Prea mult zahăr este considerat dăunător pentru sănătate/ Iată cum ne afectează acesta fiecare organ în parte

zahar Sursa foto: Pexels

Zahărul este sursa primară de energie pentru celulele tale. Carbohidrații complecși, precum amidonul, sunt descompuși în zaharuri simple, în timpul digestiei, și apoi metabolizați de celule, pentru a produce energie.

Potrivit sciencefocus.com, sângele tău conține, în mod normal, 5 g de zahăr dizolvat în el (aproximativ o linguriță). Asta înseamnă doar aproximativ 20 de calorii, de care putem scăpa făcând doar o plimbare de cinci minute.

Creier – Zahărul stimulează eliberarea de dopamină

Zahărul face ca în creierul tău să se elibereze dopamină și opioide – substanțe chimice naturale ale plăcerii. Șobolanii care urmează diete bogate în zahăr se comportă ca niște dependenți de droguri.

Ficat – Prea mult zahăr favorizează boala hepatică non-alcoolică

Ficatul folosește fructoza pentru a crea grăsimi, printr-un proces numit lipogeneză. Prea mult zahăr provoacă o acumulare de globule de grăsime, numită boală hepatică non-alcoolică.

Dinții – Zahărul distruge smalțul dinților

Bacteriile, cum ar fi Streptococcus mutans, mănâncă zahăr rămas în gură și îl fermentează în acid lactic. Acest lucru dizolvă mineralele din smalțul dinților.

Pancreas- Zahărul crește glicemia și stimulează secreția de insulină

Creșterea nivelului de zahăr din sânge stimulează celulele beta să secrete insulină. Acest lucru semnalează ficatului și mușchilor să înceapă să transforme glucoza în glicogen pentru depozitare.

Piele – Zahărul favorizează formarea ridurilor

Glucoza și fructoza formează legături între aminoacizi care transformă colagenul și elastina în substanțe care provoacă ridurile.

Inima – Zahărul favorizează bolile de inimă

Nivelurile ridicate de insulină din sânge fac ca celulele musculare netede din jurul pereților arterelor să crească mai rapid. Acest lucru crește tensiunea arterială, ducând, în cele din urmă, la boli de inimă.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Sursa foto: Pexels

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *