„Majoritatea fermierilor nu știu că pot aplica pentru organizarea de vizite ale elevilor, activitățile fiind finanțate de Uniunea Europeană”- George Cățean, fermier, jud. Brașov / 8 euro sunt alocați pentru fiecare elev

fermieri, Programul pentru scoli, elevi, ferma Catean foto: Facebook/Ferma Catean
  • Elevii din România au șansa să viziteze fermele din sectorul vegetal și pe cele din sectorul zootehnic, în cadrul Programului pentru școli al României, cunoscut sub denumirea de „Cornul și laptele”, finanțat, în mare parte, de la bugetul european. 
  • Singurul beneficiar al Programului pentru școli din județul Brașov a fost Cooperativa Agricolă Bio Carpathia, fermele care au primit vizita elevilor fiind Ferma Cățean, din localitatea Rotbav, și Ferma „Lăptăreasa din Tohan”, orașul Zănești, membre ale cooperativei. 
  • Suma alocată, la nivel național, pentru anul școlar 2023 – 2024, este de 37.612.000 lei. 

Cum s-a derulat programul

Măsurile educative au fost introduse începând de anul trecut, dar, deocamdată, nu sunt aplicate la scară națională, așa cum prevede H.G. nr. 652 din 3 august 2023 privind aprobarea Programului pentru școli al României în perioada 2023-2029, precum și pentru stabilirea bugetului pentru implementarea acestuia în anul școlar 2023-2024. 

Unul dintre puținii beneficiari este Primăria Municipiului Brașov, în calitate de autoritate contractantă (primăriile comunelor, orașelor și municipiilor au primit dreptul să aplice pentru accesarea programului, separat de Consiliile Județene).

Primăria Brașov s-a rupt de Consiliul Județean și a aplicat pe cont propriu la Agenția pentru Plăți și Investiții în Agricultură. A organizat apoi un call de proiecte, la care a participat și Cooperativa Bio Carpathia și a câștigat. Suntem primii fermieri care am organizat vizite ale elevilor în fermele noastre, în cadrul programului”, a declarat, pentru G4Food, George Cățean, fermier din Rotbav.

Sunt alocați 8 euro pentru fiecare elev, 4 euro pentru componenta legume, 4 euro pentru componenta zootehnie. Primăria achită fermierilor acești bani, urmând ca Agenția pentru Plăți și Intervenții în Agricultură (APIA) să ramburseze Primăriei Brașov 90% din cheltuielile efectuate, 10 % fiind contribuția autorității publice locale”, precizează fermierul din Rotbav.

Pentru județul Brașov a fost alocată suma de 1.717.000 de lei, pentru anul școlar 2023-2024.

În ce constau măsurile educative

Peste 6.500 de elevi au vizitat cele două ferme membre ale Cooperativei Bio Carpathia, în cadrul Programului pentru școli din România. Copiii au văzut cum se cultivă legumele în solare și cum sunt crescute oile și vacile pentru lapte, în adăposturi. Totodată, au degustat și produse din ferme: legume, fructe, lactate. 

Cu ocazia acestor vizite, elevilor li s-a vorbit despre risipa alimentară, despre agricultura ecologică și despre Politica Agricolă Comună și au primit de la Ferma Cățean un kit cu cărți de colorat și cărți cu caracter didactic agricol, precum și o diplomă de participare. 

George Catean, fermier, Brasov
Foto: Facebook/George Cățean

Măsurile educative, slab promovate

Măsurile educative care însoțesc distribuția fructelor, legumelor, laptelui și produselor lactate în anii școlari din perioada Programului pentru școli al României se implementează la nivelul fiecărui an școlar și sunt următoarele:

a) organizarea de vizite la ferme pomicole/legumicole sau la ferme de producere a laptelui și/sau la unități de condiționare, ambalare, depozitare și procesare a fructelor și legumelor și/sau la unități de procesare a laptelui, la sediul grupurilor și/sau organizațiilor de producători de fructe și legume și/sau la sediul cooperativelor de producători de fructe, legume și lapte, la stațiuni de cercetare pomicolă, legumicolă sau de creștere a bovinelor, la laboratoare de profil, la zilele recoltei, expoziții, târguri sau la alte evenimente și/sau activități similare;

b) organizarea de concursuri tematice legate de consumul de fructe și legume și de lapte și produse lactate, inclusiv degustarea de fructe și/sau legume proaspete și/sau alte produse lactate și/sau miere, cu acordarea de premii, precum și organizarea de activități de grădinărit la nivelul școlii;

c) organizarea de zile tematice dedicate consumului de fructe și legume și de lapte și produse lactate sau de activități educative practice, organizarea de alte activități extracurriculare și extrașcolare sau abordarea de teme specifice în cadrul curriculumului național, inclusiv curriculumului la decizia școlii, respectiv în cadrul disciplinei opționale Educație pentru sănătate;

d) utilizarea de materiale didactice/educative care să prezinte preșcolarilor și elevilor informații adaptate vârstei despre obiceiuri alimentare sănătoase, agricultură, lanțuri de aprovizionare și produse locale, producția ecologică, producția sustenabilă și combaterea risipei alimentare

George Cățean afirmă că Programul pentru Școli, componenta ”Măsuri educative” este slab promovat, la nivel național:

La nivelul județului Brașov s-a ocupat de promovare WWF, un ONG, dar nu știu să existe o campanie de promovare la nivel național. Cred că fermierii și cooperativele agricole nu știu că pot participa la acest program, prin organizarea de vizite ale elevilor în fermele lor. La Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale există un birou care gestionează acest program, ar trebui poate să se implice mai mult. Ar fi un sprijin pentru fermieri, ca să își diversifice veniturile”.

Guvernul a emis în 10 aprilie un proiect pentru finanțarea Programului în școli în anul școlar 2024 – 2025. Potrivit documentului, suma alocată de la bugetul european este de 4.611.065 lei, în timp ce alocarea de la bugetul de stat va fi de 33.551.935 lei.

Citește și Aproape 800 de milioane de lei, pentru programul școlar „Cornul și laptele” – proiect HG / Banii sunt acordați din bugetul național și cel european

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

foto: Facebook/Ferma Catean

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *