Tania Fântână, nutriționist: 3 rețete delicioase de mic dejun de încercat săptămâna viitoare / Aduc un plus de nutrienți, fibre pentru o digestie bună și senzație de sațietate

tania fantana, retete mic dejun, nutritionist, fibre

Ni se întâmplă tuturor, cred, ca odată ce găsim anumite combinații de ingrediente să le repetăm la nesfârșit.

Dimineața, cei mai mulți dintre noi sunt în grabă, atât cu mesele, cât și cu restul activităților ce trebuie făcute. Mâncăm pe fugă, orice avem la îndemână sau alegem să nu mâncăm deloc. Deși, în general, studiile arată că este bine să mâncăm dimineața, întrucât suntem mai productivi și mai eficienți în activitățile noastre și tindem să mâncăm mai puțin în ziua respectivă la restul meselor, sunt și persoane care pur și simplu nu se pot apropia nici de mirosul mâncării la ore matinale. Aș spune să nu forțăm nota și să lăsăm să treacă 2-3 ore de la trezire până la prima masă, mai ales dacă ora de trezire este una foarte matinală. O hidratare bună ar trebui să ne însoțească pe tot parcursul zilei, indiferent dacă mâncăm dimineața sau nu.

Dacă vreți să încercați ceva nou de săptămâna viitoare, vă propun trei variante rapide de mic dejun care să vă aducă un plus de nutrienți în corp, fibre pentru o digestie bună și o senzație de sațietate cât mai îndelungată.

Sandviș cu ou ochi, avocado și brânză de capră

Gătiți rapid un ou ochi în puțin unt. Asezonați după gust cu sare, piper, ierburi aromatice. Pe o felie de pâine așezați o felie subțire de brânză de capră, apoi puneți oul deasupra. Separat pregătiți o mini salată dintr-o mână de frunze de salată, câteva roșii cherry, ridichi și câteva felii de avocado. Asezonați cu câteva pufuri de ulei de măsline extravirgin și lămâie. Dacă vă este foame și dacă știți că următoarea masă o să fie la distanță de câteva ore bune, puteți dubla cantitățile.

Puneți alături de farfurie un pahar mare de apă, o cafea (ideal fără zahăr) sau o cană de ceai. În locul paharului de suc, fie el și suc proaspăt stors, puneți un fruct pe care să-l mâncați ca gustare între această masă și următoarea.

Budincă de chia cu banane și nuci pecan

Asta e o variantă foarte rapidă de mic dejun, cu condiția să o pregătești de seara. Pui într-un castron 3-4 linguri de chia într-o cantitate de lapte de 200-300ml. Acoperi și lași în frigider. A doua zi dimineața, cum te trezești, scoți budinca din frigider ca să se încălzească puțin înainte de a o mânca. Mai adaugi lapte dacă ți se pare că nu are consistența pe care tu ți-o dorești. Pui pe deasupra felii de banană bine coaptă (ca să fie dulce) și un pumn de nuci pecan.

Poți adăuga și zmeură sau afine dacă ai la îndemână pentru un plus de sănătate, culoare și aromă. Fulgii de cocos pot iarăși să aducă sațietate și aromă, dacă îi preferi. Dacă fructele nu au fost bine coapte, iar budinca nu este suficient de dulce, poți adăuga puțină miere.

Bruschete cu ton, avocado și măsline

Știu că să găsești o variantă de pateu, de cumpărat, poate fi o sarcină ce pare uneori dificilă. De aceea, eu vă propun ca din când în când să vă faceți rapid în casă o variantă de „pateu” sănătos, gustos și fără vină. Dacă nu vă place tonul puteți să-l înlocuiți cu file de somon, de butterfish (nu are gust pronunțat de pește) sau dacă sunteți vegetarieni cu năut fiert sau fasole roșie.

Puneți într-un bol bucățile de ton, avocado tăiat cuburi, măsline kalamata fără sâmburi, pătrunjel, roșii scurse bine de zeamă, lămâie, puțin ulei de măsline, oregano și orice alte ierburi aromatice vă plac. Castraveții decojiți vin să adauge și ei un plus de prospețime. Păstrați acest amestec într-o caserolă de sticlă, închisă ermetic la frigider pentru aproximativ 2-3 zile.

Chiar dacă implică un pic mai multă muncă și timp din partea noastră cred că un minim de gătit în casă ne ajută să mâncăm mai sănătos, să știm mai exact ce mâncăm, să economisim bani dați pe mâncare și ne ajută în cele din urmă să avem mai multă grijă de noi și de cei dragi nouă. Suntem cumva prea obosiți pentru așa ceva în zilele noastre?

Vezi aici podcasturile G4Media „Fântâna de sănătate” cu Tania Fântână

Citește și: Tania Fântână, nutriționist: Este postul intermitent recomandat pentru tinerii sub 20 ani sau copii?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *