Ce ar trebui să mănânci, dacă vrei să scapi de anxietate/Alimente care te ajută să ai o viață relaxată și fără stres

mancare care reduce anxietatea Sursa foto: Pexels

Stresul și anxietatea au devenit parte din viața noastră de zi cu zi. Joburi obositoare, un ritm de viață alert, problemele zilnice, toate acestea ne îndepărtează de o viață liniștită și tihnită. Dar unele alimente te pot ajuta să scapi de anxietate sau de stres, potrivit health.com.

Printre alimentele care pot reduce rapid anxietatea se numără avocado, ouăle sau portocalele, dar nu sunt singurele. De asemenea, diferiți antioxidanți, minerale și vitamine pot ajuta la ameliorarea simptomelor de anxietate. De exemplu, vitamina C din portocale este un antioxidant care ajută la reducerea nivelului de stres.

Dar pe lângă asta, mai poți face unele alegeri alimentare care te vor ajuta să scapi de anxietate sau de stres.

Evită zahărul și grăsimile, pentru că pot agrava stresul

Ar fi de dorit să eviți sau să limitezi alimentele și băuturile care ar putea agrava stresul și anxietatea. Printre acestea se numără alimentele bogate în zahăr și grăsimi. Ia în considerare și posibilitatea să discuți cu un psiholog, care îți poate oferi îndrumări și opțiuni de tratament, dacă ai dificultăți în a-ți gestionarea singur simptomele.

Poate nu știai, dar dieta îți poate influența anxietatea. Așa că este foarte important să fii informat asupra alimentelor care ajută la reducerea acestei stări.

B-urile din avocado, de mare ajutor

Consumul de porții regulate de avocado ar putea ajuta la reducerea stării de anxietatea datorită conținutului său de vitamine din grupul B. Cercetările au făcut legătura între alimentele bogate în vitamina B  și reducerea simptomelor de anxietate.

Un avocado mediu are mai multe vitamine B, printre care:

  • Folat (B9)
  • Niacina (B3)
  • Acid pantotenic (B5)
  • Riboflavină (B2)
  • Vitamina B6

Afinele previn deteriorarea celulelor

Consumul de afine ar putea fi util pentru reducerea stresului. Afinele sunt bogate în antioxidanți, care ajută la întârzierea și prevenirea deteriorarii celulelor. Un studiu publicat în 2019 a constatat că, la persoanele aflate în postmenopauză, creșterea antioxidanților din dietă, prin consumul de afine, a scăzut nivel de anxietate.

Alimentele bogate în calciu îmbunătățesc starea de spirit

Un studiu publicat în 2022 a constatat că o creștere a aportului de calciu poate fi utilă pentru starea ta de spirit. Alimentele bogate în calciu includ produse lactate precum laptele și iaurtul, dar și legume, precum spanacul și varza kale.

Cercetătorii au primit date de la 1.233 de studenți și au descoperit că cei care consumau mai multe lactate și calciu erau mai puțin stresați, comparative cu ceilalți. Ei au remarcat, de asemenea, că aportul crescut de calciu a dus, adesea, la sentimente mai puțin anxioase și mai multă rezistență psihică.

Ouăle ajută la buna funcționare a sistemului nervos

Simptomele de anxietate depind de hormoni, cum ar fi serotonina și dopamina, din sistemul nervos central. Gălbenușurile de ou conțin vitamina D, care poate ajuta la funcționarea sistemului nervos. Unele dovezi științifice sugerează că nivelurile crescute de vitamina D reduc simptomele de anxietate și depresie.

Legumele si verdețurile ne fac mai calmi și mai fericiți

Un studiu publicat în 2018 a constatat că studenții s-au simțit mai calmi, mai fericiți și mai energici atunci când au mâncat mai multe legume. Printre legume au fost incluse și verdețuri, dar și  morcovi și castraveți. Nu este clar dacă gândurile optimiste sau alimentația sănătoasă au fost pe primul loc. Totuși, cercetătorii au descoperit că modelele de alimentație sănătoasă păreau să întrețină o stare de spirit pozitivă.

Oleaginoasele și semințele, surse de zinc și magneziu

Cercetările au legat deficiența de zinc de anxietate. O porție de circa 30 de grame de caju crud conține 1,6 miligrame de zinc, ceea ce reprezintă aproximativ 14% până la 20% din cantitatea recomandată de zinc, pentru adulți, pe zi.

Unele dovezi sugerează că magneziul ajută, de asemenea, la îmbunătățirea stării de spirit și la ameliorarea simptomelor de anxietate. Semințele de chia și semințele de dovleac sunt, și ele, surse bune de magneziu.

Portocalele ne feresc de stres

O portocală de mărime medie oferă peste jumătate din doza zilnică recomandată de vitamina C, o substanță cu reale proprietăți antioxidante. Cercetările au arătat că vitamina C joacă un rol important în răspunsul la stres al organismului și îmbunătățește starea de spirit.

Stridiile, bogate în zinc

Stridiile conțin mai mult zinc per porție decât orice alt aliment. Veți obține 32 de miligrame de zinc la circa 90 de grame de stridii crude, ceea ce reprezintă 291% din doza zilnică recomandată. Este recunoscut faptul că zincul are proprietatea de a reduce stresul.

Somonul reduce hormonii de stres

Stresul poate crește nivelul hormonilor de anxietate, cum ar fi adrenalina și cortizolul. Somonul conține acizi grași omega-3, care ajută la reducerea acestor niveluri de hormoni. De exemplu, cercetările au descoperit că omega-3 reduc nivelul de cortizol cu ​​până la 33%.

Pieptul de curcan are efect calmant

Pieptul de curcan este o sursă de triptofan, un aminoacid care ajută la producerea serotoninei (hormonul fericirii). În sine, triptofanul poate avea un efect calmant. Un studiu publicat în 2015 a constatat că dozele mari de triptofan au dus la mai puține simptome de anxietate, depresie și iritabilitate.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Sursa foto: Pexels

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *