Valter Longo, profesor de gerontologie și biologie, a venit inițial în SUA la 16 ani, mânat de pasiunea pentru chitara jazz. Pe măsură ce s-a adaptat la viața americană, dieta sa a trecut de la alimentele mediteraneene sănătoase, cu care a crescut în Genova, Italia, la alimente tipic americane, precum Coca-Cola și hamburgerii, transmite Business Insider.
Această schimbare a regimului alimentar, împreună cu un stil de viață convenabil, dar nesănătos, i-au afectat treptat sănătatea, ducând la creșterea colesterolului și a tensiunii arteriale în perioada în care studia la University of California, Los Angeles (UCLA).
În timp ce cerceta efectele postului și ale restricției calorice asupra longevității, Longo și-a transformat propria dietă prin încorporarea mai multor alimente mediteraneene de bază, cum ar fi nucile, uleiul de măsline și cerealele integrale, și prin reducerea consumului de carne și lactate.
Aceste schimbări i-au îmbunătățit rapid starea de sănătate, readucându-i markerii la normal în decurs de șase luni. Acest succes personal l-a inspirat să își construiască o carieră axată pe promovarea îmbătrânirii sănătoase prin alimentație. Astăzi, Longo este director al University of Southern California Longevity Institute și autor al bestsellerului „The Longevity Diet”
Dieta care imită postul
Cercetările lui Longo privind postul, inclusiv modul în care perioadele scurte de post pot încetini îmbătrânirea și pot promova curățarea celulară (autofagia), l-au determinat să dezvolte o „dietă care imită postul”. Această dietă de cinci zile, care costă 200 de dolari, a câștigat popularitate, în special pentru pierderea grăsimilor, deși Longo subliniază că nu este o dietă de slăbit. El prevede că această abordare ar putea deveni parte a îngrijirii clinice pentru afecțiuni precum cancerul, diabetul și demența.
Longo oferă, de asemenea, sfaturi dietetice practice, recomandând o abordare echilibrată a postului, cum ar fi limitarea meselor la o fereastră de 12 ore și concentrarea pe alimente bogate în nutrienți, precum fasolea, cerealele integrale, legumele și uleiul de măsline.