10 alimente și băuturi care combat balonarea

femeie balonare

Balonarea, o senzație inconfortabilă de plenitudine sau umflare a abdomenului, poate fi declanșată de diverși factori, inclusiv dieta, tulburările gastrointestinale sau stresul, relatează publicația EatingWell.

Deși, de obicei, este benignă, balonarea persistentă poate semnala probleme grave de sănătate, cum ar fi cancerul ovarian, ceea ce face esențială monitorizarea simptomelor și solicitarea de consiliere medicală atunci când este necesar.

Pentru cei care se confruntă cu balonare ușoară și ocazională, intervențiile dietetice pot oferi ușurare. Iată 10 băuturi și alimente excelente într-o astfel de situație, potrivit WebMD:

Avocado

Aceste fructe în formă de pară (da, sunt fructe!) sunt pline de potasiu. Corpul tău are nevoie de potasiu pentru a-și gestiona nivelul de sodiu, care, la rândul său, controlează cantitatea de apă pe care o reții. Cu cât acest sistem funcționează mai bine, cu atât mai puțină balonare vei avea.

Bananele

Bananele oferă o doză importantă de potasiu. Un studiu a arătat că femeile care au mâncat o banană înainte de fiecare masă s-au balonat mai puțin decât cele care nu au mâncat. Experții cred că acest lucru se datorează efectelor pozitive asupra bacteriilor intestinale benefice pe care le au bananele și care ajută la calmarea producției de gaze în burtă.

Țelină

Mănâncă niște țelină pentru a-ți pune digestia în mișcare. Ca bonus, țelina furnizează și flavonoide care reduc inflamația în organism, inclusiv în intestin.

Turmeric

Acest condiment care dă curry-ului culoarea sa galbenă conține curcumină. Studiile arată că curcumina poate ameliora simptomele sindromului de intestin iritabil, reducând disconfortul, reglând sistemul digestiv și diminuând balonarea.

Ceai de mentă

Studiile arată ceaiul de mentă pot ajuta la relaxarea mușchilor din sistemul digestiv, ajutând la eliminarea gazelor și ameliorând balonarea.

ceaiul de mentă
Ceai de mentă (Foto: Pixabay)

Ceaiul de ghimbir

Ghimbirul îți stimulează sucurile intestinale, ajutând digestia și golirea mai rapidă a stomacului, prevenind astfel balonarea.

Sparanghelul

Cunoscut pentru faptul că îți modifică mirosul urinei, sparanghelul este o sursă bună de inulină, o fibră insolubilă care hrănește bacteriile bune din intestin și te ajută să ai scaune regulate.

Feniculul

Această rădăcină și semințele sale conțin un compus care relaxează spasmele din tractul gastrointestinal, permițând gazelor să treacă mai ușor și prevenind formarea balonării.

Roșiile

O dietă care include roșii îți va aduce un aport de licopen, un antioxidant antiinflamator. Roșiile sunt, de asemenea, bogate în potasiu, care reduce nivelurile de sodiu ce contribuie la balonare.

Kefir

Unele studii arată că kefirul, o băutură fermentată asemănătoare iaurtului, poate reduce gazele gastrice cu până la 70%, ajutând la descompunerea lactozei care poate provoca balonare și durere.

Sursa foto: Wavebreakmedia Ltd | Dreamstime.com

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *