Retetele Juanitei. Batonul de ciocolată de casă, desertul simplu de pe vremuri

ciocolata, baton ciocolata, ciocolata de casa, retete, retetele Juanitei, Sursa: Pexels

Dacă vă e dor de ciocolata copilăriei noastre (și aici mă adresez celor trecuți de 40 de ani, nu celor care au deschis ochii direct pe vremea ouălelor de ciocolată cu surprize) sau doar vreți un produs dulce făcut în casă, vă propun astăzi o ciocolată. Este vorba de batoanele acelea de ciocolată brută, fără fonfleuri, creme și umpluturi, doar cacao, zahăr și lapte. Nu cred că există cineva de vârsta a doua care să nu fi facut această rețetă în ultimii ani ai comunismului.

Ingrediente

  • 450 de grame de zahăr
  • 150 ml de apă
  • 150 de grame de unt
  • 500 de grame de lapte praf
  • 100 de grame de cacao neagră (pură)
  • 1 plic de zahar vanilat sau esență (vanilie, rom sau orice altceva vă place)

Ingrediente

Se prepara siropul din apă și zahăr. Realizarea siropului este importantă în arhitectura preparatului. Dacă siropul este prea puțin fiert, ciocolată va ieși mai puțin solidă. În esență se procedează ca la dulceață, se fierbe zahărul cu apa până se dizolvă și devine legat. Trebuie însă fiert un pic mai mult. Dacă la dulceață compoziția e gata la 105 gr C (sau când puse picături din ea pe o farfurioară, rămân bobițe care nu curg), pentru ciocolată aveți nevoie de o temperatură de 118 gr C. Dacă nu aveți termometru, luați o picătură între două degete. Trebuie să se întindă, să facă un firișor. Aveți mare grijă să nu vă ardeți.

În acest lichid se pune untul tăiat cubulețe, se omogenizează și se lasă la răcit. Nu trebuie răcită complet, compoziția trebuie să curgă. Într-un vas se așează laptele praf si cacaoa, se amestecă bine. Se toarnă compoziția răcită peste această combinație, se combină bine să nu rămână cocoloașe.

Se pregătește o tavă tapetată cu hârtie de copt și se toarnă compoziția. O puteți modela în formă de bile, o puteți pune în forme de brioșă sau de bomboane dacă aveți. Se lasă la răcit. În general ciocolata nu se păstrează în frigider, ci într-un loc răcoros și umbros. Dar pe căldurile de acum cred că e mai bine să o lăsați la răcit și să o păstrați în frigider. Se taie în formă de batoane, pătrate, romburi, cum doriți.

Dacă vă place, înainte de a o pune în forme, îi puteți adăuga în compoziție nuci, alune, fistic, stafide, merișoare uscate etc.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *