Aproape 1,9 milioane de copii vor primi în noul an școlar mâncare prin Programul pentru școli. O parte din buget vine de la UE

Smiling child foto: freepik.com
Aproape 1,9 milioane de copii care merg la grădiniţă sau la şcoală vor primi fructe, legume, produse lactate şi de panificaţie, prin Programul pentru şcoli – bugetul depăşește 760 milioane lei, din care peste 86 milioane lei reprezintă ajutorul financiar alocat de către Uniunea Europeană, a anunțat miercuri purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin, transmite news.ro.  O cifră în ușoară creștere față de anul trecut, când au făcut obiectul programului 1,8 milioane de copii.
Săptămânal, copiii din grădiniţe şi şcoli până în clasa a VIII-a, inclusiv, vor primi câte 2 porţii de fructe şi/sau legume, 3 porţii de lapte, 2 porţii de produse lactate şi 5 produse de panificaţie. În plus, ei vor fi învăţaţi de ce este important să mâncăm sănătos, prin acţiuni educative incluse în acest program”, a mai spus Constantin.
 
Programul este finanţat de Ministerul Agriculturii dar derularea sa efectiva cade în responsabilitatea autorităţilor administraţiei publice locale şi directorilor grădiniţelor şi şcolilor, care răspund de buna desfăşurare a Programului pentru şcoli, a mai spus purtătorul de cuvânt al guvernului.
Potrivit Ministerului Agriculturii, suma menţionată se utilizează după cum urmează: 96.176.000 lei pentru acordarea gratuită de fructe şi legume şi 38.163.000 lei pentru derularea măsurilor educative aferente; 370.676.000 lei pentru acordarea gratuită de lapte de consum şi produse lactate fără adaos de lapte praf şi 38.163.000 lei pentru derularea măsurilor educative aferente; 217.063.000 lei pentru acordarea gratuită de produse de panificaţie, exclusiv din bugetul naţional”, potrivit unui comunicat citat de Agerpress.

Bani și pentru universități

În plus, tot în legătură cu viitorul an școlar și universitar, Universitatea de Vest din Timişoara, Universitatea din Oradea, precum şi Politehnica Bucureşti vor beneficia de sprijin pentru finalizarea lucrărilor la căminele studenţeşti, a mai anunțat reprezentantul guvernului.
„Ministerul Educaţiei va primi o suplimentare bugetară de 40 de milioane de lei în acest sens, bani necesari pentru continuarea investiţiilor în extinderea spaţiilor de cazare şi de învăţământ”, a precizat Mihai Constantin.
 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

foto: freepik.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *