Japonia se confruntă cu un deficit semnificativ de angajaţi străini, iar unul dintre cele mai afectate domenii este agricultura / Declin de 20% al numărului de lucrători agricoli în cinci ani

japonia, forta de munca, agricultura, criza Sursa foto: Héctor de Pereda

Japonia se va confrunta cu un deficit de aproape un milion de angajaţi străini în 2040, dacă Guvernul vrea să-şi îndeplinească obiectivele de creştere economică, deoarece populaţia scade, conform unei estimări publicate joi de organizaţia Japan International Cooperation Agency (JICA), transmite Reuters.

Un deficit cronic de forță de muncă există în agricultură, potrivit organizației East Asia Forum. Recensământul din 2020 al agriculturii și silviculturii din Japonia a raportat că țara avea 1,52 milioane de lucrători agricoli. În 2015, numărul lucrătorilor agricoli a fost de 1,97 milioane, ceea ce reprezintă o scădere de 20% în cinci ani.

În actualul ritm, 5,91 milioane de străini vor lucra în Japonia în 2040, cu aproape un milion mai puţini decât forţa de muncă externă necesară pentru a susţine ţinta de creştere medie anuală de 1,24%, apreciază JICA, potrivit Agerpres.

Decalajul între cerere şi ofertă în domeniul forţei de muncă străine este mai mult decât dublu faţă de precedenta estimare a JICA din 2022, după ce cercetătorii au actualizat datele, pentru a ţine cont de creşterea economică sub aşteptări din ţările care furnizează Japoniei angajaţi, cum ar fi Vietnam, Myanmar şi Cambodgia.

Angajaţii străini sunt esenţiali pentru economia Japoniei, deoarece ajută la atenuarea deficitului sever de forţă de muncă, cauzat de îmbătrânirea populaţiei şi scăderea natalităţii.

În ultimii 15 ani, numărul de angajaţi străini în Japonia a crescut de peste patru ori, la 2,05 milioane, sau aproximativ 3% din totalul forţei de muncă.

Guvernul de la Tokyo a extins permisele de vize de muncă în unele sectoarele industriale şi pentru angajaţii calificaţi.

Dar, pe fondul deprecierii yenului, al salariilor scăzute şi problemelor legate de drepturile omului, Japonia trebuie să-şi extindă eforturile pentru a rămâne competitivă în cursa globală pentru talente, avertizează experţii.

În aceste condiții, industriile se orientează către soluții tehnologice pentru a combate problema. De exemplu o importantă regiune producătoare de mere din nordul Japoniei a apelat la inteligența artificială pentru a sorta merele.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *