Micul dejun este, adesea, prezentat drept cea mai importantă masă a zilei, dar nu toate alimentele pe care le alegem pentru această primă masa a zilei sunt benefice. S-ar putea să fii surprins să afli că multe dintre cele mai populare produse pentru micul dejun sunt, potrivit eatthis.com, încărcate cu zahăr, grăsimi nesănătoase și calorii goale, punându-ne în pericol sănătatea, dacă le consumăm pe termen lung.
Nutriționiștii au întocmit un top al celor mai nesănătoase 22 de variante de mic dejun pe care ne sfătuiesc să le evităm, dacă dorim un mic dejun de calitate, plin de nutrienți și care să ne ofere energie pentru întreaga zi.
Bacon la micul dejun, calea spre hipertensiune și boli de inimă
A mânca slănină la micul dejun nu aduce niciun beneficiu sănătății tale. Baconul este bogat în grăsimi saturate și sodiu, ceea ce studiile arată că poate duce la boli de inimă și hipertensiune arterială. Dieteticianul sportiv Destini Moody spune că „o felie de slănină de porc este, aproximativ, jumătate de proteină, jumătate de grăsime. Baconul are, de asemenea, mult sodiu, așa că nu trebuie consumat frecvent, pentru că favorizează hipertensiunea și bolile de inimă”.
Fulgii de ovăz cu mult zahăr nu ne dau energie
Multe pachete fulgi de ovăz instant conțin foarte multe zaharuri adăugate, care pot crește nivelul de zahăr din sânge și pot provoca scăderi de energie. „Ovăzul este, de obicei, o sursă foarte hrănitoare de cereale integrale, care sunt grozave pentru micul dejun, dar uneii fulgi de ovăz instant au aproximativ 12 grame de zahăr adăugat pe porție”, avertizează Moody.
Vafele congelate, bombă calorică, fără nutrienți
Vafele congelate tind să fie bombe calorice și au o valoare nutritivă mică. „Deși sunt convenabile, multe vafe congelate sunt făcute cu făină rafinată și pot conține zaharuri adăugate și conservanți. Împreună cu sirop și unt, pot deveni o masă bogată în calorii și încărcată cu zahăr”, explică nutriționista și antrenoarea de fitness Gianna Masi.
Cerealele sărace în fibre și bogate în zahăr se digeră rapid și nu oferă energie
Chiar dacă pe cutia de cereale scrie că este îmbogățită cu vitamine, multe cereale sunt sărace în fibre și bogate în zahăr și, prin urmare, sunt considerate a fi un aliment nesănătos pentru micul dejun cu care să-ți începi ziua. În plus, aceste cereal procesate și bogate în zahăr se digeră foarte repede, glicemia crește rapid, dar scade la fel de repede și te lasă secătuit de energie.
Produsele de patiserie au valoare nutritivă mică și multe calorii
Croissantul, covrigii și alte produse de patiserie similare sunt bogate în unt, zahăr și grăsimi, oferind o valoare nutritivă mică și contribuind la supraîncărcarea calorică. Chiar dacă sunt delicioase, produsele de patiserie oferă puține beneficii nutriționale, sunt bogate în calorii, iar carbohidrații rafinați contribuie la creșterea rapidă a zahărului din sânge.
Sandvișurile congelate, pline de conservați și cu valori nutritive mici
Este rapid și convenabil să bagi un sandviș în cuptorul cu microunde și să iei un mic dejun cald în câteva minute, decât să-l faci de la zero. Totuși, sandvișurile congelate sunt, adesea, pline de conservanți, sodiu și chiar grăsimi trans și rareori conțin legume, ceea ce nu le oferă prea multă valoare nutritivă.
Smoothie-urile cumpărate din magazine, pline de zahăr și calorii
Smoothi-urile din lanțurile de fast-food sau din magazinele universale pot părea o opțiune de mic dejun hrănitoare, dar pot fi înșelător de bogate în calorii și zaharuri atunci când sunt făcute cu siropuri de fructe, înghețată sau iaurt îndulcit, în loc de fructe și legume întregi. Ideal este să-ți prepare acasă propriul smoothie, în care poți pune fructe și legume întregi, pentru un aport de fibre, vitamine și minerale.
Batoanele de cereale, plin de zahăr și nesățioase
Batoanele de cereale sunt, rareori, făcute cu cereale integrale și carbohidrați complecși, care sunt carbohidrații pe care îi dorești la prima oră dimineața, dacă vrei niște energie de lungă durată. În plus, adesea, acestea au multe zaharuri adăugate și puține proteine, așa că nu te vor menține suficient de sătul pentru a fi considerat un mic dejun sănătos.
Rulourile cu scorțișoară, sursă de zahăr, grăsimi și făină rafinată
Rulourile cu scorțișoară sunt unul dintre cele mai proaste alimente pentru micul dejun de pe planetă, ele având adaos de zaharuri, grăsimi și făină rafinată. Adesea au și glazură, cee ace le face tentante, dar sunt o bombă calorică ce are o valoare nutritive mica. Ele îți vor crește rapid energie, după care va urma o cădere și te vei simți epuizat.
Băuturile preparate din cafea amestecată cu gheață, frișcă și zahăr, pline de calorii și cu puțină cafea
Aceste băuturi sunt bombe calorice și, băute frecvent, vor face ravagii asupra greutății tale, nivelurilor de energie și sănătății generale. Adesea, băuturile de cafea amestecate cu frișcă, zahăr și gheață au puțină cofeină, dar multe calorii și puțini nutrienți.
Sandvișurile cu margarină, o alegere proastă, care îți crește glicemia
Pâinea alba, simplă, nu aduce mari beneficii organismului. Ea conține carbohidrați cu digerare rapidă, care pot crește nivelul zahărului din sânge. De asemenea, margarina are grăsimi trans care sunt legate de riscul de boli de inimă. În plus, un astfel de mic dejun nu are fibre, proteine și nutrienți esențiali.
Gogoșile îngrașă și sunt lipsite de nutrienți
Gogoșile sunt o opțiune de mic dejun bogată în calorii și săracă în nutrienți. Ele sunt prăjite și pline de grăsimi, zahăr adăugat și carbohidrați rafinați. De asemenea, sunt lipsite de fibre și proteine, așa că nu te vei simți sătul.
Brioșele nu țin de foame și nu au nutrienți
În ciuda popularității lor, brioșele pot fi bogate în calorii și lipsite de fibre și proteine, ceea ce duce la foame și pierderi energetice. Majoritatea brioșelor nu sunt făcute cu făină din cereale integrale, ceea ce înseamnă că le lipsesc mulți nutrienți pe care vrei să-i ai la micul dejun. De asemenea, el au foarte multe calorii.
Cârnații, la micul dejun, cresc riscul de boli cornice
Potrivit unui studiu din 2022, carnea procesată, cum ar fi cârnații de la micul dejun, înseamă o masă bogată în grăsimi saturate și sodiu, ceea ce îți poate crește riscul de boli cronice precum boli cardiovasculare, cancer și demență.
Iaurturile cu zahăr, sărace în proteine și bogate în calorii
În loc să alegi iaurturi îndulcite cu zahăr, optează pentru iaurt grecesc, care conține proteine și fibre. În majoritatea cazurilor, fructele adăugate pe fundul borcanului de iaurt înseamnă și mult zahăr adăugat, pentru a echilibra aciditatea iaurtului. O mare parte din proteine este înlocuită pentru a face loc pentru tot acest zahăr, ceea ce înseamnă că vei rămâne doar cu aproximativ 3 până la 5 grame de proteine pe porție.
Burrito la micul dejun înseamnă grăsimi saturate, sodiu și multe calorii
În timp ce un burrito de casă, preparat pentru micul dejun, poate oferi o masă bine echilibrată, cele din lanțurile de fast-food sunt, adesea, umplute cu o carne procesată și brânză în exces și sunt învelite într-o tortilla de făină rafinată. Aceste lucruri le fac să fie bogate în calorii, grăsimi saturate și sodiu.
Biscuiții, o alegere lipsită de nutrienți și plină de grăsimi nesănătoase
Biscuiții sunt, practice, lipsiți de nutrienții pe care îi dorim într-un mic dejun sănătos, inclusiv fibre. Adesea conțin grăsimi trans sau saturate, pentru a le da textura lor delicioasă, dar aceste grăsimi nesănătoase dăunează sănătății inimii tale. Dacă mai adugi pe biscuiți și unt sau sosuri, ți-ai asigurat un mic dejun lipsit de nutrienți.
Sandvișurile de la fast-food te îngrașă și cresc riscul de boli cronice
Sandvișurile pentru micul dejun de tip fast-food, precum cele întâlnite în mod obișnuit în lanțurile de fast-food, conțin carne procesată, brânză și ouă, totul combinat cu pâine din făină rafinată. Combinația aceasta doar te îngrașă și îți crește riscul de boli cronice, sporind nivelul colesterolului și afectând inima.
Pâine prăjită, după ce a fost dată prin ou și lapte, și cu sirop adăugat, crește glicemia
În timp ce pâinea prăjită, dată, înainte, prin ou și lapte, și cu sirop adăugat, poate fi, ocazional, un deliciu dulce, savurarea ei, în mod regulat. înseamnă supraîncărcare cu zahăr și carbohidrați rafinați. Practic, aceasta este o masă bogată în calorii, zaharuri și grăsimi saturate. Combinația de carbohidrați rafinați și zahăr poate duce la creșterea glicemiei și oferă un beneficiu nutrițional mic. Așadar, savurează doar ocazional un astfel de mic dejun.
Clătitele, lipsite de proteine și fibre și bogate în carbohidrați rafinați
Clătitele pot fi delicioase, dar sunt lipsite de proteine și fibre, care sunt esențiale pentru a te menține energic pe tot parcursul zilei. În plus, sunt bogate în carbohidrați rafinați. Dacă le mai adaugi și unt și/sau sirop de arțar, miere sau marmeladă, le adaugi și mai mult zahăr și îți vor crește glicemia.
Sucurile din comerț au mult zahăr și puține fibre
În ciuda faptului că sunt percepute ca o opțiune sănătoasă, majoritatea sucurilor din comerț au un conținut ridicat de zahăr și le lipsesc fibrele găsite în fructele întregi, ceea ce poate duce la creșterea glicemiei. De exemplu, un pahar de suc de portocale poate conține la fel de mult zahăr decât mai multe portocale întregi, minus fibrele benefice, făcându-l o opțiune mai puțin sațioasă și care crește glicemia.
Covrigii cu cremă de brânză înseamă carbohidrați rafinați și proteine de slabă calitate
Covrigii au multe în calorii și carbohidrați rafinați. De exemplu, un covrig standard are cam același număr de calorii ca și patru felii de pâine prăjită. De asemenea, crema de brânză conține multe grăsimi saturate și aproape deloc proteinele de înaltă calitate de care te poți bucura mâncând alte produse lactate.
Pai cam ce se gaseste in magazine…mai mult sau mai putin procesat si gata de ingurgitat…