8 alimente care pot reduce riscul de insuficiență renală / Dacă analizele tale de sânge arată un nivel mare de creatinină, pentru a-ți ajuta rinichii, trebuie să mănânci mere, castraveți, conopidă, ceapă sau afine

mere castravetiBUN Sursa foto: Pexels

Nivelurile ridicate de creatinină, semnalate în urma analizelor de sânge, indică o funcționare deficitară a rinichilor. De asemenea, această situație poate duce la insuficiență renală sau boală renală.

Vestea bună este că, potrivit healthshots.com, alimente precum ceapa, conopida și altele, pot reduce nivelurile de creatinină

Creatinina este un produs de uzură, realizat de mușchii corpului nostru, iar rinichii sunt responsabili de eliminarea acesteia. Totuși, când nivelurile de creatinină sunt ridicate, acest lucru înseamnă că ai leziuni renale, iar acest lucru poate duce la boală renală cronică. Dacă observi umflături la nivelul brațelor sau picioarelor, oboseală extremă, este important să îți verifici nivelurile de creatinină. Deși nivelurile ridicate de creatinină nu sunt o amenințare imediată la viață, ele pot duce la complicații serioase în corp. Modificările în dietă și stilul de viață pot ajuta la gestionarea nivelurilor ridicate de creatinină. Te întrebi cum să scazi nivelul creatininei? Începe prin a include în dieta ta alimente benefice.

Ce sunt nivelurile de creatinină?

Creatinina este un produs de uzură format în timpul degradării creatinei; acest compus este o substanță esențială folosită pentru a produce energie în interiorul celulelor musculare, explică specialistul în medicină internă Dr. Basavaraj S. Kumbar. Pielea ajută la excreția creatininei, care este un organ ce filtrează sângele din care se elimină deșeurile excesive, sub formă de urină. Aceasta se datorează faptului că determinarea nivelului de creatinină din sânge este folosită pentru a evalua starea rinichilor și capacitatea de filtrare a acestora.

Care ar trebui să fie nivelul tău de creatinină?

Tinerii adulți sănătoși au concentrații medii de creatinină serică de 0.6 până la 1.3 mg/dL, însă majoritatea sportivilor cu masă musculară mare pot avea valori mai ridicate. Specialiștii afirmă că nivelul de creatinină pentru bărbați trebuie să fie între 0.7 și 1.3 mg/dL, în timp ce pentru femei ar trebui să fie între 0.6 și 1.1 mg/dL. Acești parametri de referință pot fi influențați de factori precum vârsta, sexul, masa musculară și starea de sănătate. De obicei, se spune că nivelurile de creatinine, în aceaste limite, indică funcționarea normală a rinichilor și nimic mai mult, afirmă dr. Kumbar.

(articolul continuă mai jos)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:


Alimente pentru reducerea nivelurilor de creatinină

  • Castraveții – pot ajuta la scăderea nivelurilor de creatinină. Zilnic ar trebui să mâncăm unul-doi castraveți. Ei pot fi combinați cu salate sau consumați așa cum sunt.
  • Usturoiul – este un alt ingredient care te poate ajuta să controlezi nivelul de creatinină. Adaugă 1-2 căței de usturoi în mesele tale. Usturoiul poate ajuta la reducerea inflamației din corp și la menținerea nivelului de tensiune arterială, ceea ce îmbunătățește sănătatea rinichilor.
  • Ceapa –  poate fi de ajutor și ea. O ceapă, în mesele tale zilnice, poate oferi antioxidanți care ajută la menținerea echilibrului nivelului glicemiei și reduc povara asupra rinichilor. Conform acestui studiu publicat în Indian Journal of Nephrology, ceapa poate preveni disfuncția renală.
  • Ardei roșu – Incluzând ardei roșii în dieta ta poți ajuta la controlul nivelurilor de creatinină, scăzându-le în limite normale. Un adult ar trebui să consume cel puțin un ardei roșu pe zi, fie crud, fie gătit, deoarece este bogat în vitamine și nu suprasolicită rinichii.
  • Conopida – Consumul unei cești de conopidă gătită este sănătos, deoarece este săracă în minerale și ajută rinichii să își îndeplinească eficient funcția de eliminare a deșeurilor. O jumătate de cană de conopidă gătită conține 1.8g de fibre, ceea ce ajută la controlul nivelurilor de creatinină. Un studiu publicat în Clinical Kidney Journal afirmă că suplimentarea cu fibre poate ajuta la scăderea creatininei.
  • Mere – Un măr pe zi îți furnizează fibre și ajută procesul tău digestiv, ceea ce poate reduce presiunea asupra rinichilor. Poți consuma până la un măr pe zi pentru a ajuta nivelurile de creatinină.
  • Afine – acestea ajută, de asemenea, la reducerea nivelurilor ridicate de creatinină. Consumul unei mâini de afine, aproximativ o jumătate de cană, poate fi eficient. Afinele conțin zeci de ingrediente antioxidante care susțin sănătatea rinichilor, fără a adăuga prea mult potasiu.
  • Merișoare – Este posibil să eviți infecțiile urinare consumând suc de merișoare sau merișoare proaspete, în fiecare zi, ceea ce facilitează funcționarea normal a rinichilor. De asemenea, vei fi mai ferit de infecțiile urinare.

Cum afectează corpul tău nivelurile ridicate de creatinină?

Când nivelurile de creatinină cresc excesiv, acest lucru indică o sănătate renală deficitară sau diverse complicații la nivelul rinichilor. „Când mecanismul de filtrare al rinichilor nu funcționează adecvat, sângele și produsele sale de uzură, cum ar fi creatinina, nu sunt excretate, ceea ce duce la retenția creatininei plasmatice și a altor deșeuri în corp”, explică dr. Kumbar. Nivelurile ridicate de creatinină pot duce la boală renală cronică. Acest lucru face ca rinichii să fie mai susceptibili la leziuni și la o vindecare deficitară. Prin urmare, este esențial să începi tratamentul și să faci schimbările necesare în stilul de viață și alimentație imediat ce sunt diagnosticate niveluri ridicate de creatinină.

Simptome ale nivelurilor ridicate de creatinină

Persoanele cu niveluri ridicate de creatinină pot experimenta unele dintre aceste simptome. Dacă ai oricare dintre aceste simptome, este important să îți verifici nivelurile de creatinină cât mai curând pentru a evita deteriorarea suplimentară a rinichilor.

  • Oboseală
  • Umflătura picioarelor și brațelor
  • Boala renală cronică sau insuficiență renală care necesită tratament
  • Toxicitatea medicamentosă din cauza unor medicamente, cum ar fi antibioticele, medicamentele de chimioterapie, diureticele și litiu
  • Infecție renală care poate duce la febră, urinare dureroasă, frisoane, greață și vărsături
  • Diabetul poate duce la sete excesivă, urinare frecventă, vedere încețoșată și oboseală extremă
  • Tensiune arterială mare
  • Boala de inimă care poate provoca dureri în piept și dificultăți de respirație
  • Blocaj în tractul urinar poate duce la dureri de spate, urină cu sânge și urinare frecventă

Cum se măsoară nivelurile de creatinină?

Nivelurile de creatinină se măsoară cu ajutorul unui test de sânge și al unui test de urină. Un test de creatinină serică este realizat prin prelevarea de sânge din vena brațului. Pentru testul de urină, se colectează o probă de urină de 24 de ore. Aceste teste arată cât de bine funcționează rinichii tăi și dacă pot filtra sângele eficient. Rezultatele acestor teste depind de mulți factori, precum vârsta, sexul și rasa ta. De aceea, este important să vizitezi medicul cu rapoartele tale și să te diagnostichezi, în loc să încerci să le înțelegi singur. Nivelurile ridicate de creatinină pot fi și un episod izolat, care poate apărea din cauza deshidratării, consumului de proteine sau de suplimente de creatină.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *