21 de companii italiene de top, prezente la ediția de primăvară a târgului RoWine București 2025 / Ambasadorul Italiei la București: „În ultimii ani, am înregistrat o creștere semnificativă a poziției exporturilor agroalimentare italiene în România”

Ediția de primăvară a târgului RoWine București 2025 Sursa foto: ICE- Agenția Italiană pentru Comerț Exterior- biroul de la București

La aniversarea celor 10 ani de existență a târgului RoWine București, ediția de primăvară din 2025 a fost marcată de un nou succes al Salonului Gustul Italiei, organizat de ICE – Agenția Italiană pentru Comerț Exterior, Biroul de la București. Evenimentul a reunit, în perioada 16–18 mai, un număr de 21 de companii italiene de top, care au adus în România excelența agroalimentară a Italiei.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

- articolul continuă mai jos -

Companiile prezente – printre care se numără Agriment Italia, Audarya, Cantina Colle Moro, Divolio, Giuliani Vino Italiano, Silvio Carta, Pastificio Minardo și altele – au oferit publicului o gamă variată de vinuri și produse alimentare tradiționale, convenționale și ecologice. Participarea acestora a adus o autenticitate aparte evenimentului, iar zona specială „show area” a fost timp de trei zile scena perfectă pentru demonstrații și degustări.

Chef Marco Favino și maestrul pizzaiolo Giovanni Santarpia au coordonat momentele culinare care au completat armonios selecția de vinuri, evidențiind ingrediente și rețete reprezentative pentru tradiția italiană. În paralel, somelierul Aurelian Luca a fost prezent pe toată durata târgului, susținând calitățile remarcabile ale vinurilor italiene.

Sortiment de brânză din Italia
Sursa foto: ICE- Agenția Italiană pentru Comerț Exterior- biroul de la București

Degustare ghidată de vinuri

Unul dintre cele mai apreciate momente ale Salonului a fost degustarea ghidată Viaggio in Italia: Paese di Grandi Formaggi, organizată la Sala Masterclass a Fratelli Studios. Sesiunea, moderată de experta în enogastronomie Marinela Ardelean, a fost susținută de maeștrii degustători ai ONAF – Marco Benedetti și Giorgio Telmon. Conform metodologiei oficiale ONAF, au fost prezentate tipurile de lapte și regiunile de origine ale unor brânzeturi italiene emblematice: Fontina DOP, Gorgonzola picantă DOP, Pecorino Romano DOP, Mozzarella di Bufala Campana DOP și o brânză de capră maturată din Sardinia.

„Suntem foarte mândri că am însoțit pentru al patrulea an consecutiv excelențele italiene la RoWine din București, un eveniment ce confirmă a fi una dintre vitrinele pentru promovarea Made in Italy în sectorul vinicol și agroalimentar. Participarea celor 21 de companii italiene demonstrează vitalitatea și calitatea companiilor italiene, capabile să se adapteze și să înțeleagă piețele internaționale cu intenția de a construi relații solide pe piața românească. Succesul acestei ediții confirmă importanța muncii noastre cotidiene în sprijinirea internaționalizării IMM-uri italiene care produc mult, de înaltă calitate și respectând standarde ridicate de sustenabilitate. Vom continua pe această cale cu și mai multă energie și pasiune”, a declarat Micaela Soldini, Directorul ICE – Agenția Italiană pentru Comerț Exterior, Biroul de la București.

 ICE- Agenția Italiană pentru Comerț Exterior- biroul de la București
Sursa foto: ICE- Agenția Italiană pentru Comerț Exterior- biroul de la București

„În ultimii ani, am înregistrat o creștere semnificativă a poziției exporturilor agroalimentare italiene în România”

Ambasadorul Italiei la București, E.S. Alfredo Durante Mangoni, a evidențiat dinamica pozitivă a relațiilor economice bilaterale.

„În ultimii ani, am înregistrat o creștere semnificativă a poziției exporturilor agroalimentare italiene în România. Țara a urcat, în doar trei ani, de pe locul 17 pe locul 14 în clasamentul piețelor de destinație pentru exporturile noastre din acest sector. Observăm o creștere constantă atât în ceea ce privește produsele alimentare, cât și vinurile, în special Prosecco, produse care se situează, în general, în segmentul mediu-superior al pieței. În acest context, devine esențial să consolidăm prezența italiană în canale calificate de prezentare a ofertei noastre, pentru a menține o prezență solidă pe piață cu produse de calitate și o varietate în creștere, care să țină cont și de preferințele românilor rezidenți în Italia. Diaspora română, atunci când se întoarce în România, caută aceeași calitate și varietate disponibile în Italia. Alegerile și experiențele lor de cumpărare pot servi ca un catalizator pentru orientarea preferințelor de cumpărare ale unui public mai larg”.

Datele din 2024 confirmă acest trend ascendent: exporturile italiene de produse agroalimentare către România au crescut cu 10,6%, depășind 1 miliard de euro, iar Italia s-a menținut pe poziția a cincea ca furnizor pentru România. Vinul italian are o prezență solidă și în creștere pe piața locală, cu o cotă de piață de 31,3% în 2024, fiind lider atât la vinurile spumante (cotă de 50,7%), cât și al doilea furnizor pentru vinurile liniștite îmbuteliate (cotă de 24,8%).

Importurile românești de vinuri italiene au crescut spectaculos în perioada 2019–2024: +171,4% în valoare și +134% în cantitate. Segmentul vinurilor spumante a înregistrat cel mai mare avans, cu +202% în valoare și +171,8% în volum.

Italia domină și alte categorii: este principalul furnizor pentru roșii conservate (39,1% din importuri), ulei de măsline (37%) și paste (32%). Se află pe locul 2 la cafea (22%) și pe locul 3 la mezeluri, brânzeturi și produse de panificație.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *