Oricine vrea să-și scadă nivelul colesterolului și/sau să-și țină în frâu glicemia o poate face cu ajutorul banalului usturoi. Potrivit unui studiu științific recent, efectuat pe 1500 de persoane, s-a dovedit că usturoiul nu doar că dă gust anumitor preparate alimentare, ci acționează, în corpul nostru, ca un veritabil medicament.
Participanților la acest studiu le-au fost administrate, zilnic, timp de 14 zile, usturoi, sau preparate/suplimente din usturoi, în cantități cuprinse între 300mg și 22.400 mg. În tot acest interval, cercetătorii le-au măsurat participanților valorile colesterolului total, valorile HDL (colesterolul „bun”) și LDL (colesterolul “rău”), dar și glicemia.
Usturoiul, protecție în fața bolilor cardiovasculare
Concluzia studiului a fost că usturoiul are capacitatea de a reduce nivelul colesterolului „rău”. Totodată, și de a-l crește pe cel „bun”, dar și de a regla nivelul glicemiei (zahărul din sânge). Asta înseamnă că persoanele care consumă zilnic usturoi pot fi mai ferite de bolile cardiovasculare, prin creșterea nivelului colesterolului “bun”.
Evident, pentru ca rezultatele să fie optime, oamenii de știință mai recomandă ca dieta echilibrată și exercițiile fizice să nu lipsească din viața noastră.
Usturoiul, inamicul hipertensiunii
De asemenea, este un lucru știut, și dovedit de cercetători, că usturoiul are proprietatea de a produce vasodilatație, lucru ce contribuie la reducerea valorilor tensiunii arteriale, în cazul persoanelor hipertensive. Mai mult, consumul a trei căței de usturoi pe zi este un obicei benefic pentru organism, având ca efect reducerea procesului de oxidare celulară, dar și pe cel al nivelului radicalilor liberi.
Veste bună pentru diabetici: Usturoiul reduce nivelul glicemiei de dimineață
De asemenea, tot în cadrul acestui studiu recent, cercetătorii au observat că usturoiul poate ajuta și la reglarea glicemiei. Astfel, în cazul subiecților care au participat la studiu s-au înregistrat scăderi semnificative ale glicemiei de dimineață.
Alicina, o substanță din usturoi, acționează ca un antibiotic natural
Proprietățile terapeutice ale usturoiului sunt cunoscute încă din antichitate. De exemplu, un compus sulfurat din usturoi, alicina, care se eliberează când structura celulară a bulbilor de usturoi este distrusă, are efecte similar unui antibiotic. Mai mult, alicina ajută și la refacerea florei bacteriene din organism, pe care antibioticele de sinteză o distrug.
De asemenea, usturoiul crește și imunitatea organismului, deoarece el conține și o seamă de nutrienți esențiali, cum ar fi magneziu, seleniu, calciu, fosfor, iod, fier și vitamina C.
Nu există o doză standard recomandată dar în linii mari se consideră că o medie de 1-2-3 căței pe zi poate face diferența.
Sub ce forme este ideal să consumăm usturoi
- Crud, în salate și sosuri
- Pulbere, la pregătirea diverselor mâncăruri
- Ulei de usturoi, ce poate fi folosit la gătit
- Extract de usturoi capsule
Mananc usturoi pe paine…nu am simtit sa ajute la hipertensiune si colesterol. Am luat si suplimente de la companii de renume si tot degeaba.