”De la mijlocul lunii martie are loc schimbarea, anuală, de anotimp din emisfera sudică în emisfera nordică. Importatorii europeni deja evaluează, retrospectiv, un sezon foarte bun în ce privește afinele cultivate în sistem ecologic, în Peru, mai ales datorită calității acestor fructe, în timp ce afinele din Chile au fost, oarecum, mai slabe calitativ”, notează, într-o analiză dedicată sectorului afinelor, la nivel mondial, site-ul freshplaza.com.
Între timp, recolta de afine din Spania își face, treptat, drum pe piață, iar prețurile sunt ușor peste nivelul anului precedent.
Începând cu săptămâna 18 ( 29 aprilie – 5 mai ), afinele din Portugalia intră pe piața europeană.
”Primele cantități de afine din România sunt așteptate începând cu săptămâna 22 ( 27 mai – 2 iunie ), urmate de afinele din Olanda, probabil de la sfârșitul săptămânii 23”.
Două-trei săptămâni mai târziu, recolta din Polonia și Germană este pe cale să intre pe piață.
G4Food menționează că, în România, cultura afinului s-a dezvoltat vertiginos după 1990. Surse din sector au precizat pentru noi că nu există o evidență clară a suprafețelor cultivate cu afin în țara noastră și că această cultură horticolă nu se bucură de o atenție specială din partea autorităților centrale.
Am consultat site-urile Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale și Institutului Național de Statistică și nu am găsit date privind suprafețele cultivate cu afin, în România.
În schimb, în baza de date FAOSTAT, am descoperit că, în 2021, a fost cultivată cu afin, în țara noastră, o suprafață totală de 710 ha, iar în 2022, de 800 ha. Recolta totală a însumat în 2021, 1.930 de tone, iar în 2022, 3.330 tone.
Într-un articol publicat tot de freshplaza.com și preluat, recent, de G4Food este menționat că o companie din Spania este interesată să investească în cultura afinului din România, întrucât această cultură horticolă are potențial.
G4Food concluzionează că, în România, cultura afinului s-a dezvoltat atât de mult, încât are relevanță internațională, în timp ce autoritățile centrale nu par să fie interesate de acest succes agricol autohton, nici măcar din punct de vedere statistic.