Ouăle ar putea ajuta la menținerea funcției cognitive/Noi studii în acest sens confirmă efectul consumului de ouă asupra creierului

Efectul consumului de ouă Foto: Dreamstime

Aproximativ doi din trei adulți americani se vor confrunta cu un anumit nivel de afectare cognitivă până la vârsta de 70 de ani, arată studiile. Cu toate acestea, o nouă cercetare sugerează o soluție simplă pentru evitarea declinului cognitiv: consumul de ouă. Cercetarea, publicată recent în revista Nutrients, a descoperit efectul benefic al consumului de ouă asupra memoriei semantice și funcționarea executivă la femei.

„Literatura anterioară privind asocierea nivelurilor de colesterol alimentar cu funcția cognitivă este inconsistentă, unele studii arătând un efect negativ, altele arătând un efect pozitiv, iar altele nu arătând niciun efect”, a declarat pentru Health Donna Kritz-Silverstein, cercetătorul principal al studiului și profesor la Școala de Sănătate Publică și Departamentul de Medicină de Familie de la Universitatea din California San Diego.

Inconsistența a deschis calea grupului de studiu pentru a examina dacă consumul de ouă a fost legat de schimbarea performanței cognitive pe parcursul a patru ani, într-un eșantion mare de bărbați și femei în vârstă care trăiesc în comunitate, a mai spus ea.

Mai multe ouă, o sănătate cognitivă mai bună

Pentru a testa efectele ouălor asupra funcționării cognitive, cercetătorii au extras date despre 890 de adulți (357 de bărbați și 533 de femei) care au participat la studiul. Toți participanții aveau peste 55 de ani, iar vârsta medie era între 70 și 72 de ani.

Aportul de ouă al participanților a fost evaluat între 1988 și 1991 prin intermediul unor chestionare de frecvență alimentară. De asemenea, cercetătorii le-au aplicat participanților teste de performanță între acei ani, examinând funcționarea cognitivă generală, cum ar fi limbajul, orientarea, atenția, reamintirea, funcția executivă, flexibilitatea mentală și urmărirea visuomotorie (abilitatea de a utiliza vederea pentru a ghida acțiunile fizice). Aceste abilități au fost reevaluate între 1992 și 1996, timpul mediu dintre vizite fiind de aproximativ patru ani.

Cercetătorii au constatat că 14% dintre bărbați și 16,5% dintre femei au declarat că nu au mâncat niciodată ouă. În schimb, 7% dintre bărbați și aproape 4% dintre femei au declarat că consumă ouă de peste cinci ori pe săptămână.

În general, bărbații au avut rate mai mari de consum de ouă decât femeile, fiind mai predispuși să le consume de două până la patru ori sau de mai mult de cinci ori pe săptămână. Femeile erau mai predispuse fie să nu consume ouă, fie să consume între una și trei ouă pe lună.

Efecte vizibile la femei

După ajustarea alegerilor legate de stilul de viață, a diagnosticelor medicale și a aportului de proteine, calorii și colesterol, dovezile au arătat că femeile care au consumat mai multe ouă au avut un declin mai redus în ce privește memoria semantică și funcția executivă.

Cu fiecare creștere categorică a consumului de ouă, probabilitatea ca o femeie să se confrunte cu declin cognitiv a scăzut cu 0,1. Cu alte cuvinte, femeile care au consumat ouă de mai mult de cinci ori pe săptămână au înregistrat un declin cu o jumătate de punct mai mic pe parcursul a patru ani, față de cele care nu au consumat niciodată ouă.

Deși oamenii de știință nu au găsit asociații similare la bărbați, aportul de ouă poate avea un rol în menținerea funcției cognitive, a declarat Kritz-Silverstein.

Cercetătorii nu pot explica diferențele observate între bărbați și femei. Totuși, Kritz-Silverstein a declarat că acestea s-ar putea datora ratelor diferite de diabet, nivelului de educație, exercițiului fizic, fumatului și consumului de alcool între sexe.

Limitările studiului

„Generalizarea rezultatelor studiului poate fi limitată din cauza omogenității participanților la studiu, care sunt predominant albi, foarte educați și își pot permite accesul la asistență medicală”, a declarat Kritz-Silverstein.

Cu toate acestea, studiul notează că această omogenitate poate ilustra faptul că este mai puțin probabil ca factori precum cultura, educația, capacitatea de a-și permite asistență medicală și alegerea stilului de viață să influențeze rezultatele.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *