- Partea Saudită s-a arătat interesată de producția de păsări din România.
- În prezent, exporturile de carne de pasăre din România în Arabia Saudită sunt zero.
”Delegația Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, aflată în vizită în Arabia Saudită, în perioada 3-4 iulie, a vizitat miercuri 3 iulie compania Almarai, una dintre cele mai mari și mai importante din Orientul Mijlociu. Firma arabă deține ferme de vaci de lapte, precum și unități de procesare în care sunt realizate o varietate de produse, inclusiv lactate, sucuri și patiserie”, informează Biroul de Presă al MADR.
Produsele lactate ale companiei Almarai sunt realizate din lapte de înaltă calitate provenit din mai multe unități de producție, cu un total de 195.000 de vaci.
Almarai a început să producă lapte proaspăt încă din 1977, cu un efectiv de doar 350 de vaci. În prezent, compania produce 1,5 miliarde litri de lapte pe an, fiind cea mai mare companie de lactate integrată vertical din lume.
Vizita a început în ferma de vaci, unde delegația României a văzut modul în care sunt crescute și hrănite animalele. Pentru hrana acestora, Almarai produce furajele în ferme proprii din mai multe țări, dintre care cele mai mari se află în Argentina și SUA. În prezent, din fermele Almarai se obțin 4 milioane litri de lapte pe zi, în medie 42 de litri per vacă pe zi, aproximativ dublu față de media europeană.
După vizitarea fermei, ministrul Florin-Ionuț Barbu împreună cu delegația, din care face parte și secretarul de stat, Sorin Moise, au mers în fabrica de procesare, ocazie cu care au văzut liniile de producție și au purtat discuții pe diverse teme, printre care și despre creșterea păsărilor, domeniu în curs de dezvoltare la Almarai prin investiții semnificative.
Ministrul a precizat că în România gradul de autosuficiență a acestui sector este de 160% și că există ferme foarte performante ce produc pui hrăniți cu furaj de înaltă calitate (90% porumb), urmând ca în viitorul apropiat să fie crescută capacitatea cu încă 100 milioane capete. Partea Saudită s-a arătat interesată de producția de păsări din România, iar ministrul Florin – Ionuț Barbu a declarat că va împărtăși experiența din aceste zile cu asociațiile de profil din țara noastră, pentru ca părțile interesate să intre în dialog.
Baze de date europene consultate de G4Food arată că exporturile de carne de pasăre și de păsări vii din România pe piața Arabiei Saudite sunt zero.
Compania vizitată de delegația MADR încurajează consumatorii să viziteze unitățile sale agricole si industriale, pentru a se familiariza cu tehnologiile moderne în etapele de producție, ca parte din angajamentul de responsabilitate socială.
O companie „integrată pe verticală” este o companie care controlează mai multe etape ale lanțului de producție sau distribuție al unui produs sau serviciu. Aceasta înseamnă că firma nu doar produce bunurile sau serviciile, ci și deține și gestionează operațiunile de aprovizionare a materiilor prime, producție, distribuție și, uneori, chiar vânzarea către consumatorul final.