Culturile pomicole și horticole înființate sub panourile fotovoltaice sunt protejate de înghețul târziu / Observațiile aparțin unei companii franceze din domeniul energetic

panouri fotovoltaice, agrovoltaica, Franta, inghet tarziu foto: pleinchamp.com

”Agrivoltaismul ( agricultura practicată în perimetrul parcurilor fotovoltaice, n.m. ) protejează și împotriva înghețului târziu”, notează site-ul pleinchamp.com, citând o companie specializată în instalarea panourilor voltaice pe suprafețe mari.

Potrivit companiei Sun’Agri, structurile agrovoltaice care protejează culturile agricole fac posibilă creșterea temperaturii între +1,5°C și +3°C, reducând, astfel, riscul de îngheț.

Cu peste douăzeci de parcuri agrovoltaice înființate, până în prezent, în Franța, Sun’Agri are o anumită experiență în a evalua impactul agronomic și climatic al panourilor montate la înălțime, deasupra pomilor, a plantațiilor horticole și a culturilor de legume și chiar a viței de vie. 

Compania obișnuiește ca în majoritatea proiectelor sale să rezerve o zonă de control, lipsită de panouri, obținând astfel informații pentru comparare și analiză, cel mai adesea în cadrul unei colaborări cu o Cameră de Agricultură sau cu un institut agronomic. 

Un exemplu este ferma vitivinicolă Domaine de Nidolères din Tresserre (Pyrénées-Orientales), unde compania a inaugurat primul său proiect pilot la scară largă (4,5 ha), în 2018, montând panouri deasupra unor plantații de Chardonnay, Marselan și Grenache blanc. 

Sub panouri, Sun’Agri a anunțat că a înregistrat o creștere a temperaturii între 1,5°C și +3°C, timp de 7 nopți. 

În alte parcuri fotovoltaice, asociate cu alte culturi agricole, precum livezi de măr, în 2021 (stația La Pugère din Bouches-du-Rhône), de nectarin și cais, în 2022 (stația Sefra din Etoile-sur-Rhône în Drôme), compania a raportat, de asemenea, o conservare mai mare cu  25% – 32% a florilor, în timpul înghețului târziu, comparativ cu florile din pomii situați în zona de control sau zona-martor, unde nu erau amplasate panouri fotovoltaice. 

foto: pleinchamp.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *