Anumite alimente pot provoca diaree și alte simptome digestive, mai ales dacă aveți intoleranță alimentară sau le consumați pe caniculă. Potrivit healthline.com, printre acestea se regăsesc lactatele, alimentele picante și cele grase.
În cele mai multe cazuri, diareea este cauzată de un virus sau de bacterii pe care corpul tău încearcă să le elimine. Cu toate acestea, există multe situații în care consumul de alimente specific, în special pe caniculă, poate declanșa și o criză de diaree.
Alimentele care declanșează diaree diferă de la un om la altul, în funcție de toleranța fiecărui organism, dar, în general, lactatele, alimentele picante și anumite grupuri de legume pot fi vinovate.
Mâncarea condimentată
Alimentele picante sunt printre cele mai frecvente cauze ale diareei induse de alimente. Acest lucru poate fi datorat, de exemplu, condimentelor puternice cu care corpul tău nu este obișnuit. Ardeiul iute și amestecurile de curry sunt, cel mai adesea, vinovate de astfel de situații.
O substanță chimică numită capsaicină dă ardeiului iute căldură. În timp ce capsaicina poate avea diverse beneficii pentru sănătate, cum ar fi tratarea durerii și a artritei, este, de asemenea, un iritant puternic pentru mucoasa stomacului.
Când este consumată în cantități mari, capsaicina poate provoca următoarele simptome: greaţă, vărsături, durere abdominală, diaree.
Dacă alimentele condimentate provoacă diaree, încercați să adăugați mirodenii la mâncare, folosind condimente care nu conțin capsaicină, cum ar fi pudră de muștar sau boia de ardei măcinată, deoarece acestea tind să fie mai blânde la stomac.
Înlocuitori de zahăr
Înlocuitorii zahărului includ îndulcitori artificiali (de exemplu, aspartam, zaharină și sucraloză) și alcooli de zahăr (de exemplu, manitol, sorbitol și xilitol).
Unii înlocuitori de zahăr pot deranja sistemul digestiv. De fapt, unele alimente care le contin au o etichetă de avertizare cu privire la potențialul lor efect laxativ.
Consumul de zahăr/ înlocuitori de zahăr sau consumul de alcool, în special, pot avea un efect laxativ, inducând diaree și gaze.
Dacă bănuiți că înlocuitorii de zahăr cauzează diaree, încercați să reduceți consumul acestora.
Alimentele comune care conțin îndulcitori artificiali includ:
- gumă de mestecat
- bomboane și deserturi fără zahăr
- sucuri dietetice
- alte băuturi dietetice
- cereale cu conținut redus de zahăr
- condimente cu conținut scăzut de zahăr, cum ar fi crema de cafea și ketchup
- unele tipuri de paste de dinți și apă de gură
Lapte și alte produse lactate
Dacă descoperi că ai scaun moale după ce ai băut lapte sau ai mâncat produse lactate, este posibil să ai intoleranță la lactoză.
Mulți oameni nu știu că au intoleranță la lactoză.
Intoleranța la lactoză înseamnă că organismul tău nu are enzimele necesare pentru a descompune anumite zaharuri din lactate. Practic, în loc să descompună, corpul tău elimină foarte repede aceste zaharuri, adesea sub formă de diaree.
Înlocuitori pentru laptele de vacă:
- lapte fără lactoză
- lapte de ovăz
- lapte de migdale
- lapte de soia
- lapte de caju
Cafea
Cofeina din cafea este un stimulent. Te face să te simți alert mental și, de asemenea, stimulează sistemul digestiv. Mulți oameni au o mișcare intestinală intense foarte curând după ce au băut o ceașcă de cafea.
De aceea, consumul a două-trei căni de cafea sau ceai pe zi poate provoca adesea diaree.
Mulți oameni adaugă și alte stimulente digestive în cafea, cum ar fi laptele, înlocuitorii de zahăr sau cremele, ceea ce crește efectul laxativ al băuturii.
Pentru unii oameni, chiar și cafeaua decofeinizată poate stimula intestinal, din cauza altor substanțe chimice prezente în ea.
Utilizarea înlocuitorilor de lactate, cum ar fi laptele de ovăz sau crema de nucă de cocos, poate reduce efectele laxative ale cafelei.
Alimente care conțin cofeină
În afară de cafea, alte alimente și băuturi care conțin cofeină pot provoca diaree sau scaun moale.
Cofeina se găsește în mod natural în ciocolată, așa că orice produs cu aromă de ciocolată ar putea conține cofeină ascunsă.
Alimentele și băuturile comune care conțin cofeină:
- cola și alte sucuri
- ceai negru
- ceai verde
- energizante
- ciocolată caldă
- ciocolată și produse cu aromă de ciocolată
Fructoza
Fructoza este un zahăr natural care se găsește în fructe. Consumată în exces, fructoza poate avea efect laxativ.
Consumul de cantități mari de fructe poate provoca diaree, deoarece aceasta înseamnă consumarea unor niveluri ridicate de fructoză.
Fructoza se găsește în:
- bomboane
- băuturi nealcoolice
- conservanți
Usturoi și ceapă
Atât usturoiul, cât și ceapa conțin sucuri care, atunci când sunt descompuse de acidul din stomac, pot elibera gaze și pot irita intestinele.
Usturoiul și ceapa sunt fructani, cee ace înseamnă un carbohidrat pe care organismul îl digeră greu. De asemenea, conțin fibre insolubile, care pot face alimentele să se miște mai repede prin sistemul digestiv.
Sunt, de asemenea, alimente bogate în FODMAP, care este un grup de carbohidrați care poate provoca diaree la unii oameni.
Dacă vrei să înlocuiești usturoiul și ceapa în dieta ta, încearcă să experimentezi cu țelină sau fenicul. Acestea pot da alimentelor tale un gust similar, dar cu un risc mai mic de diaree și gaze.
Broccoli și conopida
Broccoli și conopida sunt legume crucifere. Sunt bogate în nutrienți și fibre vegetale. Aceste legume au o mulțime de beneficii pentru sănătate, dar tractul digestiv poate avea probleme în procesarea lor.
Dacă nu ești obișnuit să mănânci cantități mari de fibre, o porție mare poate duce la constipație, gaze sau diaree. Încearcă să începi cu porții mici și să crești încet aportul de fibre.
O dietă bogată în fibre poate ajuta la reducerea diareei și are beneficii pentru sănătatea digestivă și a inimii.
Fast-food
Alimentele grase sau prăjite contin grăsimi saturate și grăsimi trans. Aceste alimente pot provoca diaree sau pot agrava simptomele. Acest lucru se datorează faptului că organismul are probleme în a le descompune.
Aceste alimente au, adesea, o valoare nutritivă mică, astfel încât organismul are puțin de extras din ele. Ele au tendința de a trece prin corp și de a ieși rapid.
Alimentele comune bogate în grăsimi saturate:
- cartofi pai
- pui prăjit
- burgeri si bacon
În schimb, încercați să alegeți pui la grătar, burgeri de curcan sau opțiuni vegetariene atunci când căutați să satisface poftele de mâncare rapidă.
Alcool
Consumul de alcool poate duce la apariția diareei în ziua următoare. Încearcă să elimini alcoolul și să vezi dacă diareea dispare. Dacă se întâmplă, ias în considerare reducerea consumului de alcool, pentru a reduce acest disconfort digestiv.