Tania Fântână, nutriționist, vă recomandă: 10 deserturi cuminți de vară, prietenoase cu silueta. Calorii care „merită să fie mâncate”

tania fantana, nutritionist, miscare, beneficii

Vara. Căldură mare. Anotimpul preferat de mâncat ceva bun, dulce, răcoros. Și cum majoritatea opțiunilor din comerț par că au unul sau mai multe puncte slabe, dorința de a pregăti noi ceva acasă e tot mai prezentă în gândurile noastre.

Cred că atunci când vine vorba de calorii este foarte important ca ele să merite să fie mâncate. Adică, din respect pentru tine, la un moment dat în viață, începi să-ți pui întrebări. Cam despre tot ce ți se întâmplă. În bucătărie, inclusiv.

Uite câteva variante de deserturi delicioase și ușor de pregătit acasă:

1. Înghețată din banane și nuci

Cumpără câteva banane coapte bine, nu neapărat din acelea cu coajă maro, dar nici verzi. Ideea e să fie dulci natural ca înghețata să aibă gust și să nu adaugi tu zahăr sau miere. Scoate-le coaja și pune-le într-o pungă la congelator. A doua zi, scoate bananele și pune-le în robot împreună cu 2 pumni de nuci, nuci de orice fel. Mai poți adăuga păstăi de vanilie pentru un plus de aromă.

2. Sorbet de mango

Cumpără 3 bucăți de mango. Dacă sunt deja coapte, te poți apuca de sorbet. Dacă nu, așteaptă cumințel până când mango se coc și devin ușor moi când le apeși pe coajă. Pune-le în robotul de bucătărie alături de zeama de la o lămâie, 1 cană lapte concentrat de cocos și 2 lingurițe zahăr de cocos/miere. Pune-le la congelator și gândește-te la ce bunătate de înghețată o să mănânci tu a doua zi și nu o să te simți vinovat deloc.

3. Iaurt grecesc, 1 linguriță de miere, fulgi de migdale, nuci pecan, scorțișoară de Ceylon

Fie că alegeți să mâncați asta dimineața când nu aveți timp să gătiți ceva laborios, fie că o mâncați sub formă de înghețată, o să fie o explozie de bucurie datorită multitudinii de texturi și gusturi.

4. Ciocolata bebelușului

Sper să nu vă supere această denumire. Știm că deserturile pentru cei mici sunt mai sănătoase. Nu ar strica să mai furăm de la ei câteva rețete. Ciocolata asta are 3 ingrediente: 1 banană, 1 avocado, 1 linguriță pudră roșcove/carob. Mai puteți adăuga 1 lingură fulgi de cocos pentru un plus de textură. Pune totul într-un blender sau amestecă pur și simplu cu o furculiță. Un desert bun de savurat linguriță cu linguriță.

5. Măr cu biscuiți

1 măr ras, câțiva biscuiți digestivi nu foarte dulci, scorțișoară, nuci, felii de banană sau iaurt. Mărunțiți biscuiții și așezați ingredientele în straturi.

6. Măr cu unt de arahide

Probabil cel mai rapid desert de făcut între două ședințe pe Zoom.

Alegeți un unt de arahide cu procent de arahide cât mai mare și eventual cu 2-3 ingrediente: arahide, ulei, sare sau pur și simplu 100% arahide. Untul de nuci este foarte ușor de făcut acasă. Important este să aveți nuci și un robot cât de cât vânjos. Nu faceți cantități industriale. Este sățios și dintr-o lingură, două vă cam săturați. Îl păstrați în frigider într-un borcan de sticlă închis ermetic.

7. Fructe cu ciocolată

Căpșunile, kiwi-ul, feliile de banană sau mango sunt candidații ideali. Alegeți fructe nu foarte coapte și picurați peste ele ciocolată pe care o topiți ușor într-o cratiță. Nu vă zgârciți când alegeți ciocolata. N-o să mâncați 100g dintr-o dată.

8. Compot

Banalul compot din copilărie. O variantă foarte bună de a consuma fructe pentru cei cu stomacul sensibil, pentru cei cu istoric de gastrite sau colon iritabil. Alegeți fructe de sezon și nu adăugați zahăr. Adăugați bucățile de fructe în apă când este deja aproape de punctul de fierbere. 5 minute de fiert sunt îndeajuns. Dacă vă luptați cu temperaturile ridicate de afară, consumați compotul rece. Consumăm întotdeauna și zeama compotului, nu numai fructele.

9. Înghețată de banane cu cacao

Cea mai simplă înghețată din lume ce mimează perfect textura și gustul înghețatei de ciocolată din doar două ingrediente: banane și cacao.

Folosiți banane deja congelate pentru o textură grozavă. Dacă vreți să aveți extra plăcere pe limbă, adăugați bucăți de alune și lăsați-le mai mari ca să aveți ce să ronțăiți.

10. Mousse răcoritor de zmeură

Ingrediente:

  • 500g cremă de brânză cu conținut redus de grăsime (quark)
  • 250g zmeură congelată
  • zeama de la 1-2 lămâi
  • 1-2 pliculețe de zahăr vanilat (bourbon)

Într-un castron amestecați brânza, zahărul, lămâia cu o lingură de lemn, bine, bine de tot până totul devine cremos și fin. Adăugați apoi ușor zmeura până când se colorează frumos în roz. Puneți într-un pahar și savurați cu bucurie.

Citește și Tania Fântână, nutriționist, recomandă 5 meniuri pentru zilele toride de vară

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Comentarii

  1. Vous avez de belles subgestions..
    .En avez vous pour les soupes froides en été avec les légumes de la Romanie..?

    Merci

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *