Daca ești genul care ”de luni intră la dietă”, nutriționiștii te sfătuiesc să nu faci asta chiar acum. De ce este o idee proastă să îți propui să ții cură de slăbire după vacanță

dieta

”De luni intru la dietă”. De câte ori nu ai zis și nu ți-ai zis. Sau i-ai auzit pe cei din jur zicând. Și ai rezistat ”la dietă” primele trei zile, după care vechile obiceiuri au revenit. Există numeroase motive pentru care nutriționiștii te sfătuiesc să nu începi o cură de slăbire, mai ales în acest moment, după vacanță, scrie ElPais.

Părea că nu va veni niciodată, dar da, s-a întâmplat. Te-ai așezat în fața calculatorului de doar cinci minute și parcă ar fi trecut cinci luni de când te-ai bucurat ultima dată de briza mării, întins pe prosop. Ceea ce, apropo, s-a întâmplat alaltăieri, dar distanța emoțională dintre acea viață și întoarcerea la realitate pare nesfârșită.

Această stare de disconfort este normală și va trece; știi asta, pentru că în fiecare an e la fel și, în câteva ore sau zile, te simți ca nou. Dar în acest moment totul pare groaznic: fiecare e-mail la care trebuie să răspunzi ți se pare o provocare de neasumat și, ca să fie și mai rău, într-un impuls total autodistructiv, în această dimineață te-ai urcat pe cântar și ai confirmat ceea ce deja știai: numărul enervant nu mai este același ca acum o lună. Colegul tău pedant, insuportabil și nesimțit s-a asigurat deja că îți va strica ziua, spunându-ți cu un zâmbet ironic, “ai pus ceva în vacanță”.

Pe scurt: ești într-o stare de vulnerabilitate totală. La fel ca foarte mulți oameni în aceste zile. Așa că devii o țintă, un public ideal pentru bombardamentul de mesaje despre diete, produse miraculoase și corpuri sculptate, care toate te slăbesc într-o săptămână. Partea ta rațională știe că nu e o idee bună să te agăți de acel „plan definitiv” pentru a pierde cinci kilograme și că dietele minune nu există. Dar ai nevoie să-ți atenuezi neliniștea, cu orice preț și cât mai repede, și cine spune că această dietă nu ar putea fi soluția salvatoare?

Concentrarea asupra greutății, în sine, ne distrage de la ceea ce este cu adevărat important. Pornim de la o idee greșită: credința că greutatea este centrul sănătății noastre și cheia pentru a ne simți bine cu propriul corp. Această abordare are mai multe probleme: greutatea, în sine, oferă puține informații despre compoziția corporală; pierderea în greutate nu implică neapărat o sănătate mai bună; concentrarea pe greutate favorizează stigmatizarea persoanelor care nu se încadrează în standarde; iar obsesia cu greutatea este legată de tulburările alimentare. Ce am avea nevoie pentru a nu mai asocia reducerea kilogramelor cu ideea de sănătate?

Ghidurile de practică medicală încep deja să reducă importanța acordată greutății. Directivele europene, centrate pe pacient, pentru tratarea obezității la adulți în medicina primară, recomandă ca, atunci când se abordează un pacient cu obezitate, „obiectivul să fie axat pe schimbările în stilul de viață, compoziția corporală și reducerea circumferinței taliei, în loc să se concentreze pe pierderea în greutate în sine”. Cu alte cuvinte, realizarea unor schimbări care să te conducă la obiceiuri sănătoase va avea un impact pozitiv asupra sănătății tale, indiferent dacă aceste schimbări duc sau nu la pierderea în greutate.

„Ținerea unei diete” nu funcționează pentru pierderea în greutate

Să clarificăm: „sunt la dietă” nu funcționează dacă vrei să pierzi în greutate și să menții această realizare pe termen lung. Dietele te pot ajuta să intri în costumul pentru acea nuntă care are loc în 15 zile, atâta timp cât nu te deranjează să recapeți acele kilograme, plus câteva, și să irosești una dintre șansele rămase pentru a-ți îmbunătăți sănătatea și compoziția corporală. Tentația de a căuta o soluție pe termen scurt este perfect de înțeles, eviți astfel să te gândești pe termen mediu sau lung. Avem nevoie să rezolvăm ceva care, în acest moment, ni se pare o problemă urgentă.

Pentru a începe cu adevărat și cu eficiență, trebuie să distrugem conceptul însuși de „a ține dietă”, acea idee de a urma un plan de alimentație care implică schimbări pe o perioadă limitată. Pentru că se întâmplă că, atunci când „dieta” se termină, stilul vechi de viață revine. British Medical Journal a publicat în 2020 o revizuire sistematică și o metaanaliză a studiilor realizate asupra a 14 diete populare – clasificate în diete sărace în carbohidrați, sărace în grăsimi și cu aport moderat de macronutrienți – comparându-le eficacitatea la șase și la douăsprezece luni. Toate aceste diete au avut un anumit succes în pierderea în greutate la șase luni, dar această pierdere s-a redus la douăsprezece luni (multe studii nici măcar nu aveau un follow-up de un an). Autorii concluzionează că diferența între diete este mică, așa că fiecare persoană ar trebui să aleagă dieta care se potrivește cel mai bine preferințelor sale.

E foarte în regulă să te enervezi

Acum că am clarificat ce ar trebui făcut cu „de luni intru la dietă”, iată argumentele definitive pentru a trimite dietele, produsele miraculoase și deștepții care le promovează, la plimbare. Voi apela, fără nicio reținere, la furia ta. Căci a fi extrem de supărat este foarte motivant și apreciem prea puțin potențialul răutății ca stimulent pentru a ne schimba. Ce se întâmplă când „ții dietă” este că cei care vând aceste soluții se îmbogățesc pe spatele tău.

Într-un colț al lumii, cineva se relaxează cu un trabuc pe un iaht, oferind homari angajaților săi, observând cum crește contul său, pe seama frustrării tale. Conform Grand View Research, piața pierderii în greutate a generat peste 132 de miliarde de dolari în 2021 și se preconizează că nu va înceta să crească (se estimează că va crește cu aproape 10% anual până în 2030). Din diferitele categorii măsurate – echipamente de fitness, echipamente chirurgicale, servicii și diete – cea mai mare parte a profiturilor pieței provine din diete (mese destinate pierderii în greutate, băuturi și suplimente).

Piața acestor produse crește , iar supraponderabilitatea și obezitatea cresc de asemenea. Nu doar că nu pare să funcționeze, dar profită de faptul că nu funcționează. Apropo, probabil că acel respectabil domn are câteva acțiuni distribuite în media care ne-au creat și perpetuează stereotipuri despre cum ar trebui să arate corpurile noastre.

Îți pierzi timpul într-un efort inutil: tu, care nu ai timp niciodată, care ești permanent epuizat, care ai povara mentală a muncii și a familiei pe umerii tăi tot timpul, a mai rămas doar să te ocupi cu numărarea caloriilor, adunarea punctelor, calcularea carbohidraților sau ce altceva îți cere noua dietă despre care ți-au promis că este definitiva. În „cel mai bun caz”, poți pierde kilogramele dorite, să te menții așa o vreme. Apoi le vei recupera; ceva ce, se întâmplă în majoritatea cazurilor.

Situația poate deveni chiar mai rea

Într-un scenariu mai puțin favorabil, poți recupera mai mult decât ai pierdut și poți intra într-o dinamică de a lega o dietă de alta, intrând într-un cerc vicios de dietă-privare-mâncat pentru a te simți mai bine-dezamăgire și vinovăție pentru că ai mâncat-revenirea la dietă. Totul se poate agrava dacă dieta îți cere un efort suplimentar, deoarece presupune că trebuie să îți pregătești mese speciale sau să renunți la lucruri pe care le iubești, cum ar fi să mănânci în familie: dacă îți complică viața, nu este o dietă bună.

De asemenea,ajungi la odioasa idee a meritocrației: dacă slăbești este pentru că ai voință. Dacă nu reușești, este pentru că nu ai depus suficient efort. Trebuie să încerci mai mult. Corpul tău trebuie să fie așa cum meriți. Ajunge. A te învinovăți de greutatea ta apare în mare parte deoarece ne atribuim această responsabilitate doar nouă  și este o greșeală colosală.

Nu toți pornim de la aceleași factori biologici, nu avem aceleași circumstanțe sociale sau economice, nu am crescut în același mediu, nu avem același acces la alimente sănătoase și nu avem aceleași condiționări psihologice (da, toate acestea ne afectează greutatea).

Ai reușit să rezisti ca un adevărat erou la asaltul vocii tale interioare: „dacă vrei, poți.” Acum trebuie doar să reziști stresantei întâlniri cu prima săptămână de muncă. Repetă-ți că a nu intra acum la dietă este o formă de revoluție. Dă-ți un răgaz.

Dacă peste câteva zile – când îți vor trece dorințele de a lua geanta și a pleca din birou pentru totdeauna și fără nicio explicație – încă ai impresia că trebuie să schimbi obiceiurile pentru a fi mai bine din punct de vedere fizic și mental, poate că e momentul să analizezi în mod realist ce poți îmbunătăți în dieta și stilul tău de viață. Și să te gândești că va fi pentru toată viața.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *