Un crescător de vaci din județul Suceava a înființat cu ajutorul fondurilor europene o unitate de procesare a laptelui și intenționează să livreze brânzeturile pe piața marilor orașe

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale se pregătește să autorizeze produse cu mențiunea ”Calitate Premium”, obținute numai din materii prime din România și fără aditivi alimentari Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale se pregătește să autorizeze produse cu mențiunea ”Calitate Premium”, obținute numai din materii prime din România și fără aditivi alimentari

Roman Mezdrea, un tânăr fermier și antreprenor din comuna Poiana Stampei, judeţul Suceava, a inaugurat în 10 octombrie 2020 o unitate de procesare pentru produse lactate, având o capacitate de prelucrare de până la 700 litri/zi. Făbricuța se numește ”La izvorul Dornei”.

Laptele provine atât din ferma lui Roman Mezdrea, cât și de la fermierii din localitate. Roman Mezdrea deține o fermă de bovine având un număr de 18 exemplare, din rasele Bălţată Românească, Pinzgau şi Brună de Maramureş.

Investitia a fost realizată prin Grupul de Acțiune Locală GAL «Bazinul Dornelor», pe Măsura 5, Axa 2: Soluţii inovative pentru o agricultură competitivă. Valoarea proiectului a fost de 144.800 euro, din care finanțarea publică prin Programul Național de Dezvoltare Rurală – PNDR, reprezentând 130.320 euro.

În cadrul proiectului au fost achiziționate utilaje agricole pentru recoltarea fânului, a fost realizată construcția – făbricuța propriu-zisă, compusă din trei containere modulare, configurate și compartimentate conform cerințelor DSVSA. Pentru spațiul de procesare au fost cumpărate: un tanc de răcire pentru lapte, o vană de pasteurizare de 200 de litri, un separator de smântână profesional și o presă pneumatică pentru brânzeturi. De asemenea, au fost achiziționate două vitrine frigorifice pentru prezentarea și vânzarea produselor.

Roman Mezdrea

În cadrul micii afaceri, sunt obținute produse tradiţionale, dar cu echipamente de volume mai mari, din inox şi conforme cu cerinţele europene.
Sunt produse și comercializate prin punctul de desfacere propriu: cășuț afumat, cășuț neafumat, ruladă cu șuncă, smântână, urdă, chișleac, lapte acru. Proprietarul și-a propus pentru perioada următoare demararea procedurilor în vederea dobândirii mențiunii de calitate facultative „produs montan” și extinderea vânzărilor prin rețeaua de magazine din marile orașe ale cunoscutului om de afaceri din comuna Fundu Moldovei, Ion Baciu.

În vederea întocmirii proiectului, Agenția Națională a Zonei Montane, prin compartimentul de consultanță și asistență tehnică a oferit sprijin/ consultanță tânărului antreprenor, potrivit anunțului poblicat pe pagina sa de facebook, de Dănuț Ungureanu, consilier în cadrul MADR.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *