Rețetele Juanitei: Calcan la grătar. Simplu, iar cu o salată verde alături cred că este una dintre cele mai bune mâncăruri din lume

calcan

Peștele la grătar pare extrem de simplu de făcut. Dar nu întotdeauna iese suculent și nears. Câteodată ai surpriza să nu fie suficient gătit dacă nu îl ții destul. Câteva trucuri te vor ajuta. Prima condiție este să ai un pește proaspăt și de calitate. Eu locuiesc în spania, într-un oraș din zona mării și profit să cumpăr pește cât mai gustos. Am luat din piață un calcan abia adus. Întreg, cu un diametru de cam 40 de cm. O frumusețe. Vânzătorul i-a scos mațele și aripioarele și l-a lăsat complet natural.

Pentru dressing aveți nevoie de câteva linguri de ulei de măsline extra virgin, sucul de la o lămâie și puțin vin sec, preferabil alb, cu aromă citrică. Se amestecă toate. Acest sos va da savoare cărnii și nu îi va permite să se deshidrateze.

Cum facem grătarul

Am încălzit grătarul, eu am din cel cu gaz. Până pe la 180 – 200 de grade. Am un grilaj dublu în care se poate pune calcanul sau după caz, peștele sau carnea, ce vrei să o frigi și cu care e mai ușor de întors produsul. Dacă nu ai așa ceva poți pune o tavă de tablă sau câteva rânduri de folie de aluminiu, să înfășori peștele și să-l pui direct pe grill.

Peștele se pune întreg, în cazul calcanului cu partea neagră în sus, mai întâi. În cazul altor pești pe oricare parte. Se fac crestături în carnea peștelui, cu un cuțit bine ascuțit până la os, pentru a se pătrunde bine (evident înainte de a-l înfașa în aluminiu. Se lasă 13 minute cel pe care l-am avut eu, depinte de mărime. Pentru o doradă de exemplu sau un biban de mare 10 minute ajung.

Se intoarce calcanul și se stropește cu dresing-ul. Se mai lasă 5 minute și se verifică. Dacă la crestături se vede carnea desprinzându-se fără a opune efort e gata. Se stropește cu lichid și pe partea crestată și se desprinde cu grijă de pe oase. Eu am uitat să ung grilajul cu ulei așa ca pielea a rămas lipită de el. Presărați fulgi de sare. Dacă rămâne lichid se mai poate stropi puțin carnea. Dacă nu stropiți cu puțin ulei de măsline și suc de lămâie.

calcan

Calcanul merge cel mai bine, în opinia mea, cu salată verde, simplă, cu sare, ulei de măsline, suc de lămâie și mărar proaspăt. Cred că e cea mai bună mâncare din lume.

Poftă bună!

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *