate în grăsimi, ce trebuie evitate, includ:

  • produse lactate bogate în grăsimi, cum ar fi smântâna, laptele integral și brânzeturile cu grăsime
  • carne procesată, cum ar fi hot dog și cârnați
  • maioneză
  • chipsuri de cartofi
  • Consumul acestor tipuri de alimente procesate, bogate în grăsimi poate duce, de asemenea, și la boli de inimă.
  • Carbohidrați rafinați – Dieteticianul Deborah Gerszberg recomandă persoanelor cu pancreatită cronică să-și limiteze aportul de carbohidrați rafinați, cum ar fi pâinea albă, gustările dulci și băuturile îndulcite. Carbohidrații rafinați pot duce la eliberarea pancreasului de cantități mai mari de insulină.
  • Alimentele bogate în zahăr – pot crește și trigliceridele. Nivelurile ridicate ale trigliceridelor sunt un factor de risc pentru pancreatita acută

Sfaturi de dietă pentru recuperarea după pancreatită

Persoanele care se recuperează după un episod acut de pancreatită pot descoperi că tolerează mese mai mici și mai frecvente. A mânca de șase ori pe zi poate funcționa mai bine decât a mânca trei mese pe zi.

În timpul recuperării după pancreatita acută, medicii recomandă, de obicei, o dietă cu conținut scăzut de grăsimi. Acest lucru poate reduce simptomele și poate ajuta la prevenirea reapariției pancreatitei acute. Dar cu pancreatita cronică, recomandările pot fi diferite.

Conform ghidurilor Societății Europene pentru Nutriție Clinică și Metabolism, majoritatea persoanelor cu pancreatită cronică nu trebuie să-și limiteze aportul total de grăsimi. În schimb, ar trebui să încerce să consume o dietă echilibrată.

Cu toate acestea, persoanele cu pancreatită cronică pot fi sfătuite să evite o dietă foarte bogată în fibre. Cu această afecțiune, o dietă foarte bogată în fibre poate reduce absorbția nutrienților.

Cum prevenim pancreatita

Anumiți factori de risc pentru pancreatită, cum ar fi istoricul familial, nu pot fi modificați. Cu toate acestea, oamenii pot schimba unii factori ai stilului de viață, care influențează acest risc.

Obezitatea crește riscul de pancreatită, astfel încât atingerea și menținerea unei greutăți sănătoase poate ajuta la scăderea riscului de a dezvolta pancreatită. O greutate sănătoasă scade, de asemenea, riscul de calculi biliari, care sunt o cauză comună a pancreatitei.

Consumul de cantități mari de alcool și fumatul cresc, de asemenea, riscul unei persoane de pancreatită, astfel încât reducerea sau evitarea acestora poate ajuta la prevenirea afecțiunii.

 

 

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *