Corpul vegetarienilor ar putea produce singur grăsimi pe care carnivorii le asimilează doar din mâncare

Corpul veganilor este diferit Foto: Pexels

După analiza a 330.000 de genomi, o echipă de cercetători a încercat să identifice caracteristicile comune ale vegetarienilor. Mai precis, caracteristicile care să indice de ce unii oameni aleg alimente să consume alimente vegetale și alții, nu, relatează Euronews. Și, aparent, corpul vegetarienilor este diferit.

Vegetarienii spun că aleg acest stil alimentar în special din motive etice – pentru binele animalelor sau al planetei. Însă ar putea fi vorba, foarte probabil, și de o componentă genetică.

O echipă ghidată de Nabeel Yaseen de la Northwestern University, negli Stati Uniti, a examinat United Kingdom Biobank, o bază de date biomedicale extinsă. Cercetătorii au comparat genomul a 5.324 vegetarieni cu cel al 329.455 ne vegetariani. De vârste între 40 și 69 de ani.

Variante genetice asociate cu vegetarianismul

„Am identificat trei gene asociate în mod semnificativ cu vegetarianismul, iar alte 31 de gene ar putea fi și ele implicate”, a spus Yassen pentru Euronews Next. Rezultatul cercetării a fost publicat în revista de sector PLos ONE.

„Mecanismele prin care aceste variante genetice influențează alegerile alimentare implică o interacțiune între metabolism, efectele fiziologice și percepția gustului. Sunt influențate nivelul de plăcere legat de gustul alimentelor și, în consecință, de consumul lor”, spune coordonatorul echipei de cercetare.

Alte date în domeniu indicau că alegerile alimentare sunt influențate de percepția gustului. Însă noua cercetare asociază consumul anumitor alimente inclusiv cu efectele sale asupra fiziologiei și metabolismului.

„Studiind funcțiile unora dintre aceste gene, putem formula ipoteza că metabolismul grăsimilor și efectele sale asupra funcției cerebrale pot avea un rol. Pentru moment, putem face doar ipoteze: carnea conține anumite componente grase pe care vegetarienii le pot sintetiza la nivel endogen, în timp ce alții trebuie să le introducă prin dieta care conține carne”, a explicat Yassen. Deci ar putea mai puțin fi vorba de tipul de proteine, animale sau vegetale, invocat de regulă în legătură cu alegerile alimentare.

Acest tip de cercetare face parte din studiile de asociere genomică (GWAS), inițiate la jumătatea anilor 2000. Ele reprezintă o abordare științifică utilizată pentru identificarea variantelor genetice asociate uneori anumitor patologii.

”Sperăm ca studiul nostru să stimuleze și alte cercetări legate de genetica și fiziologia vegetarienilor. Aceste cunoștințe ne-ar putea oferi în viitor indicații personalizate legate de dietă. Și, poate, va duce la o producție de înlocuitori pentru carne mai eficienți”, a concluzionat coordonatorul studiului.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *