Simplu cum făcea bunica dar cu o componentă vegetală și aromatică în plus, care îl și completează din punct de vedere nutrițional. O rețetă simplă și rapidă potrivită pentru toate anotimpurile. O alternativă la omletă. Asociată cu o salată verde sau de crudități și o felie de pâine devine un meniu complet. La limită, se pot și înlocui parțial ouăle cu făină de năut – devine astfel un meniu bun și pentru masa de seară.
Ingrediente pentru 4 porții
8 ouă medii
500 g passata di pomodoro (suc de roșii mai concentrat sau pasta diluată, chiar roșii tăiate mărunt, în lipsă)
1 ceapă mare sau 2 mici
1 cățel de usturoi
sare, piper, ulei
opțional, 1-2 linguri de cașcaval ras
opțional, frunze de busuioc
Procedeu
Într-o tigaie anti aderentă, se sotează rapid cu puțin ulei ceapa tăiată mărunt. Pentru usturoi, avem două posibilități: fie tocat mărunt împreună cu ceapa, fie doar tăiat în două pentru a doar puțină aromă, apoi eliminat.
Când ceapa devine translucidă, adică după 1-2 minute, adăugăm în tigaie sucul de roșii/passata. Se completează cu puțină sare și piper și se ține sub capac la foc mediu circa 10 minute. La final adăugăm frunzele de busuioc rupte cu mâna, dacă ne încântă ideea. Opțional, pătrunjel sau mărar, mai aproape de tradiția românească.
În timp ce așteptăm sosul, într-un bol mare batem ouăle cu puțină sare și piper, eventual puțin cașcaval ras. Amalgamăm bine și adăugăm în bol sosul de roșii când e gata.
Adăugăm încă 2 linguri de ulei în aceeași tigaie, ridicăm flacăra și amestecăm așa cum amestecăm orice scrob de ouă, ca să împiedicăm să se compacteze. E gata când ouăle sunt coagulate suficient.
Se servește cu un strop de piper proaspăt măcinat, cald.