Infarctul pornește din… farfurie! Iată opt reguli alimentare ce îți protejează inima

alimente ce previn infarctul Pixabay

Este cunoscut faptul că persoanele care consumă, cu precădere, anumite, alimente își pot crește riscul de infarct miocardic, dar și de alte boli ale inimii. Potrivit mayoclinic.org, chiar dacă schimbarea obiceiurilor alimentare poate părea dificilă, niciodată nu este prea târziu, așa că poți face, începând de astăzi, pașii către o dietă sănătoasă. Sunt doar câteva reguli alimentare care aduc beneficii pentru sănătatea inimii.

Infarctul miocardic acut apare ca urmare a blocării unei artere de la nivelul inimii, cel mai frecvent din cauza unui cheag de sânge. Astfel se distruge mușchiul inimii, ceea ce te poate ucide rapid.

Simptomele infarctului

  • dureri în piept;
  • durere în brat, umăr sau gât;
  • amețeli;
  • oboseală;
  • durere în piept, maxilar;
  • greață;
  • transpirație;
  • dificultăți în respirație;
  • tuse sau respirație șuierătoare.

Vestea bună este că poți schimba lucrurile și poți adopta, oricând, o dietă mai sănătoasă pentru inima ta.

1. Controlează dimensiunile porțiilor

Cât de mult mănânci este la fel de important ca și ceea ce mănânci. Supraîncărcarea farfuriei te poate stimula să mănânci mai mult decât ți-ai propus. De asemenea, e distructiv și pentru siluetă, și pentru sănătate, să mănânci până simți că te-ai umplut și nu mai poți. Recomandarea specialiștilor este să alegi să mănânci mai multe alimente cu conținut scăzut de calorii, bogate în nutrienți, cum ar fi fructele și legumele.

2. Mănâncă mai multe legume și fructe

Legumele și fructele sunt surse importante de vitamine și minerale. De asemenea, sunt sărace în calorii și bogate în fibre. De asemenea, legumele și fructele, ca și alte plante sau alimente pe bază de plante, conțin substanțe care pot ajuta la prevenirea bolilor de inimă. În plus, consumul mai multor fructe și legume te poate ajuta să mâncați mai puține alimente bogate în calorii.

3. Alege cereale integrale

Cerealele integrale sunt surse importante de fibre și alți nutrienți care joacă un rol esential în sănătatea inimii și în controlul tensiunii arteriale. Ideal este să înlocuiești, măcar 50%, dacă nu nu total, cerealele rafinate cu cele integrale.

4. Limitează grăsimile nesănătoase

Limitează cantitatea de grăsimi saturate și trans pe care o consumi. Acest lucru ajută la scăderea colesterolului din sânge și la scăderea riscului de apariție a unei afecțiuni cardiace frecvente numită boală coronariană. Un nivel ridicat al colesterolului din sânge poate duce la acumularea de plăci în artere, boală numită ateroscleroză. Și asta poate crește riscul de infarct și accident vascular cerebral.

5. Alege surse de proteine ​​cu conținut scăzut de grăsimi

Carnea slabă, de pasăre și pește, produsele lactate cu conținut scăzut de grăsimi sau fără grăsimi și ouăle sunt unele dintre cele mai bune surse de proteine. Alege opțiuni cu conținut scăzut de grăsime, cum ar fi pieptul de pui fără piele, mai degrabă decât chiftelele de pui prăjite. Și alege lapte degresat, în locul laptelui integral. De asemenea, peștele este mai sănătos decât carnea bogată în grăsimi. Anumite tipuri de pește au conținut mare de acizi grași omega-3, care pot reduce grăsimile din sânge numite trigliceride. Vei găsi cele mai mari cantități de acizi grași omega-3 în peștii de apă rece, cum ar fi somonul, macroul și heringul. Alte surse de omega 3 sunt semințele de in, nucile și boabele de soia.

Și leguminoasele – fasole, mazăre și linte – sunt, de asemenea, surse bune de proteine ​​cu conținut scăzut de grăsimi. Și nu conțin colesterol, ceea ce le face înlocuitori buni pentru carne. Consumul de proteine ​​vegetale în loc de proteine ​​animale scade cantitățile de grăsimi și colesterol pe care le consumi. De asemenea, foarte important este că crești cantitatea de fibre.

6. Limitează consumul de sodiu și sare

Sodiul este un mineral care se găsește, în mod natural, în unele alimente, cum ar fi țelina sau laptele. Producătorii de alimente pot adăuga, de asemenea, sodiu la alimentele procesate, cum ar fi pâinea și supa instant. Consumul de alimente cu mult adaos de sodiu, la fel ca și abuzul de sare de masă, poate duce la hipertensiune arteriale, afecțiune ce sporește riscul apariției bolilor de inimă.

7. Planifică din timp meniurile zilnice

Crează meniuri zilnice folosind cele șase sfaturi enumerate mai sus. Când alegi alimentele pentru fiecare masă și gustare, concentrează-te pe legume, fructe și cereale integrale. Alege proteinele slabe și grăsimile sănătoase și limitează alimentele sărate. De asemenea, ai grijă cu mărimea porțiilor, dar și cu varietatea opțiunilor de meniu. De exemplu, dacă, într-o seară, ai, la cină, somon la grătar, încearcă, la cina de a doua zi, să mănânci un burger vegetal.

8. Răsfață-te, din când în când

Este în regulă, din când în când, să-ți oferi câte un răsfăț și să-ți faci mici plăceri culinare, dar nu abuza. Poți mânca, uneori, un baton mic de ciocolată, o mână de bomboane sau un pumn de chipsuri, pentru că, fiind un episod rar, aceste alimente nu vor destabiliza dieta ta sănătoasă.

În general, limitează zahărul adăugat la mai puțin de 10% din caloriile zilnice. De exemplu, dacă mănânci aproximativ 2.000 de calorii pe zi, 10% din această cantitate înseamnă 200 de calorii, iar 200 de calorii de zahăr adăugat echivalează cu 50 de grame de zahăr.

Cele opt reguli alimentare te vor ajuta să reduci riscul de a dezvolta boli cardiovasculare.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *