Tot ce trebuie să știi despre dieta vegetariană / Motive să o alegi sau să o eviți

Dietă vegetariană Sursa foto: Pexels/Kristina Snowasp

Dieta vegetariană este una care se concentrează numai pe alimente sau în mare parte din surse vegetale. Acest mod de a mânca poate avea beneficii atât pentru sănătatea personală a celui care o abordează, cât și pentru planetă.

O dietă vegetariană este o dietă care implică consumul în mare parte sau numai pe alimente care provin din plante. Oamenii înțeleg și folosesc termenul de dietă vegetariană în moduri diferite. Nu este același lucru cu dieta vegană, care presupune evitarea tuturor produselor de origine animală.

O dietă vegetariană înseamnă că alimentele vegetale, cum ar fi fructele, legumele, cerealele integrale, nucile și leguminoasele, sunt principalele alimente consumate, dar pot consuma, ocazional, carne, pește sau produse lactate.

Această dietă se concentrează, de asemenea, pe alimente integrale sănătoase, mai degrabă decât pe alimente procesate.

Beneficii pentru sănătate

Dieta pe bază de plante poate oferi multe beneficii posibile pentru sănătate, inclusiv:

O mai bună gestionare a greutății

Dietele pe bază de plante sunt bogate în fibre, carbohidrați complecși și conținut de apă din fructe și legume. Acest lucru poate ajuta la menținerea oamenilor să se simtă sătui pentru mai mult timp și la creșterea consumului de energie atunci când se odihnesc.

Risc mai mic de boli de inimă și alte afecțiuni

Consumul redus de carne poate reduce și riscul de accident vascular cerebral, tensiune arterială crescută, colesterol ridicat, anumite tipuri de cancer, diabet de tip 2, obezitatea

Prevenirea și tratamentul diabetului

Dietele pe bază de plante pot ajuta oamenii să prevină sau să gestioneze diabetul prin îmbunătățirea sensibilității la insulină și reducerea rezistenței la insulină.

Persoanele care doresc să încerce o dietă pe bază de plante ar trebui să încerce una pe care cred că o pot urma pe termen lung.

Alimente recomandate

Oamenii ar trebui să se concentreze pe consumul următoarelor grupuri de alimente atunci când trec la o dietă pe bază de plante: fructe, legume, rădăcinoase, cereale, semințe, oleaginoase (nuci, migdale etc.). De asemenea, este vital să consume grăsimi polinesaturate și mononesaturate, precum și acizi grași omega-3. Sursele bune pentru aceste grăsimi sunt avocado, nuci, semințe chia, semințe de cânepă, semințe de in, ulei de măsline, ulei de rapiță.

Pe de altă parte, cerealele sunt foarte importante. De preferat cele integrale, care sunt o sursă excelentă de fibre și ajută la menținerea stabilă a zahărului din sânge. De asemenea, conțin minerale esențiale, cum ar fi magneziu, cupru și seleniu.

Laptele obținut din plante este o altă sursă bună de nutrienți. Există lapte de soia, de migdale, de ovăz, nucă de cocos etc.

Alimente de evitat

Doar reducerea sau eliminarea produselor de origine animală nu înseamnă automat că o dietă pe bază de plante este sănătoasă. De asemenea, este vital să reduceți sau să evitați alimentele nesănătoase, cum ar fi hrana procesată, alimente cu zahăr, carbohidrați albi rafinați, alternative procesate vegane și vegetariene care pot conține multă sare sau zahăr, sare în exces, alimente grase sau prăjite.

Cei care urmează o dietă pe bază de plante ar putea dori să ia în considerare un supliment de omega-3. Acizii grași Omega-3 sunt esențiali, deoarece ajută la reducerea inflamației și a pierderii memoriei, precum și a altor afecțiuni cronice, cum ar fi bolile de inimă. Cei doi acizi grași omega-3 primari sunt EPA și DHA, arată Medical News Today.

Peștele, fructele de mare și produsele de origine animală (ouăle), se numără printre sursele primare de EPA și DHA.

Deși mai multe alimente pe bază de plante, cum ar fi nucile, semințele de cânepă și semințele de in, conțin omega-3 ALA, cercetările arată că organismul este lent și ineficient în transformarea ALA în EPA și DHA. Unii oameni sunt, de asemenea, expuși genetic la o absorbție slabă a ALA.

Vegetarienii prezintă niveluri mai scăzute de DHA și EPA în sânge și țesuturi. Asta poate crește inflamația, dificultățile de memorie, ceața creierului și alte efecte. Persoanele care urmează o dietă pe bază de plante ar putea să ia în considerare un supliment de omega-3.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *