Zeci de preparate tradiţionale olteneşti specifice perioadei Crăciunului şi Anului Nou, pregătite de elevi de la clase cu profil alimentar, au fost prezentate joi la Muzeul Judeţean Olt, la expoziţia “Gusturi din bătrâni”, transmite Agerpres.
Ciorba de raci, sarmalele, dovleacul copt, cornuleţele, mămăliga, fasolea cu ciolan, pomana porcului, piftiile sunt câteva dintre preparatele ce au putut fi degustate joi de oaspeţii muzeului.
Expoziţia de gastronomie tradiţională a fost însoţită de un spectacol de colinde şi obiceiuri specifice zonei, respectiv Steaua, Pluguşorul şi Sorcova.
Etnograful Claudia Balaş de Muzeul Judeţean Olt a arătat că expoziţia şi suita de colinde fac parte dintr-un proiect al instituţiei muzeale ce urmăreşte păstrarea tradiţiilor şi obiceiurilor.
“Este a treia ediţie a expoziţiei gastronomice ‘Gusturi din bătrâni’. Avem ca şi organizator, alături de muzeu, Liceul Economic P.S. Aurelian din Slatina. La proiectul nostru au aderat şi alte licee cu profil din judeţ, respectiv Liceul Tehnologic Numărul 1 din Balş, Liceul Tehnologic Matei Basarab din Caracal. În cadrul acestei expoziţii gastronomice, prezentăm preparate tradiţionale şi de post şi de dulce care sunt pregătite de către elevii de la clasele de bucătar din cadrul liceelor angrenate în acest proiect. Pe lângă expoziţie, noi avem inclus şi un program artistic, ‘Am plecat să colindăm’. Corul Liceului Economic PS Aurelian din Slatina interpretează o suită de colinde, facem o reconstituire a câtorva obiceiuri care se mai păstrează, dar nu la forma în care erau ci cum le reconstituim noi acum. Este vorba despre colindul cu steaua, Pluguşorul şi Sorcova, dansuri tradiţionale. Ne-am propus prin acest proiect să îi atragem pe copii spre tradiţiile noastre, spre obiceiuri, pentru că dacă se mai merge cu Pluguşorul, se mai merge cu Sorcova, Steaua, din păcate, ne temem noi specialiştii că poate să dispară şi este păcat şi de aceea am introdus-o în acest proiect”, a spus Claudia Balaş.
Profesorul Nicolae Petrescu de la Liceul Economic ‘P. S. Aurelian’ a arătat că elevii liceului au pregătit pentru eveniment atât aperitive cât şi preparate de bază şi deserturi, toate fiind preparate tradiţionale.
“Arătăm în primul obiceiurile din străbuni şi unele preparate pe care copiii noştri le-au gătit. Sunt diferite preparate, avem şi aperitive şi preparate bază şi deserturi. (…) Avem copii buni, ne mândrim cu ei, am câştigat foarte multe concursuri”, a spus profesorul.
Mai mulţi elevi de la Liceul “Matei Basarab” Caracal au pregătit şi au adus la muzeu preparate tradiţionale de post olteneşti, respectiv ciorbă de raci şi sarmale cu ciuperci, cât şi un preparat de sărbătoare dar cu ouă şi lapte, respectiv dovleac copt cu cremă de caramel.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
“Am bătut cinci ouă, am adăugat cinci linguri zahăr, o cană de lapte, esenţă de rom, coajă de portocală, am amestecat şi le-am pus în dovleacul copt mai înainte, apoi le-am pus la cuptor pentru circa 40 – 45 de minute. Este foarte, l-am făcut şi acasă”, a spus Maria Petcu, elevă la liceul Liceul Tehnologic Matei Basarab Caracal.
Tot o elevă de la liceul din Caracal a pregătit şi ciorba de raci, un preparat de post, cu ardei uscaţi, ceapă, făină, pastă de bulion, ulei, fidea, sare şi pătrunjel.
“Gusturi din bătrâni” este o expoziţie de preparate tradiţionale olteneşti specifice postului Crăciunului, sărbătorii Crăciunului şi Anului Nou, “ca pe vremea bunicii”, evenimentul fiind organizat de Muzeul Judeţean Olt în colaborare cu Liceul Economic “P.S. Aurelian” Slatina, Liceul Tehnologic Nr. 1 Balş, Liceul Tehnologic “Matei Basarab” Caracal şi cu sprijinul unor agenţi economici din judeţ. AGERPRES / (A – autor: Cristina Matei, editor: Marius Frăţilă)