Campania egipteană pentru usturoi este pe cale să se încheie, mai devreme decât de obicei. Acest lucru se datorează faptului că stocurile se usucă pe măsură ce cererea internațională crește, potrivit Ralph Nakhal de la compania Tomna. Și acest lucru se vede în prețul usturoiului egiptean. „Recolta s-a încheiat în aprilie și în prezent livrăm usturoi uscat. Se pare că ne vom opri foarte curând, este foarte puțină aprovizionare”, a spus Ralph.
Egiptul a început sezonul cu doar jumătate din suprafața obișnuită cultivată cu usturoi, față de sezonul precedent. În mod similar, oferta globală a fost scăzută în acest sezon, ceea ce a determinat creșterea prețurilor. „Prețurile s-au triplat de la începutul sezonului. Principalul motiv pentru aceasta este suprafața scăzută cultivată în Egipt, împreună cu oferta scăzută de usturoi și prețurile ridicate în Spania, precum și importurile limitate de usturoi chinezesc în Egipt”, mai spune Ralph.
Deși prețul usturoiului egiptean a crescut considerabil, este totuși mai ieftin decât concurența. De exemplu, este mai ieftin decât usturoiul din Spania, Mexic sau Argentina, conform aceleiași surse.
Confruntați cu o ofertă limitată în acest sezon, cumpărătorii europeni au renunțat la usturoiul egiptean, iar piața europeană a menținut o cerere ridicată constantă pe tot parcursul sezonului, adaugă Ralph.
Producătorul prezice o creștere a suprafeței de usturoi egiptean din sezonul viitor. „Totul depinde și de costul chiriei, al îngrășămintelor și al semințelor. Cultivarea usturoiului este scumpă în comparație cu producția”, mai spune el pentru Fresh Plaza.