Ziua mondială a ciocolatei: Date importante din istoria ciocolatei în România / Prima rețetă de la noi a apărut în 1806

ziua mondiala a ciocolatei, romania, date, ciocolata Sursa foto: Citalliance | Dreamstime.com

Astăzi mapamondul sărbătorește Ziua Mondială a Ciocolatei. G4Food a pus la cap câteva dintre cele mai importante momente ale industriei de profil de pe actualul teritoriul al României din ultimele două secole

1806: prima rețetă de ciocolată de la noi (apărută în „Cărticică folositoare” tipărită în acel an):

„Ciocolata cum se face
Să iai o jumătate de ocă cacaua, să pui într-o piuliță caldă și să iai o litră de zahar și o bucățică vanelie și două dramuri de ținamom, adecă scorțișoare, și să le pisezi. Să le faci ca o unsoare, cu apă și să le fierbi la foc moale. Și pre urmă să le faci turtișoare și vei avea ciocolată”.

1856: Vasile Capșa se duce în Franța de unde aduce bomboane fondante, caramele, ouă de ciocolată etc. Este adus la București bombonierul Georges Leroy.

Grigore Capșa se specializează la Paris în echipa lui Belissaire Boissier.

În aceeași perioadă mai funcționau cofetăriile lui Giovanni (care importase forme de înghețată), iar între 1853 și 1898 Cofetăria Fialkowski (probabil cel mai important concurent al fraților Capșa).

1868: Se deschide, pe locul actual cofetăria „La doi frați, Constantin și Grigore Capșa”.

1876: Constantin Capșa se retrage din afacere.

1888: Apare Întreprinderea „Frank” – filiala a concernului „K. Frank Sahne” din Lintz – Austria, care producea surogate de cafea (pudră de cicoare).

1890: Este înființată „Latter Mor”, prima fabrică de ciocolată din Banat.

1891: Industriașul francez F. Bresson construiește prima fabrică de ciocolată din București.

1890+: Georges Riegler cumpără clădirea în care funcționase Hotelul Hugues (preluat o perioadă de Iordache Ionescu) și deschide Cofetăria Riegler.

1898: Fabrica lui Bresson intră în posesia lui Constantin I. Zamfirescu.

1899: Este înființată, la Brașov, „Hess. Prima fabrică de bomboane și ciocolată din Transilvania”.

1912 – 1920: Se înființează firma individuala „Pavel Helioty”, producător de ciocolată, produse zaharoase, paste făinoase si gheată artificială.

1912 – 1920: Se deschide fabrica SAR „Corso”, care se ocupa cu industrializarea de produse zaharoase: ciocolată, bomboane, tahan, halva, marmeladă.

1917: Fabrica „Latter Mor” devine „Kandia”.

1919: Se înființează Ciocolateria „Regina Maria” de către Grigore Alexandrescu, Roman Căpăţână şi Constantin Grigorescu.

1920: Fabrica de ciocolată Anghelescu, ridicată de Zoe şi Nicolae Anghelescu, doi foşti elevi ai casei Capşa.

1922: Stollwerk Bratislava înființează o filială în Brașov

1900 – 1948: Alte branduri celebre pre și interbelice: Berindei, Staicovici, Economu.

După naționalizare

Cofetăria Capșa devine Cofetăria București.

Fabrica Zamfirescu devine Întreprinderea de Produse Zaharoase București.

Hess devine Dezrobirea, inițiat (Dezrobirea Oraș Stalin între 1950 și 1960) apoi Dezrobirea.

Frații Stollwerk nu a putut fi naționalizată deoarece avea și capital sovietic, așa că devine „Steaua Roșie” și se afla sub autoritatea Administrației Întreprinderilor și Bunurilor Sovietice. În 1953 intră în posesia statului Român și este înglobată în Dezrobirea.

1969: Dezrobirea devine Cibo.

După 1990

Fosta Fabrică Zamfirescu este inclusă în S.C. Excelent S.A. iar în 2002 intră în procedură de clasare.
Fabrica Cibo devine Poiana Produse Zaharoase

1994: Poiana este cumpărată de o multinațională americană și devine Kraft Jacobs Suchard România.

2003: Kandia Timișoara fuzionează prin absorbție cu Excelent care mută toată producția la București. Noua unitate se va numi Kandia Excelent. Ulterior devine parte a grupului Cadbury-Schweppes iar în 2010 acţionariatul se schimbă şi devine Kandia Dulce.

2010: Kraft Jacobs Suchard închide fabrica din Brașov și își mută sediul în Bulgaria.

Sursa foto: Citalliance | Dreamstime.com

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *