FOTO | 15 preparate tradiționale de Crăciun din întreaga lume / În Danemarca, heringul marinat, afumat sau prăjit este nelipsit / Sicilienii își încheie prânzul de Crăciun cu „buccellato”, un chec rotund cu smochine uscate, migdale și pini, aromatizat cu vin Marsala

Barszcz / Sursa foto: X Polskie Stowarzyszenie Ochr Barszcz / Sursa foto: X Polskie Stowarzyszenie Ochr

Dacă vrei să schimbi meniul clasic de Crăciun, anul acesta poți explora preparatele festive din diferite colțuri ale lumii. De la supe aromate din Europa Centrală la tocănițe picante din Asia, iată cum se sărbătorește Crăciunul în diverse culturi, conform National Geographic.

1. Julesild – Danemarca

În Danemarca, heringul marinat, afumat sau prăjit este nelipsit de pe masa de Crăciun. „Julesild”, hering marinat în condimente precum scorțișoară, cuișoare și lemn de santal, este servit ca aperitiv în timpul meselor festive din decembrie, alături de pâine de secară și sos remoulade.

Vezi detalii
Sursa foto: X University of Florida International Center
Sursa foto: X University of Florida International Center

2. Barszcz – Polonia

Cina de Ajun în Polonia începe cu o supă de sfeclă, „barszcz”, servită alături de „uszka” (colțunași umpluți cu ciuperci). Această masă fără carne include 12 feluri, simbolizând apostolii și lunile anului, și este marcată de apariția primei stele pe cer.

Barszcz / Sursa foto: X Polskie Stowarzyszenie Ochr
Barszcz / Sursa foto: X Polskie Stowarzyszenie Ochr

3. Bibingka – Filipine

După slujba de la miezul nopții, filipinezii savurează „bibingka”, o prăjitură din făină de orez cu lapte de cocos, unt și ouă. Versiunile de lux includ topping-uri de brânză topită și ouă de rață sărate.

Sursa foto: X
Sursa foto: X

4. Sorpotel – Goa, India

Influențat de tradițiile portugheze, „sorpotel” este un preparat esențial de Crăciun în Goa. Această tocană picantă din carne de porc este acompaniată de „sana”, prăjituri de orez infuzate cu lichior de cocos.

Sursa foto: X
Sursa foto: X

5. Buccellato – Sicilia, Italia

Sicilienii își încheie prânzul de Crăciun cu „buccellato”, un chec rotund cu smochine uscate, migdale și pini, aromatizat cu vin Marsala.

Sursa foto: Pxhere
Sursa foto: Pxhere

6. Lanttulaatikko – Finlanda

Pe lângă șuncă și pește afumat, finlandezii pregătesc „lanttulaatikko”, un sufleu din napi fierți și asezonați cu nucșoară, melasă și smântână.

Sursa foto: X
Sursa foto: X

7. Ponche Navideño – Mexic

Această băutură fără alcool, preparată din fructe fierte (guava, mere) cu scorțișoară și hibiscus, este servită în timpul festivităților „Las Posadas”. Pentru un strop de alcool, se poate adăuga tequila sau brandy.

Sursa foto: X Anaísa López
Sursa foto: X Anaísa López

8. Sopa de galets – Spania (Catalonia)

„Sopa de galets” este o supă cu paste gigant, pregătită dintr-un amestec de carne și legume, perfecționată prin fierbere lentă timp de mai multe ore.

Sursa foto: X
Sursa foto: X

9. Pasteles – Puerto Rico

„Pasteles” sunt pachețele din plantain, umplute cu carne de porc și condimente, învelite în frunze de plantain și fierte.

Sursa foto: X Peakin
Sursa foto: X Peakin

10. Pinnekjøtt – Norvegia

Pe coasta de vest a Norvegiei, costițele de miel afumate, „pinnekjøtt”, sunt gătite lent pe lemn de mesteacăn și servite cu piure de napi și morcovi.

Sursa foto: Flickr
Sursa foto: Flickr

11. Pan de jamón – Venezuela

Această pâine dulce-sărată este umplută cu șuncă, măsline verzi și stafide, fiind o garnitură perfectă pentru masa de Ajun.

Sursa foto: X
Sursa foto: X

12. Malva pudding – Africa de Sud

Un desert deosebit este „malva pudding”, o prăjitură din gem de caise, servită cu un sos din unt și smântână dulce.

Sursa foto: X Chef Linda Mnikathi
Sursa foto: X Chef Linda Mnikathi

13. Doro wat – Etiopia

Etiopienii ortodocși sărbătoresc Crăciunul pe 7 ianuarie cu „rooster doro wat”, o tocană picantă din pui și ouă fierte, servită cu „injera”, pâinea plată fermentată.

Sursa foto: X DeAnkarraChef
Sursa foto: X DeAnkarraChef

14. Feuerzangenbowle – Germania

Această băutură spectaculoasă din vin fiert include un con de zahăr înmuiat în rom, care este aprins, caramelizând băutura.

Sursa foto: X
Sursa foto: X

15. Farofa – Brazilia

„Farofa”, un amestec din făină de manioc prăjită cu unt și usturoi, este o garnitură clasică pentru preparatele festive din Brazilia, precum codul sărat sau curcanul.

Sursa foto: X
Sursa foto: X

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *