Dieta planetară vă poate ajuta să trăiți o viață mai lungă și mai sănătoasă, arată un studiu / Iată cum se compară cu dieta mediteraneană

dieta planetara, dieta mediteraneana, studiu, alimente integrale Sursa foto: Pexels/Vanessa Loring

Dieta planetară, concepută de Comisia EAT-Lancet, pune accentul pe consumul predominant de fructe, legume și alimente integrale. Această dietă aduce beneficii atât sănătății individuale, cât și mediului prin reducerea dependenței de alimentele de origine animală, care contribuie semnificativ la emisiile de gaze cu efect de seră, transmite CNBC.

Maya Vadiveloo, profesor asociat de nutriție la Universitatea din Rhode Island, subliniază că această dietă urmărește să satisfacă nevoile nutriționale, abordând în același timp preocupările legate de mediu.

Un studiu publicat în American Journal of Clinical Nutrition a arătat că persoanele care urmau dieta planetară pentru sănătate aveau un risc cu 30% mai mic de deces prematur și contribuiau cu 29% mai puțin la emisiile de gaze cu efect de seră. Alimentația bazată pe alimente integrale asigură o densitate nutritivă, furnizând antioxidanți esențiali și macro și micronutrienți.

Emisiile de metan provenite de la animale reprezintă o preocupare majoră pentru mediu, Agenția pentru Protecția Mediului din SUA a raportat că o singură vacă produce anual între 154 și 264 de kilograme de metan. Cu 1,5 miliarde de bovine crescute pentru carne, acest lucru duce la emisii substanțiale de metan, subliniind necesitatea unor schimbări în alimentație pentru a atenua impactul asupra mediului.

Comparând dieta planetară de sănătate cu alte diete populare, cum ar fi dieta mediteraneană și DASH, Vadiveloo observă asemănări și diferențe. Toate trei pun accentul pe fructele integrale, legume, cereale integrale, nuci și semințe. Cu toate acestea, dieta DASH permite mai multe alimente de origine animală, inclusiv lactate și păsări de curte, și nu abordează în mod specific sănătatea planetară. Dieta mediteraneană acordă prioritate grăsimilor nesaturate din uleiul de măsline și pește și nu pune accent pe lactate.

Toate aceste diete sunt de acord cu reducerea zaharurilor adăugate, a grăsimilor solide și a alimentelor ultraprocesate. Vadiveloo subliniază faptul că creșterea numărului de alimente integrale, în special fructe și legume, și limitarea alimentelor ultraprocesate sunt esențiale pentru o sănătate bună.

Citește și Oncolog: Acesta este micul dejun pe care îl mănânc aproape în fiecare zi pentru prevenirea cancerului

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *