În ianuarie 2021, Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentelor a declarat viermele de făină prima insectă sigură destinată consumului uman pe continent. Acesta a fost un prim pas în această direcție, iar până în prezent, UE a aprobat patru specii de insecte și mai multe produse derivate ca fiind sigure pentru consum. Ideea însă nu este deloc nouă: în secolul al XIX-lea, mai mulți entomologi americani și europeni au susținut un proiect similar.
Ce trebuie să știm încă de la început pentru a ne feri de numeroasele dezinformări care circulă pe internet: UE nu ne obligă să consumăm insecte, Uniunea doar a confirmat că aceste insecte sunt comestibile. „Prin Regulamentul privind alimentele noi, Comisia nu face decât să se asigure că alimentele noi, cum ar fi anumite insecte, sunt sigure pentru consumatori și etichetate în mod corespunzător. Prin urmare, înainte ca orice aliment nou să poată fi introdus pe piață, acesta este supus unei evaluări științifice stricte a siguranței de către Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA). Așadar, Uniunea Europeană NU obligă pe nimeni să consume insecte. Consumatorii sunt liberi să decidă ce mănâncă, în baza unor informații clare și transparente care le sunt furnizate. Acest lucru ilustrează încă o dată faptul că UE are unele dintre cele mai stricte norme de siguranță alimentară din lume”, se arată pe site-ul oficial al Comisiei Europene.
Conform Deutsche Welle, care citează un raport din 2023 al European Digital Media Observatory (EDMO), trei narațiuni principale de dezinformare au fost identificate în știrile false despre UE și insectele comestibile, după o cercetare efectuată la nivel european:
• Prima și, probabil, cea mai răspândită, susține că cetățenii UE vor mânca insecte chiar și împotriva voinței lor, deoarece insectele vor fi ascunse în produse fără etichetare corectă;
• A doua, legată de prima în unele teorii ale conspirației, este despre insectele care sunt otrăvitoare și nepotrivite pentru consumul uman;
• A treia – răspândită în special în statele baltice – este legată de dezinformarea despre războiul din Ucraina și susține că cetățenii UE sunt obligați să mănânce insecte, deoarece nu au suficientă hrană ca urmare a războiului și a sancțiunilor împotriva Rusiei.
Site-ul german explică: „Cele trei minciuni pornesc de la un adevăr: produse care au la bază greieri, sub formă uscată, de pastă sau făină, au fost aprobate de UE spre comercializare, ca ingrediente într-un număr de produse alimentare destinate populației. Dar regulile UE sunt foarte stricte în acest domeniu. Astfel, orice aliment este cercetat și evaluat de Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) înainte să fie disponibil în magazine. Oamenii de știință din cadrul acestei autorități analizează strict pe baza unor dovezi științifice dacă alimentul în cauză este sau nu periculos pentru oameni. Comisia Europeană a clarificat și faptul că oamenii nu vor fi obligați să consume insecte. Decizia rămâne la latitudinea fiecărui individ. Aceste reglementări doar permit comercializarea produselor pe bază de insecte în țările care fac parte din Uniunea Europeană. Dar nimeni nu este obligat să le folosească.”
În plus, pentru că industria creșterii insectelor este încă la început, prețul produselor din insecte este enorm; am putea spune că insectele sunt produse de lux. Dacă ne uităm pe internet, vedem că în România kilogramul de făină 100% din greieri se vinde cu prețuri între 550 și 950 de lei.
Insectele ca sursă alternativă de proteină au fost propuse pentru aprobare și consum încă din perioada când România abia devenise stat independent:
„În a doua jumătate a secolului al XIX-lea, mai mulți entomologi anglo-saxoni se străduiau zadarnic să-i convingă pe europeni de binefacerile consumului de insecte. Probabil că fuseseră impresionați de consumarea lor confirmată în coloniile engleze, în America, în Africa și în Asia. Americanul Charles Valentin Riley, «prim entomolog» al statului Missouri, ne sfătuia să mâncăm lăcuste pentru a lupta împotriva invaziei lor, care decima culturile din Munții Stâncoși. În 1885, entomologul britanic Vincent M. Holt publica «Why not eat insects?», arătând că ele ar putea sluji drept completări la alimentația săracilor. Holt scrie, făcând explicit referire la colonii: «Deși necivilizate, cele mai multe dintre aceste popoare sunt mai pretențioase decât noi în privința calității alimentelor. Ele ne privesc cu o mult mai mare oroare pentru consumul unui animal murdar ca porcul sau al stridiilor crude decât o facem noi față de ele când apreciază o mâncare gătită cum trebuie din lăcuste sau din viermi de palmier»” („Istoriile alimentației, ce va să zică a mânca?”, Jacques Attali, traducere de Dan Petrescu, Editura Polirom 2020).