Ce salată mănânci în Italia, Turcia, Grecia sau Mexic? 24 de rețete care au făcut istorie

retete de salate retete de salata retete de salata de iarna idei de salata ca fel unic combinatii de salata de iarna idei de pranz foto: dremstime.com@ Elena Veselova

De-a lungul timpului, salata a evoluat spectaculos, devenind una dintre cele mai versatile mâncăruri ale lumii. Chiar dacă înțelesul termenului „salată” diferă de la o cultură la alta, cheia stă în prospețimea ingredientelor, în textura echilibrată și într-un dressing bine ales, conform CNN.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

- articolul continuă mai jos -

„Herbe salata” – frunze sărate – ar fi fost, potrivit istoricilor, forma inițială de salată, un obicei roman de a înmuia salata romană în sare. Astăzi, salatele spun povești despre geografie, tradiții și acces la ingrediente locale.

Cele mai apreciate 24 de rețete de salate din lume

Panzanella (Italia)

Această salată toscană îmbină ingrediente „vechi” și „noi”: pâine de ieri, lăsată să absoarbă un amestec de oțet de sherry, ceapă verde, roșii coapte, castraveți, țelină, ulei de măsline și busuioc. Rețeta s-a născut din nevoia țăranilor de a folosi resturile și produsele locale.

Salade Niçoise (Franța)

Originea acestei salate este în orașul Nisa, iar chef Auguste Escoffier a rafinat-o adăugând cartofi, fasole verde, anșoa, măsline Niçoise, capere, ton, ouă fierte tari și roșii cherry, toate pe frunze de salată Boston. Julia Child o considera una dintre preferatele ei estivale.

Sursa foto: Anna Cinaroglu | Dreamstime.com

Yusheng (Singapore)

Numită și „salata prosperității”, Yusheng este un preparat festiv cu pește crud, legume tăiate julienne, semințe și condimente, toate aruncate simbolic în aer de cei care o servesc în timpul Anului Nou Chinezesc, în semn de belșug.

Narangi Salad (India)

Chef Asma Khan include în cartea sa o salată vibrantă din portocale, ardei iuți, morcovi, varză și cuișoare, asezonată cu un dressing dulce-acrișor pe bază de miere și oțet.

Salat Katzutz (Israel)

„Această salată israeliană are origini arabe, și este prezentă pe mesele din întreaga țară. Se prepară din castraveți și roșii proaspete, pătrunjel, ulei de măsline, sare kosher și suc de lămâie”, explică chef Michael Solomonov în cartea sa „Zahav”.

Chopped salad cu jicama și pepitas (Mexic)

Chef Hugo Orozco servește în Brooklyn o salată crocantă cu jicama, portocale, ananas, ceapă, coriandru, avocado și semințe de dovleac, stropită cu un dressing cu avocado și Tajín (sare cu lămâie și ardei iute).

Gammaldags Pressgurka (Suedia)

Salată de castraveți murați rapid, feliați subțire, presați și marinați într-un amestec de oțet, apă, zahăr, piper alb și pătrunjel. Este servită frecvent alături de chifteluțele suedeze.

Shopska Salad (Bulgaria)

Această salată tradițională conține roșii, ardei copți, castraveți, ceapă, pătrunjel și brânză Sirene. Culorile sale – roșu, verde și alb – reprezintă drapelul Bulgariei”, spune chef Silvena Johan Lauta în cartea sa dedicată bucătăriilor României și Bulgariei.

salata, salata bulgareasca, turisti, bulgaria
Sursa foto: Wikimedia Commons/Popo le Chien

Ensalada de Palmitos (Argentina)

O salată cu inimi de palmier feliate, roșii, avocado, ceapă verde și coriandru, stropită cu suc de lime. Este adesea servită ca garnitură la fripturi consistente.

Laphet Thoke (Myanmar)

„Această salată de frunze de ceai murate este o emblemă culturală”, spune chef Suu Khin. Se servește cu legume, usturoi prăjit, arahide, fasole, creveți uscați și sos de pește cu lime.

Horiatiki (Grecia)

Cunoscută ca „salată țărănească”, conține roșii, ceapă roșie, ardei verzi, castraveți, măsline Kalamata, oregano, ulei de măsline și o felie de brânză feta.

Pipirrana (Spania)

Salată andaluză de vară, ușor de preparat din roșii, castraveți, ardei și ceapă, asezonată cu ulei de măsline, oțet de sherry, sare și piper. Chef José Andrés o servește uneori cu ton.

Som Tum (Thailanda)

Această salată crocantă și acrișoară cu papaya verde, sos de pește, lime, zahăr, arahide și creveți uscați este populară în toată Asia de Sud-Est.

Cobb Salad (SUA)

Inventată din necesitate de Robert Cobb în anii ’30, conține salată verde, ouă fierte, bacon, pui fript, avocado, roșii, brânză blue cheese și un dressing clasic.

Tabbouleh (Liban)

Chef Yotam Ottolenghi afirmă: „Ingredientul principal al salatei tabbouleh este pătrunjelul, nu couscous-ul.” Rețeta include bulgur, roșii, mentă, ceapă, suc de lămâie și ulei de măsline.

Sunomono (Japonia)

O salată ușoară din castraveți feliați subțire, oțet de orez, sos de soia, ulei de susan și zahăr. Este o garnitură ideală pentru preparatele grele.

Schwäbischer Kartoffelsalat (Germania)

Salata germană de cartofi din regiunea Swabia este făcută fără maioneză, ci cu un dressing cald din supă, oțet, ulei și muștar, fiind adesea servită cu ceapă verde.

Gado-Gado (Indonezia)

O salată națională, diferită de la o regiune la alta, dar care include mereu legume proaspete sau fierte, ouă, tofu și sos de arahide. Numele înseamnă „amestec-amestec”.

Shirazi Salad (Iran)

„Salata Shirazi conține roșii, castraveți persani și ceapă. Este asezonată cu verjuice – suc acru din struguri verzi – și este un acompaniament clasic pentru kebab”, scrie în rețetele persane.

Olivier Salad (Rusia)

Inventată de chef Lucien Olivier în secolul XIX, această salată de cartofi cu maioneză include morcovi, mazăre, castraveți murați, ouă și carne (sau șuncă ori bologneză).

Waldorf Salad (SUA)

„Oscar of the Waldorf” a creat rețeta în 1896 doar cu mere, țelină și maioneză. Astăzi include adesea nuci, struguri și chiar marshmallows.

Caesar Salad (Mexic)

Această salată iconică a fost creată în Tijuana de cheful italian Cesar Cardini. „La Hotel Caesars din Mexic se prepară lunar 2.500 de salate Caesar la masă”, spune chef Javier Plascencia.

restaurant
sursa foto: Unsplash

Timatim (Etiopia)

O salată simplă, dar intens aromată, datorită condimentului berbere. Se prepară din roșii, ceapă, usturoi, ardei iute, ulei de măsline, suc de lime și sare.

Kachumbari (Africa de Est)

„Kachumbari este o salată simplă, cu roșii și ceapă, frecvent consumată în Kenya și Tanzania. E ca o salsa și se potrivește cu mâncărurile grele”, se spune în descrierea sa tradițională.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *