Cultivatorii de roșii din sudul Italiei ar putea pierde din recoltă, din cauza lipsei de apă pentru irigații – surse sindicale agricole

rosii, Italia, pretul rosiilor, apa pentru irigatii, seceta Sursa foto: Pixabay/Kathas_Fotos

Seceta prelungită afectează afacerile cultivatorilor de roșii din sudul Italiei. 

”Producătorii agricoli continuă să se confrunte cu o lipsă de apă pentru irigare. Va fi dificil ca terenurile cultivate cu roșii să fie irigate, atâta timp cât apa este necesară în acest scop, pe tot parcursul lunii august și chiar până la sfârșitul lunii septembrie. Aceasta înseamnă că o parte din producție va fi pierdută”, a declarat Angelo Miano, președintele provincial al sindicatului agricol Agricoltori Italiani Capitanata, cu sediul în Foggia, citat de publicația agricultura.it

Cantitățile de apă necesare pentru irigații în regiunea de Centru-Sud a Italiei sunt și mai mari în acest an, întrucât suprafața totală cultivată cu roșii ( atât pentru consum în stare proaspătă, cât și pentru industrializare ) a crescut cu 6.000 de ha, de la 25.000 de ha, la 31.000 de ha.

„Față de anul trecut, însă au crescut și dificultățile”, a explicat Nicola Cantatore, director al aceluiași sindicat agricol, „mai ales în ceea ce privește necesarul de irigații. Dificultăți care, așa cum este ușor de imaginat, determină și un indice foarte mare pentru costurile de producție pe care fermierii trebuie să le suporte. Seceta va împiedica probabil ca oferta să satisfacă pe deplin cererea în creștere din partea industriilor de prelucrare”.

Liderii sindicali semnalează, de asemenea, și o încercare a procesatorilor de a reduce prețurile de achiziție, stabilite la 150 de euro/tonă, pentru roșiile rotunde, și la 160 de euro/tonă, pentru roșiile lungi. 

„Veștile care ne parvin de le fermierii noștri ne îngrijorează. Procesatorii încearcă să impună prețuri mai mici decât cele stabilite. Acordul la care am ajuns prin negocieri susținute trebuie respectat cu strictețe și seriozitate”, a spus Angelo Miano.

”Firmele de prelucrare încearcă adesea să impună o scădere a prețului, invocând starea presupusă de deteriorare a unei părți a mărfii. Reamintim că aceste aspecte au fost deja luate în considerare la negocieri și le-a fost deja acordată o anumită valoare, la semnarea acordului privind prețul roșiilor pentru industrializare, din bazinul Centru-Sud. Reducerile ulterioare nu sunt nici corecte, nici nu fac parte din acorduri”, a explicat președintele Miano.

„Trebuie să se respecte echilibrele interne ale lanțului de aprovizionare, astfel încât antreprenorilor agricoli, în lumina investițiilor și riscurilor suportate, să li se garanteze o rentabilitate echitabilă” l-a completat colegul acestuia din conducerea sindicatului agricol din Foggia, Nicola Cantatore. 

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Sursa foto: Pixabay/Kathas_Fotos

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *