Cercetătorii conduși de Clinica Cleveland au asociat xilitolul, un înlocuitor de zahăr cu puține calorii, cu un risc crescut de atac de cord, accident vascular cerebral sau deces legat de probleme cardiovasculare, potrivit unui studiu publicat în European Heart Journal, transmite NBC News.
Xilitolul este un înlocuitor de zahăr care se găsește în cantități mici în fructe și legume, iar organismul uman îl produce și el. Ca aditiv, are aspectul și gustul zahărului, dar are cu 40% mai puține calorii. Este utilizat, în concentrații mult mai mari decât cele găsite în natură, în guma de mestecat fără zahăr, în bomboane, pastă de dinți și produse de patiserie. Poate fi găsit, de asemenea, în produsele etichetate „keto-friendly”, în special în Europa.
Aceeași echipă de cercetători a descoperit anul trecut o asociere similară la popularul înlocuitor de zahăr eritritol. Utilizarea înlocuitorilor de zahăr a crescut semnificativ în ultimul deceniu, pe măsură ce preocupările legate de creșterea ratelor de obezitate au crescut.
„Aruncăm aceste lucruri în piramida noastră alimentară, iar persoanele care sunt cele mai susceptibile de a le consuma sunt cele care sunt cele mai susceptibile de a fi expuse la riscul de atac de cord și accident vascular cerebral, cum ar fi persoanele cu diabet”, a declarat autorul principal, Dr. Stanley Hazen, președinte al științelor cardiovasculare și metabolice la Institutul de Cercetare Lerner al Cleveland Clinic.
Multe atacuri de cord și accidente vasculare cerebrale apar la persoane care nu au factori de risc cunoscuți, cum ar fi diabetul, hipertensiunea arterială sau nivelul ridicat al colesterolului. Echipa de cercetare a început să studieze alcoolii de zahăr care se găsesc în mod natural în corpul uman pentru a vedea dacă acești compuși ar putea prezice riscul cardiovascular la aceste persoane.
În cadrul studiului, cercetătorii au măsurat nivelul de xilitol prezent în mod natural în sângele a peste 3.000 de participanți după ce au ținut post peste noapte. Aceștia au descoperit că persoanele ale căror niveluri de xilitol le plasau în primii 25% din grupul de studiu aveau un risc aproximativ dublu de atac de cord, accident vascular cerebral sau deces în următorii trei ani, comparativ cu persoanele din ultimul sfert.
Cercetătorii au hrănit șoareci cu xilitol, l-au adăugat în sânge și plasmă în laborator și au dat o băutură care conținea xilitol la 10 voluntari sănătoși. În toate aceste cazuri, xilitolul a părut să activeze trombocitele, care sunt componenta sângelui care controlează coagularea, a spus Hazen. Cheagurile de sânge sunt principala cauză a atacurilor de cord și a accidentelor vasculare cerebrale.
„Este suficient ca xilitolul să interacționeze doar cu trombocitele pentru o perioadă foarte scurtă de timp, de câteva minute, iar trombocitele devin supraîncărcate și mult mai predispuse la formarea de cheaguri”, a spus Hazen.
Următoarea întrebare este ce determină ca xilitolul prezent în mod natural să fie ridicat la unele persoane și cum îl puteți reduce, a declarat Dr. Sadiya Khan, cardiolog la Northwestern Medicine Bluhm Cardiovascular Institute și profesor de epidemiologie cardiovasculară la Northwestern Feinberg School of Medicine, care nu a fost implicat în noul studiu.
Trebuie făcute mult mai multe cercetări, a spus Hazen. Între timp, el le spune pacienților să evite consumul de xilitol și de alți alcooli de zahăr, a căror ortografie se termină toți în „itol”. În schimb, el recomandă folosirea unor cantități modeste de zahăr, miere sau fructe pentru a îndulci alimentele, adăugând că pasta de dinți și un baton de gumă de mestecat nu reprezintă probabil o problemă, deoarece se ingerează atât de puțin xilitol.
Studiul a avut limitări importante
În primul rând, studiul privind xilitolul prezent în mod natural în sângele oamenilor a fost observațional și poate arăta doar o asociere între alcoolul de zahăr și riscul cardiac. Acesta nu arată că xilitolul a cauzat incidența mai mare a atacului de cord, a accidentului vascular cerebral sau a decesului.
Cu toate acestea, având în vedere totalitatea dovezilor prezentate în lucrare, „este probabil rezonabil să se limiteze consumul de îndulcitori artificiali”, a declarat Khan. „Poate că răspunsul nu este înlocuirea zahărului cu îndulcitori artificiali, ci gândirea la mai multe componente dietetice de înaltă calitate, cum ar fi legumele și fructele, ca zaharuri naturale”, a adăugat el.
Îndulcitorii artificiali nu ar trebui să fie dificil de evitat, a declarat Joanne Slavin, profesor de știință alimentară și nutriție la Universitatea din Minnesota-Twin Cities. Aceștia sunt trecuți pe lista de ingrediente a produselor ambalate.
„Aș spune să nu mâncați niciodată xilitol?”, a întrebat Slavin, care nu a avut nicio legătură cu studiul. Pentru unele persoane care se luptă să reducă zahărul din dieta lor, înlocuitorii de zahăr sunt un instrument și totul se reduce la alegerea personală, a spus ea.
În timp ce Slavin a găsit studiul interesant și motiv de îngrijorare, ea a remarcat că alcoolii de zahăr sunt scumpi și sunt, în general, utilizați în cantități foarte mici în gumă și bomboane fără zahăr.
O altă limitare a studiului este faptul că participanții ale căror niveluri de xilitol în sânge au fost măsurate prezentau un risc ridicat de boli de inimă sau aveau boli de inimă documentate, astfel că rezultatele ar putea să nu se aplice persoanelor sănătoase.
Cu toate acestea, multe persoane din publicul larg împărtășesc caracteristicile participanților la studiu, a spus Hazen.
„În America de vârstă mijlocie sau mai în vârstă, este obișnuit să ai obezitate și diabet sau colesterol ridicat sau tensiune arterială ridicată”, a spus el.