Uleiul de măsline produs în Uniunea Europeană, căutat pe piețele terțe/Europenii au cheltuit mai mult pentru cafea, cacao și ceai

Uniunea Europeana, ulei de masline, masline, comert foto: pexels.com/Polina Tankilevitch

 Valoarea financiară a exporturilor europene de ulei de măsline pe piețele terțe a crescut în luna mai, față de aceeași lună a anului trecut, în timp ce importurile de cafea, cacao și ceai au fost, de asemenea, ridicate, arată raportul Comisiei Europene privind schimburile comerciale în luna mai 2024, publicat marți, 3 septembrie, 

Balanța comercială a blocului comunitar la capitolul produse alimentare și băuturi spirtoase rămâne pozitivă: 5.000.000.000 de euro. 

În luna mai 2024, surplusul comercial agroalimentar al Uniunii Europene a rămas stabil la 5 miliarde de euro, ușor în scădere față de mai 2023. Exporturile au fost de 19,7 miliarde de euro, cu creșteri la categoria ”Măsline și ulei de măsline”, dar cu scăderi la categoriile ”Uleiuri vegetale” și ”Cereale”. 

Importurile au fost de 14,7 miliarde de euro, în creștere cu 3% față de mai 2023, datorită majorărilor la produse din cacao, fructe, nuci și ulei de măsline. Printre principalii parteneri comerciali s-au numărat Statele Unite, Regatul Unit, China, Brazilia și Ucraina. Acestea sunt principalele concluzii ale celui mai recent raport lunar privind comerțul agroalimentar publicat de Comisia Europeană.

Exporturile agroalimentare ale UE au rămas stabile la 19,7 miliarde de euro, cu exporturi cumulative din ianuarie până în mai ajungând la 97,4 miliarde de euro, o creștere de 2% față de 2023.

Regatul Unit a fost principala destinație, urmat de Statele Unite, care au achitat cu 9% mai mult, datorită prețurilor mai mari la uleiul de măsline. Exporturile către China au înregistrat o scădere de 10%, în principal la carne de porc, preparate din cereale și produse lactate. În plus, exporturile către Brazilia au crescut cu 208 milioane de euro (+21%), datorită prețurilor mai mari la măsline și ulei de măsline. În schimb, exporturile către Rusia au scăzut cu 15% (463 milioane de euro), în special la băuturi spirtoase.

Exporturile de ulei de măsline au crescut cu 60% (+1,2 miliarde de euro), în timp ce valoarea exporturilor de cereale a scăzut cu 14% (937 milioane de euro) din cauza prețurilor mai mici, în ciuda volumelor mai mari. Exporturile de uleiuri vegetale au scăzut, de asemenea, cu 37% (654 milioane de euro) din cauza prețurilor și volumelor mai mici.

Importurile agroalimentare ale Uniunii Europene au fost de 14,7 miliarde de euro, în creștere cu 3% față de mai 2023. Importurile cumulative din ianuarie până în mai au ajuns la 69,6 miliarde de euro, la un nivel stabil comparativ cu 2023.

În ciuda unei scăderi de 4%, Brazilia a rămas principala sursă de mărfuri agroalimentare pentru piața europeană, urmată de Regatul Unit și Ucraina. Valoarea financiară a importurilor din Coasta de Fildeș, Nigeria și Tunisia a crescut, datorită prețurilor mai mari la cacao și ulei de măsline. 

În schimb, valoarea importurilor din Australia, Indonezia și Canada a scăzut brusc. Importurile de cafea, ceai, cacao și condimente au crescut valoric cu 26% (2,3 miliarde de euro), iar cele de fructe și nuci cu +9% (855 milioane de euro), în timp ce cerealele și semințele oleaginoase au înregistrat scăderi semnificative din cauza prețurilor și volumelor mai mici.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *