6 lucruri care se întâmplă în corpul tău atunci când nu mănânci suficiente fructe și legume

fructe si legumeBUN Sursa foto: Pexels

Probabil ai auzit asta de o mie de ori, mai ales când erai mic și mama îți spunea: „Mănâncă fructele și legumele” Și, da, avea perfectă dreptate. Veștile proaste? Majoritatea dintre noi nu mâncăm suficient. Potrivit eatingwell.com, 90% dintre noi nu consumăm cantitatea recomandată de fructe și legume pe zi. Pentru majoritatea adulților, aceasta înseamnă două căni de fructe și două căni și jumătate, până la trei căni, de legume (bărbații ar trebui să consume un pic mai multe legume).

Este foarte important să consumăm suficient din aceste alimente colorate în fiecare zi, chiar și pe măsură ce îmbătrânim, pentru că fructele și legumele sunt pline de nutrienți care ne îmbunătățesc sănătatea. Sunt delicioase și foarte versatile, așa că este destul de ușor să le adaugi în mâncăruri și să experimentezi cu diverse gusturi și texturi, pentru a descoperi combinația care îți place.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

O farfurie cu fructe și legume încă nu te încântă? Iată câteva motive pentru care ar trebui să le dai o a doua șansă

  • Poți să ai un deficit de fibre – Fructele și legumele sunt bogate în fibre, mai ales în fructele colorate care au coajă comestibilă (pe care ar trebui să o mănânci, pentru că acolo se află fibrele). Dacă doar mănânci carne și grăsimi, s-ar putea să te constipi, iar cel mai bine este să consumi fibre, pentru a rămâne regulat și pentru a ușura digestia. Alege o varietate de produse, cum ar fi merele, kiwi, legumele crucifere precum varza de Bruxelles și broccoli, verdețurile și fructele de pădure. Ar trebui să consumi între 25g și 38g de fibre pe zi, dar începe treptat, dacă nu ești obișnuit.
  • S-ar putea să te deshidratezi – Fructele și legumele au un conținut ridicat de apă, oferind lichide pentru a te menține hidratat și pentru a preveni balonarea pe parcursul zilei. Dacă nu bei suficiente lichide și nu obții lichide din alimente, s-ar putea să observi efectele deshidratării, cum ar fi oboseala, urina galbenă și crampe musculare.
  • Pielea ta nu mai este la fel de proaspătă și hidratată – Deoarece fructele și legumele sunt bogate în antioxidanți și vitamine, sunt excelente pentru sănătatea pielii tale, ajutând la reducerea acneei, roșeței și petelor uscate. În schimb, vei avea o piele luminoasă, curată, moale și fermă. Antioxidanții combat efectele îmbătrânirii, încetinind procesul, diminuând apariția ridurilor și oferindu-ți un ten mai tineresc.
  • Poți deveni deficitar în vitamine și minerale – Majoritatea vitaminelor, cum ar fi vitamina A, C și K, care se găsesc în alimentele roșii, portocalii, verzi și galbene, precum ardeii grași, pepenele, kiwi, citricele, merele, verdețurile, fructele de pădure și altele, sunt concentrate în fructe și legume, așa că nerespectarea cantității recomandate ar putea duce la deficiențe. Aceste vitamine au roluri importante pentru sănătatea ochilor, imunitate, sănătatea creierului și altele, așa că sunt foarte importante în fiecare zi. Deși ai putea lua un supliment de multivitamine, pentru a acoperi golurile, fructele și legumele au și alte beneficii pentru corp (precum fibrele și antioxidanții menționați mai sus).
  • Unghiile și părul tău ar putea avea de suferit – Părul și unghiile tale au nevoie de vitamine și minerale din fructe și legume pentru a rămâne puternice și sănătoase. Dacă nu obții suficiente, unghiile tale ar putea deveni fragile, iar părul poate deveni tern și uscat. Conform cercetărilor, părul și unghiile au nevoie de antioxidanți, vitamina A, vitamina E, biotină, fier și alți nutrienți pentru a crește, iar fructele și legumele sunt adesea bogate în aceste vitamine, antioxidanți și fier (verdețurile sunt pline de fier!).
  • Poți să ai stări de melancolie – Dacă nu mănânci suficiente dintre aceste alimente colorate și naturale, te-ai putea simți trist, având un risc mai mare de depresie. Fructele și legumele sunt surse importante de nutrienți ce pot îmbunătăți starea ta mentală și te pot face să te simți mai fericit, spun cercetările. Așadar, dacă înainte broccoli te făcea să te simți… deprimat doar la ideea că trebuie să-l mănânci, încearcă o nouă perspectivă, gândindu-te la recompensele mentale.
  • Ești la un risc mai mare de boli – Deoarece fructele și legumele sunt atât de dense din punct de vedere nutrițional, consumul lor regulat scade riscul unor diverse boli, cum ar fi bolile de inimă, diabetul, boala Alzheimer, cancerul și altele. Asigură-te că mănânci aproximativ două căni de fructe și două căni și jumătate, până la trei căni, de legume, în fiecare zi, pentru a rămâne în formă și pentru a-ți întări longevitatea și sistemul imunitar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *