3 metode de conservare a dovleceilor pentru iarnă încercate și recomandate de un producător de legume bio

dovlecei, conservare, iarna, lucian dragomir Sursa foto: Pixabay/Alexey_Hulsov

Lucian Dragomir, producător de legume bio din Brașov, ne explică pas cu pas cum să conservăm cât mai bine dovleceii pentru iarnă. „Pentru un grădinar, dovleceii reprezintă una dintre cele mai facile culturi leguminoase din sezonul vară-toamnă. În perioadele cu temperaturi medii și umiditate crescută, se formează vârfuri de producție, cantitățile recoltate fiind foarte mari. Pentru a nu genera risipă și, mai ales, pentru a eficientiza circuitul economic al fermei, am fost nevoit să caut soluții optime pentru conservarea dovleceilor. În ceea ce urmează, am să prezint 3 rețete gustoase cu dovlecei”, spune Lucian Dragomir.

Dovlecei marinați la borcan

„Inițial, am pornit cu această rețetă cu gândul la un sos de paste conservat, dar în timp am descoperit că poate fi o mâncare în sine sau bază pentru diferite tocănuri de iarnă”, spune fermierul.

Ingrediente:

  • Dovlecei proaspeți, mari, medii sau mici – 3 kg
  • Tomate bine coapte – 5 kg
  • Sare – 130 g
  • Piper – 5 g
  • Usturoi curățat – 20-40 g, depinde de gustul fiecăruia
  • Busuioc proaspăt, frunze și tulpini tinere – 30 g
  • Oregano uscat – 4 g
  • Ulei de floarea-soarelui/rapiță – 200-300 ml
  • Zahăr – 20 g
  • Ceapă curățată – 300 g

Mod de lucru:

1. În prima etapă, se curăță, se spală și se taie tomatele pentru a fi puse în tăvi de cuptor într-un singur strat, cu jumătate din cantitatea de sare și zahăr, la o temperatură de 220 de grade Celsius în cuptorul preîncălzit timp de 20 de minute, pentru a elimina excesul de apă din tomate.

2. Între timp, se taie ceapa julien, se încinge o cratiță generoasă cu circa 50 ml de ulei și se călește ceapa până devine translucidă. Se adaugă tomatele scoase din cuptor, fără apa rezultată, și se trece totul prin blender. Sosul este aproape gata.

3. A doua etapă constă în pregătirea dovleceilor: dovleceii bine spălați și cu capetele îndepărtate se feliază longitudinal în fâșii egale de 1,5 cm grosime, după care, prin tăieri transversale, tot la 1,5 cm distanță, se vor obține bastonașe de lungimea pe care o are dovlecelul. Aceasta este o sugestie, fiecare poate să-și aleagă dimensiunea dorită, ideea fiind doar ca bucățile să poată fi gătite suficient pentru a nu se dezvolta fermentație în produsul final.

4. Bucățile de dovlecei se vor prăji într-o tigaie aptă pentru legume, ideal din fontă, în ulei cât mai puțin, dar bine încins. După ce s-au rumenit egal pe toate laturile, se scot pe șervet de hârtie pentru a se absorbi excesul de ulei.

A treia etapă – Montajul final:

Sosul se pune pe foc și, în momentul în care începe să clocotească temeinic, se adaugă bucățile de dovlecei prăjite și usturoiul făcut pastă fină. Când tot amestecul clocotește din nou, se adaugă restul condimentelor și al buruienilor tocate fin. Se mai lasă la fiert 2-3 minute și se îmbuteliază rapid în borcane care apoi se vor răci lent, timp de 12 ore minim, în pături ori în cuptorul preîncălzit.

Dovlecei murați

Aceasta este o murătură clasică la saramură care are niște particularități mai sensibile datorate texturii delicate a dovlecelului, potrivit lui Dragomir. „Soluția de saramură ideală este de 3,5%. Dovleceii trebuie să fie cât mai proaspeți, ideal ca timpul dintre cules și vârâtul în borcane să nu depășească câteva ceasuri. Dovleceii să fie cât mai mici ca dimensiune, dacă capacitatea recipientelor pentru murat este mai mică, ideal ar fi ca leguma să nu suporte mai mult de o tăiere. În borcane, pentru o bună conservare, musai trebuie să fie: flori de mărar verde sau uscat, usturoi curățat, bucăți de țelină rădăcină și morcovi, frunze și mlădițe de vișin”, explică el.

Dovlecei copți pentru congelat

„Aici aleg cei mai mari dovlecei, pe care îi coc direct în jar puternic provenit de la lemnele rezultate din toaletarea pomilor fructiferi. Dovleceii se curăță temeinic de coaja groasă și arsă grav, semințele cu fibrele aferente din mijlocul lor se curăță cu ajutorul unei linguri. Se țin la scurs preț de câteva ceasuri bune, până nu mai picură nimic din sită; de această etapă depinde savoarea preparatului după dezghețare. Cu cât cantitatea de gheață este mai mică în legumele congelate, cu atât se păstrează mai bine gustul inițial. Se pun în pungi pentru congelare în cantitățile dorite pentru o folosire/un preparat. Dovleceii copți îi folosesc ca adaos la salata clasică de vinete, la zacuscă, la salată cu ardei și vinete coapte și, mai ales, la ghiveci de legume sau bază pentru anumite tocănuri din carne de porc afumată”, spune producătorul de legume bio.

Citește și: 3 metode de conservare a tomatelor pentru iarnă încercate și recomandate de un producător de legume bio

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Sursa foto: Pixabay/Alexey_Hulsov

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *