Poliția din Groenlanda l-a arestat pe Paul Watson, celebrul activist ecologist canadian care se opune, printre altele, vânătorii de balene și care este vizat de un mandat internațional de arestare emis de Japonia, au anunțat fundația sa și autoritățile de resort, informează AFP, transmite Agerpres.
Paul Watson a fost arestat pe nava sa care a acostat duminică în portul orașului Nuuk, capitala Groenlandei, pentru a se reaproviziona cu carburant în vederea “interceptării” noii nave-uzină a Japoniei specializate în vânătoarea de balene în Pacificul de Nord, a anunțat Fundația Căpitanului Paul Watson (CPWF) într-un comunicat.
O înregistrare video distribuită de CPWF pe rețelele de socializare îi arată pe polițiști în timp ce l-au încătușat pe Paul Watson pe puntea ambarcațiunii John Paul DeJoria, plasându-l apoi în interiorul unei camionete de poliție.
Activistul ecologist va fi prezentat apoi în fața unui tribunal care se va pronunța asupra detenției sale “înainte de a decide dacă el trebuie să fie extrădat în Japonia”, a precizat Poliția din Groenlanda, un teritoriu autonom danez, într-un comunicat.
Paul Watson a înființat organizațiile Sea Shepherd și CPWF și a stârnit controverse datorită tacticilor sale de confruntare directă cu navele care vânează balene în plină mare.
View this post on Instagram
Potrivit CPWF, el a fost arestat în baza unei notificări emise de Interpol, pentru acțiuni precedente întreprinse în Antarctica, dar care dispăruse în ultima vreme, sugerând că fusese retrasă.
„Se pare că Japonia a făcut ca acea notificare să devină confidențială pentru a facilita călătoria lui Paul cu scopul de a efectua o arestare”, a transmis fundația în comunicatul său.
Guvernul Japoniei nu a reacționat deocamdată în urma acestei arestări.
Paza de Coastă japoneză „va continua să ia măsurile potrivite în coordonare cu autoritățile vizate”, a transmis un purtător de cuvânt al Pazei de Coastă din Japonia.
Navă-uzină
Vasul Fundației Căpitanului Paul Watson se îndrepta spre Pasajul de Nord-Vest – o cale maritimă care face legătura, prin Arhipelagul arctic canadian, între Oceanul Atlantic și Oceanul Pacific – în cadrul campaniei sale ce vizează “interceptarea vasului Kangei Maru, o navă-uzină construită recent de Japonia, în Pacificul de Nord”.
Japonia apără vânătoarea de balene afirmând că aceasta reprezintă o chestiune “de securitate alimentară” într-o țară săracă în resurse naturale și care importă cantități mari de carne.
Însă consumul său a scăzut la aproximativ 2.000 de tone pe an, în condițiile în care acesta era de 200 de ori mai mare în anii 1960.
Japonia s-a retras în 2019 din Comisia internațională privind vânătoarea de balene (IWC) pentru a evita un moratoriu global ce vizează vânătoarea de balene.
Astfel, Japonia vânează din nou în mod deschis balene în scopuri comerciale, dar se limitează la propria zonă maritimă.
CPWF bănuiește că Japonia dorește să reia vânătoarea în largul mării în apele oceanului austral și în Pacificul de Nord până în 2025.
Fundația consideră că reactivarea notificării pe numele lui Paul Watson este „motivată politic și coincide cu lansarea noii nave-uzină”.
Paul Watson era dat în urmărire în Japonia după ce a cauzat avarii și răniri ale unor persoane în urma a două incidente petrecute în Oceanul Arctic în 2010 și care au vizat o navă japoneză specializată în vânătoarea de balene.