10 plante aromatice împotriva țânțarilor de plantat în grădină sau pe terasă

citronella dreamstime foto: dreamsime.com@ Markuso53

Tânțarii în general nu iubesc prea tare aromele tari și din acest motiv spiralele sau sticksurile le anulează efectul. Însă un efect similar îl conferă și o serie de plante aromatice. În vas sau direct în pământ și mai ales dacă asociem mai multe la un loc. Prin efectul loc combinat există o mare șansă să țină la distanță cele mai enervante insecte ale verii.

Lemongras sau citronella

Face parte din familia Poacee și este practic o iarbă dar are parfum de citrice dat de conținutul ridicat de ulei esențial. Este cea mai eficace dintre toate plantele împotriva țânțarilor. Poate fi cultivată în ghiveci sau direct în pământ, în locuri însorite. Merge și împreună cu altele de mai jos, în aceeași jardinieră.

Monarda

Cunoscută și sub numele de bergamotă de albine sau mentă decorativă sau balsamul albinelor sau mentă mexicană, este o plantă perenă care aparține familiei Lamiacee. Este apreciată nu doar pentru florile sale colorate și parfumate, ci și pentru proprietățile sale repelente împotriva țânțarilor. Aroma sa caracteristică, asemănătoare cu cea de cimbru sau oregano, conține compuși volatili care îi resping. În plus, pe lângă faptul că ține departe țânțarii, frunzele sale pot fi utilizate pentru a prepara ceaiuri și infuzii.

Rozmarinul

Ca și monarda, face parte din familia Lamiacee. Acesta este cunoscut pentru larga sa utilizare în bucătărie, mai ales în dieta mediteraneană, grazie proprietăților sale medicinale. Dar este și un eficient repelent natural împotriva țânțarilor. Aroma sa puternică, derivată din uleiurile esențiale prezente în frunzele, respinge insectele.

Ageratum

Cunoscut și sub numele de pufuleți de grădină, este o plantă erbacee care aparține familiei Asteracee. Este apreciată pentru florile sale colorate și diafane, care variază de la albastru la violet, alb și roz. Pe lângă valența sa ornamentală, ține țânțarii la distanță datorită mirosului său caracteristic, dat de compuși volatili precum cumarina.

Citricele

Lămâiul, portocalul și mandarinul sunt excelente pentru a respinge țânțarii și au început să se adapteze climei temperat continentale. Rezistă bine dacă sunt cultivați în ghivece mari și se pot muta vara grădină. La fel de bine merg și pe terasă.

Lavanda

Cu mirosul lor foarte acut și stau departe când simt miros de lavandă. Pe lângă faptul că este o plantă foarte frumoasă pentru a decora orice masă înflorită de vară, lavanda este ideală pentru a respinge țânțarii, tăunii și muștele. Pot fi ținute în ghivece atât în aer liber, cât și în spații interioare luminoase. În plus, nu au nevoie să fie udate des.

Busuiocul

Pe lângă faptul că respinge țânțarii, decorează și parfumează orice mâncare de vară care conține roșii. Anevoie de multă apă și de mult soare.

Gălbenelele

Foarte prezentă în arealul românesc, este o plantă interesantă: este folosită în timpul sărbătorilor precum Día de los Muertos în Mexic și în diverse ceremonii religioase în India. Ideală pentru a da o notă de culoare pe balcon în timpul verii și pentru a respinge țânțarii. Trebuie udată continuu până la sfârșitul înfloririi, la sfârșitul toamnei, iar ghivecele trebuie plasat într-un loc însorit.

Salvia

Este cea mai bună opțiune ca plantă antițânțari în spații interioare, cum ar fi bucătăria sau sufrageria. Atenție, însă: este o plantă cu un important impact și poate emite o substanță care influențează creșterea plantelor din jurul ei. Din acest motiv este mai bine să fie plasată acolo unde nu mai sunt alte plante.Cu condiția să aibă multă lumină și apă din când în când, nu prea multă.

Verbena

Denumită științific Verbena odorosa datorită mirosului său puternic, este o plantă delicată, cu mici flori alb-violet. Emană un parfum asemănător cu lămâia și nu este pe placul insectelor.

Menta

În special soiul menta piperita, alături de busuioc, salvie și rozmarin, este printre cele mai puțin plăcute plante pentru țânțari, datorită uleiului său esențial care conține mentol.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

foto: dreamsime.com@ Markuso53

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *