Cafeaua este prima alegere, dimineața, la trezire, pentru foarte multe persoane. Iată, potrivit alignlife.com, ce poveste interesantă despre cum a apărut cafeaua pe masa ta, cum a evoluat consumul ei, de-a lungul anilor și ce beneficii surprinzătoare are ea pentru sănătate.
1. Cafeaua este sămânța unui fruct! Acest fruct este comestibil și are gust dulce și răcoritor
Boabele de cafea sunt, de fapt, sămânța sau sâmburele unui fruct de cafea. Fructele de cafea cresc în ciorchini pe ramura unei plante – Coffea. Fiecare fruct are, aproximativ, dimensiunea unui strugure și veți găsi adesea două „boabe” per fruct.
Ca și alte fructe cu sâmburi (prune, piersici, măsline), fuctele de cafea, care au forma unor cireșe, sunt comestibile și au un gust destul de dulce, răcoritor. Dar adevărata vedetă sunt semințele din interior, ceea ce este un lucru bun pentru că ocupă cea mai mare parte din spațiu și există foarte puțin loc pentru fructul propriu-zis.
Semințele crude sunt de culoare gri-verde sau gălbui-verde. Abia când trec prin procesele de prăjire, devin maro. Cu cât boabele de cafea sunt prăjite mai mult, cu atât devin mai închise la culoare.
2. Le putem mulțumi… caprelor pentru cafeaua noastră
Există o legendă etiopiană care atribuie descoperirea cafelei și efectul ei energizant unui păstor de capre din secolul al IX-lea pe nume Kaldi! Potrivit Asociației Naționale a Cafelei, el a observat că, după ce caprele au mâncat fructele plantei Coffea, au devenit atât de energice încât au părut că „dansează” și nu au mai vrut să doarmă noaptea. Kaldi a raportat descoperirile sale unui călugăr local care a făcut o băutură din fructe și a descoperit că îl ajută să se mențină alert seara în timpul orelor lungi de rugăciune. Și povestea originii cafelei a prins viață.
3. Cafeaua nu se cultivă peste tot
În ciuda popularității sale la nivel mondial (peste 1 miliard de oameni o beau), cafeaua este cultivată în principal în doar câteva țări. De fapt, în 2020, primele 10 țări cele mai mari producătoare de cafea dețineau 87% din cota de piață a mărfii, Brazilia fiind cea mai mare putere deținând 37,5% din cota de piață. Cele nouă clasate pe locul doi includ Vietnam, Columbia, Indonezia, Etiopia, Honduras, India, Uganda, Mexic și Peru.
SUA, deși este unul dintre cei mai mari consumatori de cafea, produce foarte puțină, cafeaua fiind cultivată doar în două state, Hawaii și California, și în Puerto Rico.
Un alt fapt mai puțin cunoscut, plantele de cafea pot fi și ele plante de interior! Așa că poți să-ți crești singur cafea, dacă îți place asta!
4. De-a lungul timpului, au existat încercări de interzicere a cafelei
De-a lungul anilor, unii lideri au văzut cafeaua ca o amenințare la adresa gândirii tradiționale. În 1551, liderii din Mecca au considerat că a stimulat prea multă gândire radicală și au scos în afara legii băutura. Câțiva duhovnici italieni au crezut că le-ar corupe congregațiile și au încercat să-o eticheteze drept satanică. Din fericire, Papa Clement al VIII-lea a încercat-o, a spus că este delicioasă și i-a dat binecuvântarea papală. În plus, regele Suediei, în anii 1700, a pus o taxă grea pe importurile de cafea, sperând să facă niște bani buni din populara băutură. Când importurile au rămas, în mare parte, neplătite, el a interzis vânzarea cafelei și a apărut un comerț profitabil, pe piața neagră, pentru oamenii care importau cafea în Suedia.
5. Surprinzător, dar planta de cafea produce cofeină pentru a se proteja
Cofeina are un gust amar și toxic pentru multe insecte. Asta îl face un pesticid natural și protector pentru planta de cafea! Motivul pentru asta? Atunci când este expus la doze suficient de mari de cofeină, sistemul nervos la insectele erbivore încetează să producă enzime esențiale, ceea ce duce adesea la paralizie și, în final, la moarte. Dar pe lângă faptul că este un pesticid natural, cofeina are un alt rol în planta de cafea: ea ajută la atragerea polenizatorilor, astfel încât aceștia continuă să revină și să acorde prioritate plantei!
6. Cea mai scumpă cafea din lume este recoltată din excremente de animale
Unul dintre cele mai căutate boabe de cafea cumpărate pe piața actuală se numește Kopi Luwak. Dar nu vine la ceașcă direct din plantă. Face o oprire la un animal asemănător pisicii, numit zibetă asiatică de palmier.
Zibeta mănâncă fructe – inclusiv fructe de cafea – ca parte a dietei sale. Deoarece nu le poate digera, boabele ies întregi în excrementele animalului. Semințele excretate nu au trecut însă neschimbate. Datorită proceselor digestive ale zibetei, aceste boabe devin mai puțin acide. Dacă poți trece peste faptul că, odată, erau acoperite cu excremente de animale, te va încânta . Mulți o fac și sunt dispuși să plătească mai mult de 600 USD pentru 450 g de cafea.
7. O ceașcă de cafea neagră are doar o calorie
Nu mulți dintre noi aleg să-și bea cafeaua neagră, simplă, dar cei care o fac trebuie să știe: o ceașcă de cafea neagră are doar o calorie. Adăugând îndulcitori și creme, acele calorii se totalizează rapid, așa că fiți atenți dacă vreți deveniți creativ în privința aromelor!
8. Există zeci de moduri în care puteți comanda o cafea, dar rețineți că multe opțiuni au adaos de zahăr și frișcă
Comandarea cafelei, într-o cafenea, Dunkin Donuts, de exemplu, poate fi o formă de artă sau un limbaj unic în sine. Tare sau slabă, cafea obișnuită (și asta nu înseamnă cofeină) sau ușoară și dulce. Lista poate continua… mai ales când adăugați cafea cu gheață, latte, espresso și multe altele. Rețineți că majoritatea opțiunilor include frișcă și zahăr. Deci, dacă doriți să săriți peste acestea, comandați o cafea negră, simplă, dar fiți atenți pentru că, în general, aceasta este foarte tare!
9. Cafeaua are un gust mai bun în aer liber!
Chiar și cel mai pasionat iubitor de cafea va spune că există ceva legate de consumul de cafea în aer liber, situație în care vestita licoare devine mult mai savuroasă.
Probabil că fenomenul are de-a face cu aroma și simțurile tale, care, afară, ar fi mai în ton cu natura. Dar indiferent de știința din spatele acestei situații, merită să-ți iei ceașca de cafea, dimineața, să ieși în curte, la geam sau pe balcon și să te bucuri de puțină natură, în timp ce îți sorbi, în liniște, delicioasa băutură.
10. Cafeaua decofeinizată nu înseamnă că nu are cofeină
Cafeaua decofeinizată încă mai conține cofeină, deși are doar aproximativ 2-4% din preparatul original. Unul dintre cele mai comune procese de decofeinizare constă în înmuierea boabelor de cafea verde în apă fierbinte, cu un solvent, pentru a extrage cofeina. Dar procedeul este eficient doar în proporție de 96 până la 98%, așa că dacă nu te descurci deloc în privința consumului de cofeină, renunță de tot la cafea.
Care sunt unele beneficii pentru sănătate ale consumului de cafea?
Indiferent dacă o preparați acasă sau trebuie să faceți o oprire zilnică la cafeneaua preferată, pentru o cafea făcută de barista, puteți conta pe această băutură pentru a vă energiza mintea, corpul și sufletul.
Pe lângă efectul său energizant, cafeaua a fost asociată și cu alte beneficii pentru sănătate:
- Mărește capacitatea de concentrare
- Reduce inflamația
- Ajută al procesarea mai bună a zahărului
- Îmbunătățește sănătatea inimii
- Reduce riscul de cancer de colon
- Reduce riscul de accident vascular cerebral
- Îmbunătățește antrenamentele și performanța atletică
Câtă cafea poți bea, în siguranță, pe zi?
Prea mult, din orice, poate avea efectul opus. Consumul excesiv vă poate face nervos, poate cauza probleme de somn, vă poate crește tensiunea arterială și ritmul cardiac, crește anxietatea și multe altele. Dar, în cea mai mare parte, o ceașcă (sau chiar trei) pe zi este în regulă, cu condiția să nu o încărcați cu frișcă și zahăr.
Sfaturi pentru a face din cafea o alegere mai sănătoasă
- În loc să încărcați cafeaua cu smântână și zahăr, încercați să adăugați până la două linguri de lapte, lapte de migdale, înlocuitor de lapte sau o puteți prepara chiar jumătate cafea și jumătate lapte.
- Utilizați condimente și arome dulci naturale, cum ar fi ¼ de linguriță de extract de vanilie, cardamon, scorțișoară sau pudră de cacao, pentru un plus de aromă.